MaZaCar 2012/2013

2012/2013 lärde vi oss uttrycket MaZaCar, förkortningen på den lysande trion Mata – Hazard – Oscar. Hur bra presterade de och säger statistiken att någon ska bytas ut? Kanske blir det MaUrrCar eller MoZaUyne som vi får lära oss under 2013/2014?

Reading hemma den 22 augusti 2012. Matchen var 57 minuter gammal och Reading höll på att chocka Stamford Bridge genom en 2-1 ledning. Ramires fick lämna planen till förmån för Oscar. På planen fanns redan Juan Mata och Eden Hazard. För första gången fick trion spela tillsammans och resultatet lät inte vänta på sig. Mata och Oscar gjorde i ärlighetens namn inte något minnesvärt framträdande, men med de tre tillsammans kom vändningen. Kvitterat i 69:e minuten och i den 81:a satte Torres 3-2. MaZaCar hade inte presenterat sig riktigt, men de hade visat upp sig för första gången.

När Champions League inleddes startade också en imponerande svit där någon ur trion i tio raka matcher stod för mål eller assist. De var inte alltid på planen tillsammans men med ganska fria tyglar bakom Torres genererade de poäng efter poäng efter poäng. Någon gång under denna period myntades smeknamnet MaZaCar (som man givetvis får tycka vad man vill om).

I en tidigare artikel tittade vi på hur deras utmärkta inledning på säsongen stagnerade något efter några omgångar. Hur blev det i slutändan?

Mängder av poäng relativt jämnt fördelat även om inledningen var något bättre än avslutningen. Totalt blev det 113 poäng från MaZaCar, 45 mål och 68 assist. Toppnoteringen med sju poäng kom i den avslutande Champions League-matchen mot Nordsjaelland då Mata och Oscar stod för varsitt mål och Mata dessutom stod för tre assist och Hazard för två.

Delar vi in säsongen i tre delar med 23 matcher i varje (69 är inte jämnt delbart med så mycket mer än 3 och 23, och att dela in säsongen i 23 delar kändes inte rätt) får vi följande trend.

Omgång Minuter Mål Assist Poäng
1-23 4750 15 22 37
24-46 4531 21 26 47
47-69 4319 9 20 29

Det verkar alltså vara guld och gröna skogar som gäller när MaZaCar spelar, men gjordes poängen när hela trion var på planen eller gick det bättre då någon saknades?

Vi kan först konstatera att någon ur trion spelade i varje match. Minst speltid blev det i bortamötet mot Rubin Kazan då endast Oscar byttes in med 14 minuter kvar. Det var också den enda matchen då ingen ur trion startade. Vid fem tillfällen spelade trion hela matchen tillsammans, ligamatcherna hemma mot Norwich, Southampton och Swansea, bortamötet i CL mot Juventus och FA Cup-semifinalen mot City.

Ingen ur trion 103 0 0 0 -

Oftast var de alltså tillsammans, 2231 av totalt 6240 minuter, och det var också då de flesta poängen kom. Oddsen att någon ur trion ska göra poäng ökar naturligtvis ju fler av dem som är på planen så att flest poäng från dem kom när alla var på planen är logiskt. Mest frekvent poängskörd kom dock då Mata och Hazard var tillsammans, en poäng per varje 42 spelade minuter. Det var dock jämnt då Oscar och Hazard gjorde poäng varje 43:e minut och en ensam Mata gjorde poäng varje 45:e minut.

MaZaCar, eller delar av trion, gjorde alltså mest frekvent poäng utan Oscar på planen. Men hur gick det för laget? Vilka spelade när Chelsea gjorde flest mål?

