Everton-Wolverhampton Wanderers 0-1 (0-0)

Varningar: Branthwaite, Garner, Chermiti (Everton). Semedo, Dawson, Gomes, Lemina (Wolves).
Domare: Craig Pawson.

WOLVES (4-4-2, fr.h.): José Sá – Nelson Semedo, Max Kilman (c), Craig Dawson, Hugo Bueno (Toti Gomes 85) – Pedro Neto, João Gomes, Mario Lemina, Hee-chan Hwang (Rayan Ait-Nouri 45) – Fabio Silva (Pablo Sarabia 74), Matheus Cunha (Sasa Kalajdzic 85). Ej använda avbytare: David Bentley, Matt Doherty, Jonny Otto, Boubacar Traoré, Joe Hodge.
EVERTON: Pickford, Patterson, Branthwaite, Tarkowski, Young, Gueye, Garner, Onana, Doucoure, Danjuma, Dobbin (Chermiti 66). Ej använda avbytare: Keane, Maupay, Mykolenko, Godfrey, Cannon, Onyango, Virgina, Lonergan.

Viktigt bottenmöte i Premier League, båda lagen på nedflyttningsplats och med Everton allra sist i tabellen med noll gjorda mål. Läge för tre poäng för Wolves, kan man tycka? Det borde vara dags nu.

Matheus Nunes var avstängd efter sin utvisning mot Brighton. In istället för honom kom Hee-chan Hwang som såldes fick spela yttermittfält trots att han är anfallare. Den andra förändringen i startelvan var att Hugo Bueno ersatte Ryan Ait-Nouri som vänsterback. Taktiken som vanligt 4-4-2 med två defensiva innermittfältare, Lemina och Gomes. För dagen spelade Wolves i helrött, det måste vara första gången sedan klubben grundades 1877.

FÖRSTA HALVLEK
Everton började optimistiskt och på ett inlägg från Patterson var Danjuma nära att hinna fram. Minuten senare spelades Danjuma helt fri med Wolves keeper Sá. Skottet styrde Sá i stolpen och returen kom rakt i hans famn. Linjemannen hade dock redan viftat för offside, men enligt reprisen kunde en VAR-titt mycket väl ha ändrat beslutet till mål om bollen gått in.

Patterson sköt därefter ett skott som Sá räddade, nästa retur stoppade Sá också innan bollen gick till Tarkowski som lyckades skjuta utanför Wolves mål från nära håll när Sá dök som en tiger mot honom. Full kalabalik! Snacka om ”målskräck” för Evertons spelare. Inte konstigt att de ännu inte gjort mål i Premier League.

Wolves anföll väldigt sporadiskt. Vi hade tappat mittfältet helt, och Silva lyckades inte hålla fast bollen i anfallsposition när vi nådde honom med långbollar. Halvlekens nästa stora chans fick Danjuma som mötte ett inlägg från Patterson på volley, men på nytt gick bollen utanför när det egentligen var svårare att missa än att göra mål.

Halvtid 0-0, men Everton hade haft ett antal vassa chanser och vi måste vara mycket tacksamma för att det fortfarande var oavgjort efter 45 minuter. Ja, det var väl närmast ett mirakel.

ANDRA HALVLEK
Ait-Nouri ersatte den skadade Hwang i paus och gick således in som yttermittfältare framför Bueno. Men det var Everton som på nytt skapade chanser. Doucoure hade bra läge, men valde att passa till Garner. Skottet gick rakt in i spelarmuren innan Branthwaite nickade i famnen på en täckande Sá. Hur länge skulle vi orka hålla emot? Sá var nu som en sprattlande bläckfisk i målet, och stoppade allt.

Wolves stack upp och när Bueno slog ett inlägg styrde Silva bollen snyggt i mål, men han blev avvinkad för en mycket knapp offside. I nästa anfall spelades Silva helt fri sedan Tarkowski låtit bollen gå vidare mot sin tvekande målvakt. Silva avancerade framåt, men sköt utanför stolpen. Ska det vara så svårt att göra mål?

Nu var det dock mycket Wolves och när Neto slog en farlig frispark in framför Evertons mål styrde Branthwaite bollen mot eget mål, där Evertons keeper Pickford gjorde en fantastisk handparad på mållinjen i allra sista stund. Oj!

Everton svarade och Danjuma hade ett skott som Sá blockerade, och därefter följde den allra mest spektakulära räddningen för dagen. Garner slog ett inlägg mot bortre stolpen. Doucoure nickade mot det öppna målet, men Sá slängde sig bakåt och liggandes i luften inne i sitt eget mål fick han upp en hand och petade bollen över ribban. Det var det svettigaste man sett.

Lite senare hade Everton bollen i nät. Garner slog en passning mot Doucoure som vände runt i straffområdet och sköt in bollen i mål. Lyckligtvis vinkade domaren för offside och VAR höll med, således fortfarande 0-0.

Nu väntade alla på ett mål, det måste ju komma, men vilket lag skulle få det? Båda lagen satsade vilt på ett livsviktigt segermål. Wolves bytte in Toti och Kalajdzic, och det var den sistnämnde som fick sista ordet för dagen.

I 87:e minuten slog Neto ett högt inlägg mot den två meter långe KALAJDZIC som skarvnickade bollen snyggt i mål med axeln och Wolves hade tagit ledningen med tre minuter kvar. Vilt jubel och Kalajdzic stoppade in bollen under tröjan som hyllning till sin gravida fru. Det blev matchens enda mål och Wolves hade på något sätt vunnit denna match. Otroligt!

Sammanfattningsvis så blev det äntligen tre poäng till Wolves, detta trots att det kanske var vår sämsta match hittills. Vi saknade Nunes enormt på mittfältet och det var inte många sekunder som våra forwards lyckades hålla uppe bollen i anfallet. Men Everton är i kris och det lyckades vi utnyttja. Sá var helt makalös i målet, några av hans (trippel)räddningar var helt galna.

Dagens kommentar från läktaren: ”Think we have Sá and Sasa to thank for that win. Terrible performance but what a relief to have three points on the board. Proper Gary O'Neil Bournemouth-performance: play rubbish and sneak a win with a bobble off the shoulder. Absolutely delighted and relieved though. Good that we kept a clean sheet.”

Wolves head coach Gary O’Neil säger: "We’ve obviously seen Sasa go through a tough spell and he’s fighting his way back, so to celebrate with him was wonderful, especially with the nature of the win and the effort and work everybody put in today. It’s fitting that Sasa got to have a really big moment.”

Sarabia, 6

Toti och Kalajdzic spelade för kort tid för att betygsättas, men den sistnämnde gjorde matchens enda mål.