Matchrapport: Southampton FC 2 - 1 Chelsea FC

En usel påskafton på St Marys och Benitez har mycket att stå i inför måndagens drabbning mot United. Räddar spanjoren ansiktet eller lämnar han Chelsea i en total misär och en avsaknad av Champions League spel?

Rafa Benitez valde en överraskande starelva, där Mata lämnades utanför truppen på grund utav sjukdom och Hazard fick sitta på bänken. Istället var det Marin och Moses som fick chansen bredvid Oscar.  Bertrand tog platsen till vänster i backlinjen, där Ivanovic och Terry utgjorde mittbackspar i  skadade Cahills frånvaro.

Cech – Azpilicueta, Terry, Ivanovic, Bertrand – Mikel, Lampard – Moses, Oscar, Marin – Torres

Hemmalaget ställde upp med en ganska oväntad elva, där Hooiveld, trots tveksam form och en liten skavank, tog plats i mittförsvaret på bekostnad av José Fonte. På mitten fick Steven Davis och Puncheon spela istället för skadade Adam Lallana och Ramirez, den stora sommarvärvningen, som fick sitta på bänken.

Boruc – Clyne, Hooiveld, Yoshida, Shaw – Puncheon, Davis, Schneiderlin, Cork, Rodriguez - Lambert

Efter att en maskerad Torres satt igång spelet så erövrade Southampton bollen direkt och skapade snabbt en halvfarlighet genom Rodriguez, som dock prickade rad 10. Inte ens nära målet.

Chelsea skapar ett par inläggsituationer, främst genom Moses på sin högerkant, men är dock hopplöst uddlösa. Det enda man får ut av det är två dåligt levererade hörnor. Istället kontrar Southampton i den nionde minuten med Rodriguez, men avslutet är väldigt dåligt.

Southampton trycker på och är bättre på alla positioner och är det inte Puncheon som glider igenom så är det Nathaniel Clyne, ofta med Lambert som referenspunkt. Chelsea får därför läge att ställa om ett par gånger men Moses visar prov på okänsliga fötter och en fin kontringschans rinner ut i tomma intet.
Bertrand har stora problem på sin vänsterkant och känns felplacerad gång efter annat och Southampton vaskar fram flertalet hörnor, dock utan vettigt resultat.

I den 23:e minuten så kommer 1-0. Och det är välförtjänt. Pigge Rodriguez väggar med Steven Davis och lägger in bollen i långa hörnet bakom en chanslös Cech. Svagt försvarsspel av framförallt Ivanovic.

Direkt efter målet har Torres en boll i nät bakom Boruc, men situationen blir avblåst för handboll, vilket kan sägas vara ett tveksamt domslut då bollen knappt nuddar armen. Spanjoren är för övrigt väldigt ensam i anfallet under första halvlek.

I den 32:e minuten slår Terry en svepande cross som Moses tar emot och hans inlägg touchar Shaw och på den efterföljande hörnan, slagen av Marin, nickar Terry in 1-1. Den enda riktiga chansen Chelsea har skapat. Olycksfågeln Hooiveld är i högsta grad delaktig när han snubblar vid markeringen av kaptenen. 1-1 och det är bara att tacka och ta emot.

Men säg den glädjen som varar för evigt. I den 34:e minuten slår första halvleks bästa spelare, Rickie Lambert, till. På en frispark lägger anfallaren in bollen i Cechs högra hörn, otagbart för Petr. 2-1.

Halvleken avlöper i princip som den sett ut hela tiden: ett intetsägande Chelsea där Marin och Oscar turas om att leka kurragömma och ett Southampton som pumpar på fyllda av adrenalin ledda av en dominerande Rickie Lambert. En makabert usel halvlek där ingen kommer ifrån med höga betyg.

Andra Halvlek

Trots 45 miserabla minuter så blir det inga byten för Chelsea i paus, dock så byter Southampton målvakt i paus, där Boruc ersätts av rutinerade Kelvin Davis.
Andra halvlek börjar som första slutade med ett piggt hemmalag och ett stillastående Chelsea. Rodriguez skojar bort Azpilicueta men turligt nog finns det ingen i hemmalaget som kan komma till avslut.

Runt den 50:e minuten börjar så Chelsea spela fotboll och börjar hålla bollen inom laget. Dock så turas Bertrand och Moses om att misslyckas med sina inlägg vilket gör att anfallsförsöken faller ganska platt. Däremot lyckades Marin efter 52 minuter hitta in i matchen. Grattis.

I den 58:e minuten skapar Chelsea sin hetaste möjlighet i andra halvlek när Torres sätter igång spelet snabbt och Azpilicueta hittar Moses i straffområdet. Nigerianen missar nästan bollen men den går i en rolig båge och Kelvin Davis får verkligen sträcka ut och petar den med stor möda över ribban.

I den 60:e minuten, efter en halvchans för Southampton, så byts Marin ut mot Hazard. Ett vettigt byte, trots att tysken gjort en bättre kvart än första 45.

I den 64:e minuten skänker Terry bort en hörna till Southampton och det är symptomatiskt för Chelseas match, ingen är riktigt på tårna. Och i ett efterföljande anfall så missbedömer Ivanovic en långboll och en påpasslig Rodriguez testar Cech, som släpper en retur rakt ut. Försvaret har inte en av sina bättre dagar och ska tacka Terry för att det inte ser värre ut.

Straff, skriker Moses i den 68:e minuten, utan någon reaktion. En klumpig tackling av Yoshida hursomhelst och det hade med Phil Dowd varit straff. Men Moss vinkar avvärjande, vilket får anses vara rätt.

Minuten senare fixar Torres, efter en väldigt fin soloräd, en bra chans för Moses, men nigerianen är långsam i tanken igen och avslutet rinner chansen ut i ingenting.

I den 72:e minuten gör Chelsea sitt andra byte när den allt annat än offensiva bjässen Mikel byts ut mot Ramires.
Southamptons högerkant fortsätter göra livet surt för en miserabel Bertrand och Clyne och Ward-Prowse gör egentligen vad de vill och skapar chans och inlägg efter vartannat.

Det sista kortet som Benitez spelar ut är att byta ut en osynlig Oscar mot Benayoun runt 78:e minuten. Chelsea skapar därefter en liten press där Hazard framförallt skapar oreda med sin trixighet och fart. Hans inlägg glider dock ett par meter framför en lite för långsam Victor Moses.

Lampard testar i 80:e minuten en frispark från liknande läge som Lambert i första halvlek, men skottet går inte ens förbi muren. I den 87:e får han ett till försök. Som går tätt över ribban, och det är ungefär så nära som Chelsea varit i andra halvlek.

Fyra tilläggsminuter senare så vrålar St Marys ut sin glädje när Chelsea inte lyckas skapa något av värde och får åka hem till London poänglösa med en usel insats i bagaget.