Mateo Kovacic om upphämtningen mot Liverpool
Firma Kovacic & Kanté spelade utomordentligt bra mot Liverpool.

Efter en tids frånvaro är Mateo Kovacic äntligen tillbaka i gammalt gott slag för Chelsea. I matchen mot Liverpool stod han för ett fantastiskt volleymål och en otrolig insats överlag. För det belönades han som matchens lirare och intervjuades av Chelseas officiella hemsida.

Chelsea inledde gårdagens toppmöte mot Liverpool på Stamford Bridge starkt. Den fina inledningen avbröts dock abrupt efter Sadio Manés ledningsmål. Det dröjde inte länge därefter innan gästerna hade utökat ledningen till 2–0. Chelsea befann sig därmed i en ordentlig knivig sits. Med två minuter kvar av ordinarie tid i den första halvleken kom så en reducering som en blixt från klar himmel. Mateo Kovacic kan ha stått för säsongens vackraste mål när han ur balans skickade in 2–1 via stolpen.

”Vi var i en tuff situation när vi låg under med 2–0,” säger Kovacic. ”Vi inledde matchen ganska bra, sedan släppte vi in två mål och det var svårt att ta sig tillbaka därifrån. Jag hade turen att få bollen till mig och jag bara sköt.”

Den gode Kovacic visar prov på ett otroligt stort mått av ödmjukhet när han beskriver sitt mål. Att målet kom så pass tätt inpå pausvilan var dessutom oerhört viktigt för moralen när man jagade ett resultat.

”När jag såg att bollen var på väg in i mål så insåg jag att det var ett vackert mål. Men viktigast var att vi kände att vi tog över initiativet och satte det andra målet. Jag tror att vi hade kunnat åstadkomma ännu mer men vi ska vara glada över poängen, för det var tufft att hämta upp underläget.”

Vinnarmentaliteten hos Kovacic lyser dock igenom. Han betonar hur stor prestation laget stod för som hämtade upp ett tvåmålsunderläge mot ett motstånd av Liverpools magnitud. Trots att man lyckades med det så är den uteblivna segern något som fastnat i kroatens sinne.

”Vi är glada över vändningen och lagandan vi visade, men vi är mindre glada över två tappade poäng,” säger Kovacic. ”Vi ville såklart vinna matchen, men hade en tuff uppgift när vi hamnade i underläge på det sättet. Det är mål som inte ska hända på den här nivån, men det hände oss idag och vi reste oss från det på ett fantastiskt sätt.”

Manchester City fortsatte sin vinstrad under lördagen. I och med Chelseas kryss dagen därpå är avståndet upp till ligaledarna nu tio poäng. Hos många kungsblå supportrar finns säkerligen en kluvenhet. Inför matchen, med de många poängtapp man haft under december, var nog de flesta nöjda med en poäng mot Liverpool. Samtidigt så var konsensus att en seger krävdes för att verkligen sätta City under press. En kluvenhet som återfinns även hos Kovacic.

”För mig så är det alltid två förlorade poäng, vi vill alltid vinna och ta tre poäng, i det här läget för att närma oss [Manchester] City. Men vi visade fantastisk karaktär, vi tog oss tillbaka och det visar hur stark sammanhållning vi har i laget. Vi började bra, hade ett bra läge genom Christian [Pulisic] vilket vi inte förvaltade, sedan släppte vi in två mål som vi inte ska tillåta. Vi släppte in ett mål, sedan ett till och när du ligger under med 2–0 så kan varje misstag bli ödesdigert.”

Mötet med Liverpool slutade alltså 2–2 till slut. Det var en match med många ansikten, men Kovacic var framförallt nöjd med Chelseas andra halvlek. Kroaten ser ljust på vårsäsongen om laget kan fortsätta på den inslagna vägen.

”Vi visste att vi behövde vara mer fokuserade, vilket vi faktiskt var under de första 15–20 minuterna,” säger Kovacic.
”De två baklängesmålen var nedslående, men det hände och vi var starka som klarade av att ta oss in i matchen igen. Vi gjorde två mål och stod för en bra andra halvlek, frånsett några målchanser mot oss som vi inte skulle ha släppt igenom. Vi hade många chanser, men de hade också bra lägen, så det var en fantastisk fotbollsmatch. Jag är glad över att vi visade en så fantastisk sammanhållning. Överlag så ska vi vara nöjda med prestationen och fortsätta på det här sättet.”

Tränare Thomas Tuchel medgav att han tagit många risker de senaste veckorna. Med flertalet frånvarande spelare på grund av COVID-19 samt ett gäng skador så tvingades flera spelare till fler minuter än vad tysken hade tänkt sig. En av dessa var Kovacic, som kastats in i hetluften direkt sedan han släppts från sin självisolering. Inledningsvis försökte Tuchel begränsa den nyligen friskförklarade Kovacic, men att starta mot Liverpool blev ett verkligt eldprov.

”Jag hade en del problem under de senaste två månaderna,” säger Kovacic. ”Jag tycker att jag inledde säsongen på ett bra sätt, jag kände att jag var i bra form, men sedan kom skadan. När jag kom tillbaka från den så smittades jag av COVID-19. Det har inte varit helt lätt, men jag har jobbat hårt för att hitta matchformen igen, det är något som bättras med varje match. Dagens match var ett viktigt test enligt mig, Liverpool spelar väldigt intensivt, vilket jag tycker att jag lyckades hantera. Det finns fortfarande utrymme för förbättring hos mig.”