1 - 0

Matchrapport: Manchester City - Arsenal (1-0)
Förlust för Arsenal i Manchester i FA-cupen.

Uddamålsförlust för ett B-betonat Arsenal mot Manchester City i cupen.

Samtidigt som det spelades landslagshandboll i Stockholm var det också en het cupmatch som spelades i Manchester. Arsenal har senaste åren passat på att vila sina startspelare i cupspel. Så även till viss del under fredagens cupmatch mot ligatvåan Manchester City, som startade med alla sina tunga pjäser.

Trots att man hade många ordinarie spelare på bänken stod ändå Arsenal upp bra mot City och Guardiola. Redan efter fyra minuter hade gästerna skrapat fram matchens första riktigt farliga chans. En fin räddning stod dock i vägen för Tomiyasus bössa.

Arsenal fortsatte att trycka på. Det gjorde även City. Det syntes tydligt att det var två lag som hade höga förhoppningar på året och två lag i fin form. Lagen turades om att ha bollen och krigade hårt i varje närkamp, utan att något av lagen kunde ta över taktpinnen ordentligt. Arsenal kändes dock något mer stabila och säkra under första halvleken.

Haaland var som vanligt ett hot för sina motståndare och visade varför han var skytteligaledare. Norrmannen sökte alltid bollen och gjorde allt för att göra fredagskvällen jobbig för försvararna. Lyckligtvis var Arsenals försvar med på noterna och stoppade hans framfart. Framförallt Holding som hade flera tuffa kamper mot anfallaren.

Någon som också hotade och såg spännande ut var Arsenals nyförvärv Trossard. Han fick ett par minuter mot United när han fick visa upp sig för sina nya supportrar. När belgaren nu fick starta visade han sin fart, passningsförmåga och sitt vassa skott. 20 minuter in var han dessutom nära på att göra matchens första mål, men stoppades av Ortega i Citys mål.

Den jämna halvleken slutade till slut 0-0. En halvlek där båda lagen krigade hårt för att göra första målet. Arsenal visade också att man kunde stå upp bra mot City, även om många av lagets ordinarie spelare var på bänken. City hade nog hoppats få ut mer av halvleken än vad man faktiskt fick.

I paus tvingades dock Arsenal till ett byte som skulle komma att påverka hela matchbilden. När Partey tvingades gå ut skadad och ge plats åt Lokonga började City ta över allt mer.

Partey som till stor del står för stabilitet, säkerhet och kreativitet i mittfältet visade sig snabbt vara ett stort avbräck för gästerna. Precis som väntat. Balansen försvann och det var snabbt fritt fram för hemmalaget att använda mitten på ett helt annat sätt än tidigare i matchen. Strukturen: borta.

City tog snabbt över kommandot och satte fart mot Arsenals mål. Man pressade nu med hela laget och låg högt med sin backlinje. Arsenal såg nästan stressade ut helt plötsligt. Hemmalaget kunde börja rulla bollen inom laget som man gjort tidigare år. Arsenals försvar och Turner i målet stod dock upp bra mot Citys försök.

MÅL 1-0! Till slut kom målet som hade legat i luften ett tag. Alavarez skott från distans träffar stolpen. Bollen till Grealish som lägger upp bollen till Aké som planerar in bollen vid bortre stolpen. Ett tungt men överlag relativt rättvist mål för City som var det bättre laget efter att Partey gick ut i paus. Dock svagt försvarsarbete vid målet och ett skott som nästan ser ut att vara tänkt som ett inlägg.

Arteta svarade på öppningsmålet genom att byta in Martinelli och Zinchenko för att få ny energi. Bara någon minut efter öppningsmålet är Eddie ytterst nära på att kvittera efter att ha fått en fin boll in i boxen från Xhaka. Arsenal var inte redo att ge upp om fortsatt cupäventyr riktigt än.

Gästerna tryckte på och gjorde allt man kunde för att pressa sig in i Citys straffområde och få in bollen i nät innan slutsignalen. Dock stod City upp bra och höll ut hela vägen till slutsignalen. Matchen kan sammanfattas rätt kort: En bra första halvlek och en sämre andra halvlek. När Partey gick ut försvann strukturen.

Arsenal får nu fokusera på ligan och Europa League som drar igång i mars igen.