Wolverhampton Wanderers-Tottenham 1-0 (0-0)

Varningar: Neves (Wolves). Kulusevski (Spurs).
Domare: Tim Robinson.

WOLVES (4-2-3-1, fr.h.): José Sá – Nelson Semedo, Craig Dawson, Max Kilman, Jonny Otto – Mario Lemina (Adama Traoré 45), Ruben Neves (c) – Pablo Sarabia (Matheus Cunha 67), Matheus Nunes (João Moutinho 67), Pedro Neto (Nathan Collins 45) – Diego Costa (Raul Jiménez 28). Ej använda avbytare: Daniel Bentley, Toti Gomes, Rayan Ait-Nouri, João Gomes.
TOTTENHAM: Forster, Romero, Lenglet, Davies (Richarlison, 84), Porro (Royal, 81), Skipp, Hojbjerg, Perisic, Kulusevski (Lucas, 77), Kane, Son. Ej använda avbytare: Austin, Danjuma, Tanganga, Sanchez, Dier, Sarr.

Tre ändringar sedan matchen mot Liverpool, dessutom en ny taktik: 4-2-3-1. Pedro Neto gjorde sin första start efter sin långvariga ankelskada och sattes som offensiv vänstermittfältare, in kom också Jonny Otto som vänsterback och Diego Costa i anfallet. De ersatte João Moutinho, Raul Jiménez och den skadade Hugo Bueno. En överraskning var att Daniel Podence inte ens var på bänken, vilket sades vara ”av taktiska skäl”.

Svår match, Tottenham är ett lag som aspirerar på en Europaplats. Men på hemmaplan skulle vi väl ha en viss chans till att få åtminstone en poäng.

FÖRSTA HALVLEK
Första chansen hade Spurs. Kulusevskis skott blockerades, returen gick till Porro som sköt utanför. Spurs såg ständigt farliga ut när de attackerade framåt. Nästa att försöka var Son, men Wolves keeper Sá räddade skottet.

Efter en stund lyckades Wolves få lite andrum. Nunes slog ett inlägg, men bollen nådde inte riktigt fram mot den anstormande Costa. Men det var den enda gången Wolves var i anfallsläge, resten av halvleken var vi i försvarsställning. Kulusevski sköt ett skruvat skott som var på väg in i mål, men Sá slängde sig raklång och räddade vid stolpen.

Efter 25 minuter tvingades Costa att byta efter en knäskada, in kom Jiménez. Wolves flyttade dessutom ner Lemina som en femte mittback för att ha extra koll på Spurs anfallsstjärna Kane.

Son slog en frispark mot Peresic som hann före Lemina, men Sá räddade nicken. Bortalaget kom ännu närmare i slutet av halvleken då Porro sköt ett kanonskott i ribban, returen gick till Kulusevski som blockerades.

Efter åtta minuters nervig övertid lyckades vi hålla 0-0 i paus. Vi hade inte haft ett enda skott på eller ens mot mål. Här gällde det att klara 0-0 matchen ut, det var tydligt.

ANDRA HALVLEK
Wolves head coach Lopetegui gjorde två byten redan i paus. Collins kom in istället för Lemina, och Adama Traoré byttes in istället för Neto. Nu gick vi över till 5-3-2, med Jiménez och Traoré i anfallet.

Nu hade vi ett stabilare försvar, men det var ändå nära mål för Spurs. Semedo vräktes omkull utan åtgärd från domaren, Son drev bollen framåt och sköt stenhårt i ribban. Andra träträffen för Spurs denna dag.

Jonny hittade Jiménez som avancerade framåt, inlägget nådde nästan Semedo vid bortre stolpen. Äntligen var vi över mittlinjen. Jiménez jobbade hårt och vi fick bättre tryck framåt. Traoré slog ett inlägg och Jiménez nickade mot mål, men keepern räddade.

I 67:e minuten gjorde Wolves sina sista byten då Moutinho och Cunha ersatte Nunes och Sarabia. Det gjorde susen för nu tog Wolves över matchen. Moutinho styrde mittfältet och det gav lägen för Neves att gå framåt. Två långskott från Neves tvingades Spurs keeper till ganska besvärliga räddningar och nu var det plötsligt Wolves som var närmast ett segermål.

Wolves kom återigen och nästa att försöka var Cunha. Jiménez spelade fram honom, men ganska fri mot mål sköt han i burgaveln. Det var därför inte helt överraskande att Wolves tog ledningen i 82:e minuten.

Wolves anföll länge och många man var inne i och runt straffområdet. Jiménez mötte bollen, vände och sköt men målvakten räddade. Bollen flög ut till TRAORÉ som saxsparkade bollen ribba in. Spurs bytte därefter in Richarlison, men det var istället Wolves som var närmast ytterligare ett mål.

Semedo sköt in bollen framför mål och där kom Jiménez farande och satte den i nät, men han var knappt offside så det dömdes bort. Synd, han hade verkligen förtjänat ett mål efter säsongens bästa insats.

På slutet hade dessutom Traoré ett inlägg som träffade i stolpen. Det blev fyra minuters övertid men Wolves höll ganska lätt undan och vi hade vunnit efter en bra avslutning. Bytena och taktikförändringen gjorde att vi plötsligt tog över matchen och segermålet var ganska logiskt.

Tre poäng och nu klättrar vi upp till en trettonde plats i tabellen.

Sammanfattningsvis så var det här en härlig överraskning. Särskilt efter den första halvleken där vi knappt var ute ur eget straffområde var det ingen som trodde på vinst. Men bytena gav oss fart. Ut med Costa, Sarabia och Nunes som är utan form allihop, och in med det gamla gardet Jiménez, Adama och Moutinho, som håller bra när de inte behöver spela hela matchen. Smart av Lopetegui.

Dagens kommentar från läktaren: ”Biggest result of the season and best second half since Lopetegui joined. Basically need a point a game from here on and we should be safe. Bit of breathing room at the bottom now with plenty of games to pickup more points. Much credit to the boss. The formation change and subs befuddled Spurs.”

Wolves head coach Julen Lopetegui: "We are happy for the three points of course. The match has two clear halves. In the first half they played with fantastic rhythm. In the second half we improved a lot and showed another face".