Tottenham Hotspur Stadium, 2023-01-15 17:30

Tottenham - Arsenal
0 - 2

Matchrapport: Tottenham - Arsenal (0-2)

Matchrapport: Tottenham - Arsenal (0-2)

På White Hart Lane 2014 satte Tomas Rocisky det enda målet mot Tottenham och gav den gången Arsenal tre poäng. Idag, nio år senare tar Arsenal äntligen tre pinnar igen på bortaplan mot lokalrivalen - och det med övertygelse.


North London Derby är något speciellt och nervositeten finns alltid där, oavsett form, lagens kvalitéer, borta eller hemmagräs. Sist Arsenal reste hit fick man ett rejält bottennapp där man inte räckte till och vek ner sig. Men som vi vet är Arsenal inte samma lag som ifjol - i år är det annorlunda. 

Matchen blåste igång och Tottenham höll i bollen några minuter innan Arsenal började ta total kontroll. Otroligt bra anfallsspel där man staplade upp mönsteranfall. Man vann alla andra-bollar och 50/50-bollar och släppte aldrig in Spurs i matchen. När Spurs hade bollen i backlinjen pressade man högt och vann bollen vilket skapade en riktigt bra chans för Nketiah som Lloris täckte upp för. Det skulle dock inte dröja länge förrän det fina spelet och den energiska pressen skulle löna sig. 

MÅL! 14’
Partey skickar upp bollen mot Saka som kommer driver mot kortlinjen framför Sessegnon. Saka rycker ner ytterligare och skjuter in bollen hårt som får en liten touch och ställer Lloris som tappar in bollen. Bra aktion av Saka men en större tavla av Lloris. 

Arsenal fortsätter att kontrollera och skapar flera målchanser. Det dröjde dock inte länge förrän Son får en boll i djupled efter en upplockad andraboll där Ramsdale kommer ut riktigt bra och avvärjer. Efter det sätter matchen sig återigen och Arsenal fortsätter att trycka och skapar målchanser. Bland chanserna sticker framförallt en chans ut. Efter en nick-rensning från Tottenhamförsvaret väljer Partey att skjuta på volley utanför boxen och får till en ruskig träff som träffar högt upp i stolpen! En kandidat till årets mål om den gått in, helt klart. 

MÅL! 36’
Saka får bollen av Partey på kanten och spelar till Ödegaard som kan vända upp mot Spurs backlinje. Han tar en touch, lägger bollen till rätta och skjuter in den otagbart nere i Lloris vänstra hörn. Klassmål av norrmannen som fortsätter att leverera!

Det sker inga förändringar i matchbilden efter andra målet men Spurs skulle få en sista chans innan halvtid. Zinchenko dräller lite med bollen och tappar den till Höjbjerg. Dansken skickar in bollen till Kane som nickar ner den vid Ramsdales första stolpe men engelsmannen klarar återigen. 

Den andra halvleken börjar och likt alla matcher under säsongen kommer Tottenham ut lite som ett annat lag. Arsenal blir lite tillbakapressade och gör en del felpass och får slå ifrån sig. I minut 50 skapar Kane sig en chans och skjuter högt mot krysset men Ramsdale räddar till hörna. Ramsdale fortsatte att storspela där han i minuten efter stod för en världsklass-räddning när han med tån räddar ett skott på nära håll från Sessegnon. En räddning som på ett sätt avgör matchens utgång. 

Spurs fortsätter att trycka men matchen böljar mer än första halvlek där båda lagen skapar farligheter och håller i boll. Conte gör flera offensiva byten för att försöka få ut nåt av matchen men lyckas aldrig få till det. Domaren lägger på fem minuter och här känns det även med Arsenalfärgade ögon tillslut avgjort. Välförtjänt och övertygande tar Arsenal tre poäng som håller förstaplatsen, numera med åtta poängs marginal!

Spelarbetyg (enligt följande skala): 
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass 


Aaron Ramsdale - 5
Aaron Ramsdales i särklass bästa insats i år och förmodligen i sin Arsenalkarriär. Bra med fötterna och räddade laget med sin nyckelräddning i andra halvlek mot Sessegnon.  

Oleksandr Zinchenko - 4 (ut 85')
Riktigt bra match från Zinchenko som tog för sig, drev upp bollen och ser ut att aldrig kunna tappa den. Såg trött ut mot slutet när Kulusevski fick gata vid enstaka tillfälle på kanten vid kontring. 

Benjamin White - 3 
Gjorde det mesta rätt i försvaret och var stabil matchen igenom. Bra överlapp men var inte mycket inblandad offensivt. 

Gabriel Magalhaes - 4 
Satte inte en fot fel under hela matchen. Stod rätt, nickade bort bollar och samlade upp andrabollar. Bra med fötterna i uppbyggnad. 

William Saliba - 4 
Säker och lugn hela matchen. Gjorde inga misstag, vann sina dueller och jobbade i det tysta. Han och Gabriel hade han i sin ficka. 

Thomas Partey - 4
Riktigt bra insats av Partey återigen som hade chans på årets mål när han drar till på volley utanför box stenhårt i stolpen. Samlar upp andra bollar och spelfördelar. La en del felpass och satte sig själv i tidsnöd men ledde aldrig till något farligt. 

Granit Xhaka - 3
Fortsätter vara bra men stack inte ut på något sätt. Stabil och bra i passningsspelet. 

Martin Ödegaard - 5 (ut 93')
Ödegaard blev månadens spelare av en anledning och idag visade han det. Löser alla situationer med boll. Trygg och skapar farligheter konstant. Toppade prestationen med sitt fina mål. 

Bukayo Saka - 4
Riktigt bra idag återigen. Skapar farligheter, driver fram med boll och låg bakom första målet för dagen. Viker in, kombinerar på kanten och är alltid ett hot.  

Gabriel Martinelli - 2 (ut 79')
Lite trögt idag återigen trots att Martinelli känns farlig när han får boll. Borde utmana mer på kanten och göra sina gubbe istället för att spela bakåt. Godkänd idag. 

Eddie Nketiah - 3 ( ut 94')
Väldigt bra i presspelet och gör det fortsatt bra som uppspelspunkt. Kombinerar över hela planen och gjorde sanslöst bra hemjobb som anfallare idag.  Kom till två riktigt bra chanser där Lloris däremot kom ut bra på båda och gjorde sig stor. Inga chanser man direkt kan klandra Nketiah för att han inte gjorde mål. 

Avbytare:

Kieran Tierney - X (in 79')
Spelade för kort tid för att betygsättas

Takehiro Tomiyasu - X (in 85')
Spelade för kort tid för att betygsättas

Fabio Vieira - X (in 93')
Spelade för kort tid för att betygsättas

Emile Smith-Rowe - X (in 94')
Spelade för kort tid för att betygsättas

 

Jacob Olin Karlsson2023-01-15 21:46:52
Author

Fler artiklar om Arsenal