Matchrapport Chelsea - Manchester United 1-1
Vår Keepa höll oss kvar i matchen

Matchrapport Chelsea - Manchester United 1-1

En relativt händelselös match fick ett dramatiskt slut. Tyvärr var det de rödvita som hade dramaturgin på sin sida. Sett till matchbilden skulle dock Chelsea aldrig varit i förarsätet när klockan tickade över nittio.

Första halvlek:

Klockan hade precis passerat halv sju när Stuart Atwell blåste i pipan så att de röda djävularna kunde sätta igång matchen.Det var inget förvånande i strukturen hos något av lagen, då Chelsea ställde upp med 343 och United spelade 4231. Första halvchansen i matchen kom från att Ruben Loftus-Cheek, som startade matchen piggt, vann duellen på mittfältet och frispelade Aubameyang, som inte hittade rätt med sitt inlägg. Kort därefter lyckades United såga sig igenom Chelseas press, vilket resulterade i att Luke Shaw avancerade och sköt tätt utanför. Det var helt klart United som öppnade starkast som med snabba kombinationer lyckades spela igenom Chelseas oorganiserade press, vilket föranledde en chans för Antony som tvingade Kepa till matchens första räddning.Flera gånger gick Jorginho och Loftus-Cheek upp mot Eriksen och Casemiro i markeringen vilket lämnade stora ytor för Bruno Fernandes mellan mittfält och backlinje.

Halvvägs in i första halvlek hade Chelsea 40% bollinnehav och inte haft ett enda längre anfall, en ovanlig syn på Stamford Bridge. Den första stora chansen hamnade också i röd favör, då Kepa stoppade Rashford från att öppna målskyttet. Fem minuter senare tvingade Rashford basken till en ny, ännu vassare räddning efter att ha vänt upp på halvplan och utmanat förbi Thiago Silva. I den trettiosjätte minuten byttes Cucurella ut. Kovacic kom in i hans ställe vilket innebar att Chelsea växlade till 433, troligen för att få mer kontroll över mittfältet, där United lyckades överbelasta The Blues under den första halvtimmen. Bara minuter efter att kroaten kom in skapade han Chelseas första chans genom att spela fram Sterling som skarvade den till Aubameyang, som i sin tur missade målgaveln. Potters taktiska förändring verkade bära frukt, då Chelsea såg tryggare ut och mer hotfulla offensivt under slutet av första halvlek. Två gånger på kort tid var Aubameyang en hårsmån ifrån att lyckas plocka ner farliga inspel från Chilwell och Sterling. Efter ett misslyckat försök att bygga upp spel från backlinjen lyckades United kontra och frispela Atony som sköt tätt utanför Kepas vänstra stolpe. 

Andra halvlek:

Upptakten till andra halvlek hade liknande mönster som slutet på den första, då Chelsea lyckades stänga ner United på ett bättre sätt i försvarsspelet, även om båda lagen spelade försiktigare än den mer svängiga första halvleken. Aubameyang sprang sig fram till Chelseas första möjlighet i den andra halvleken och spelade fram till Sterling, som missade sitt försök till volleypassning. I brytningsförsöket på Aubameyang skadade sig Varane, och tvingades byta med Lindelöf. Halvvägs in i andra halvlek hade Chelsea börjat sätta sin prägel på matchen, även om målchanserna förblev en bristvara. I minut 73 hittade Mounts hörna Chalobahs panna, men bollen hittade ribbans överkant. Direkt därefter byttes Aubameyang ut mot Pulisic.

Med knappa kvarten kvar ordnade Potter fram ett dubbelbyte: Loftus-Cheek för Chukwuemeka och Sterling för Pulisic. Med fem minuter kvar blåste Atwell straff efter att McTominay drog ner Broja under en misslyckad markering på hörna. Jorginho klev fram och skuttade fram vad som såg ut att bli segermålet. Men så skulle det inte bli, för Casemiro var först på ett inlägg i den 95:e minuten. Kepa var på bollen och såg först ut att lyckas hålla den ute, men efter att målklockan surrade på Atwells handled fick bortafansen jubla. 

Sammantaget ska Chelsea vara nöjda med en poäng sett till prestationen, även om det känns orättvist när nådastöten kommer sent in på tilläggstiden. Chelsea blev uppriktigt sagt överkörda innan Potter gjorde en nödvändig taktisk förändring och matchen jämnade ut sig. I andra halvlek växte Chelsea mer och mer. Pulisic, Chukwuemeka och Broja bidrog med energi från bänken men det räckte inte till att skapa några vassa chanser.

Matchfakta: 
 

Chelsea 1-1 Manchester United
47 Bollinnehav 53
6 Skott 13
0.29 non-penalty Expected Goals 0.85
1 Stora chanser (inte straffar) 1
6 Hörnor 4
1 Gula Kort 4

(Statistiken är ett urval från Fotmob.)

Olle Lange@_ollelange2022-10-22 20:46:00
Author

Fler artiklar om Chelsea