Chelsea åker ur cupen med hedern i behåll
På återseende, Lewis!

Chelsea åker ur cupen med hedern i behåll

Chelseas två senaste matcher fungerar som en perfekt dikotomi för att påvisa att det finns olika sätt att förlora på. Chelsea visade mod och aggressivitet, och när man möter världens bästa lag behöver man som supporter kanske inte be om så mycket mer?

Matchrapport Manchester City - Chelsea
Chelsea var på förhand den tydliga underhunden, även om Peps omvälvande spelarrockad innebar att det fanns potential för de kungsblåa att såra hemmalaget. Även Potter stod för många förändringar, då Koulibaly, Zakaria, Broja, Pulisic, Ziyech och Hall fick chansen. Personligen var det största glädjeämnet när laguppställningen kom att mittfältsprotegén Lewis Hall gavs chansen från start, medan det var en besvikelse att se Ziyech starta framför Hutchinson när det känns som att marockanen ständigt har en fot utanför London - både sett till hur enfotad han är och hans tendenser att flörta med en flytt från SW6 - medan Omari har glänst i akademilaget.

Första halvlek
The Citizens belägrade Chelseas straffområde från minut ett med en frenetisk press som tvingade Chelsea att spela mer direkt och allt som oftast överge bollinnehavet. Chelsea pressade med ett man-man-system i en 343-formation vilket City enkelt kunde rulla förbi med sin svindlande teknik och sina inövade passningsmönster. Chelseas direkta spelsätt skapade en öppen matchbild där Mendy fick svettas en hel del, men när Chelsea väl lyckades med att spela sig ur de ljusblåas press såg det stundtals riktigt bra ut. Pulisic var en av de som gynnades mest av den öppnare matchbilden då han var initiativrik och tog sig till två vassa skottlägen, där han borde nätat den första gången. Artonåriga Lewis Hall var företagsamheten själv och tveklöst halvlekens highlight, där han vågade göra sin gubbe under press och driva laget framåt vid upprepade tillfällen, samtidigt som han visade prov på en känslig passningsfot och en fysik väl anpassad till den brittiska herrfotbollen. Han såg ut att fullända vad som var en urstark halvlek när han drog sin gubbe men avslutade något tamt.

Andra halvlek
Det var mer av samma visa i andra halvlek, där Mendy radade upp räddningar. Åtta minuter in kunde senegalesen inte rädda sitt lag längre, men det hade hans landsman Koulibaly kunnat göra när han inte hoppade på Mahrez frispark som seglade in. Baklängesmålet fick Chelsea att öka sin intensitet men det gav också hemmalaget möjligheten att kontra in sitt andra mål och stänga matchen. Det stoppade inte Chelsea från att försöka, även om det som så många gånger förr visade sig vara ohyggligt svårt att få tag på bollen när City går ner i strömsparsläge. I viloläge var dock inte Stefan Ortega, som fanimej måste ha gjort sin livsmatch när Chelsea otroligt nog misslyckades med att spräcka nollan trots att de radade upp chans på chans mot slutet. Det fanns gott om positiva prestationer i  andra halvlek där bland annat Cucurella, Ziyech och Loftus-Cheek imponerade.

Sammanfattning och statistik:
Sammanfattningsvis var det en svårsammanfattad match där det stundtals kändes som att Chelsea blev överkörda av ett tekniskt överlägset Manchester City, men där Chelsea gjorde en bättre andra halvlek och slutade matchen med högre XG. Den statistiken är något missvisande för hur matchen såg ut då City dominerade matchbilden totalt men med lite mer flyt, bättre avslut och sämre målvaktsspel hade Chelsea lätt kunnat ta det här till straffar. Det var inte lyftet Chelsea behövde inför en avgörande match på St James’ Park men det får definitivt ses som ett steg i rätt riktning.
 

55 Bollinnehav (%) 45
18 Skott 15
1.69/0.68/1.01 Expected Goals (XG) hela matchen/första halvlek/ andra halvlek 1.74/0.6/1.14
1 (0) Stora chanser (stora chanser missade) 3 (3)
9 Hörnor 6
Ortéga (8.7) Bästa spelare (av 10) Mendy (8.0)
1 Gula kort 3

Statistik: urval från Fotmob


 

Olle Lange@_ollelange2022-11-09 23:21:00
Author

Fler artiklar om Chelsea