Ingen ur trion 103 3 4 34 26

Flest gjorda mål per spelad minut blev det när endast Mata var på planen, ett mål varje 22 spelade minuter. Näst bäst gick det faktiskt när ingen spelade och sämst målskörd kom när endast Oscar var på planen. Defensivt fungerade det dock riktigt dåligt utan någon ur trion så de tre målen framåt på 103 minuter överskuggas av de fyra insläppta som ger ett insläppt mål per 26 spelade minuter, ett snitt som skulle ge 3,5 insläppta mål per match. Med Oscar och Hazard tillsammans släpptes endast fyra mål in på 558 minuter, ett snitt som skulle ge 0,6 insläppta mål per match.

När MaZaCar var på planen gjorde Chelsea alltså 55 mål och någon ur trion var involverad i 39 av dessa, 71 %, genom mål eller assist. Ännu större del i lagets mål hade de då det var Mata och Oscar på planen, 15 av 19 (79 %) och då Mata fick sällskap av Hazard, 29 av 37 (78 %). Då Mata saknades bidrog Oscar och/eller Hazard till 10 av de 15 mål laget gjorde, 67 %, vilket också är en imponerande siffra. Totalt var någon ur trion delaktig i 100 av Chelseas 147 mål, 68 %. Då räknas delaktig endast genom mål eller assist. Det kan därtill finnas situationer där någon ur trion varit starkt bidragande i förarbetet men inte stått för den sista passningen. Smått otroliga siffror!

I de 40 matcher som MaZaCar gavs speltid tillsammans tog laget 76 poäng vilket ger ett snitt på 1,90 poäng per match. I de fem matcher då samtliga ur trion stundtals saknades tog Chelsea fem poäng, ett snitt på 1,00 poäng per match. Övriga kombinationer hamnar däremellan. Chelsea klart bättre med MaZaCar på planen än utan.

Innan vi lämnar den gångna säsongen och blickar fram mot nästa så ska vi titta på vilka som assisterade vilka då MaZaCar var inblandade.

utan ass 4 1 3 8

Främste assistmakare var alltså Mata och Torres. Att poängteras kan då att Mata endast hade två spelare att assistera till ur trion medan Torres kunde nyttja alla tre. Något han dock inte gjorde. Torres assisterade Mata vid fem tillfällen, Hazard vid ett och aldrig till Oscar. Efter spanjorernas sex assist är det Hazard med fyra, följd av bland andra Oscar på tre som är bäst. Trion hittade alltså varandra bra. Av trions 45 mål assisterade de själva varandra 13 gånger, alltså vid 29% av målen.

Vilka målskyttar var det då som drog mest nytta av den lilla trion?

Sturridge 1 1

En lista som till viss del liknar skytteligan för Chelsea. Mest nytta av MaZaCar drog Lampard och Torres, eller inte så mycket av Oscar utan endast av Mata och Hazard faktiskt. Oscar hade ett mer lyckat samspel med Ramires istället. Tolv assist till Lampard innebär att 71% av hans mål assisterades av någon ur trion. Än en gång imponerande siffror (kanske är ledordet genom hela denna artikel?).

Att MaZaCar fungerade bra förra säsongen råder det ingen tvekan om. Allra bäst lyckades Mata, men även Hazard och Oscar som båda gjorde sina första säsonger i Chelsea lyckades bra. De två sistnämnda lyckades dock inte hålla en lika jämn nivå som Mata varför spanjorens siffror sticker ut mer.

Nu står en ny säsong och bankar på dörren och konkurrensen har hårdnat. Givna Mata och Hazard är inte lika självklara längre och Oscar måste prestera mer i ligaspelet om han vill vara en av Mourinhos elva startspelare. Tuffast utmanare om platserna lär Schurrle och de Bruyne vara. Därtill kommer Moses ges speltid och med Essien tillbaka och nye van Ginkel i laget så ökar konkurrensen på det defensiva mittfältet vilket kan öppna för att Ramires och Lampard också konkurrerar om platserna högre upp i banan. Kanske blir det också så att Mourinho väljer en annan uppställning än 4-2-3-1? Hur som helst så visade MaZaCar upp imponerande siffror den gångna säsongen och förhoppningsvis kommer de tre fortsätta producera mål och assist på löpande band.