Mendy mästare av AFCON
Senegal för första gången någonsin.

Från att ha varit klubblös för bara sex år innan han kritade på för oss har nu vår väldige Edouard Mendy fått lyfta pokalen som vinnare av Afrikanska mästerskapen med sitt Senegal.

Det har varit en lång resa för senegaleserna under Afrikanska mästerskapen och man vandrade genom turneringen utan någon förlust och knappt ett mål insläppt - kan nästan lista ut att Mendy står även där. Turneringen spelades i Kamerun som även de gjorde en enastående turnering och trots att europeisk media rapporterat om en rad märkliga incidenter från turneringen har det som vanligt varit folkfest, glädje och dans och även gett människor glädje tillbaka efter covid.

Gruppspelet präglades av målsnåla drabbningar och efter 1-0 mot Zimbabwe i första matchen - mål av Mané såklart - som sedan efterföljdes av 0-0 mot både Malawi och Guinea lyckades Senegal vinna gruppen.
Åttondelsfinalen spelades mot Kap Verde där Mané och Bamba Dieng avgjorde till 2-0 och det gav Senegal en beskedlig men oberäknelig kvartsfinal mot turneringen skräll - Ekvatorialguinea.  Famara Diedhiou satte 1-0 efter drygt en halvtimme innan kvitteringen kom efter drygt en timme av Jannick Buyla och Mendy kunde överlistas efter nästan fem matcher.
Nerv? Nej.
2-1 och 3-1 kom av Kouyate och Sarr innan vi kommit upp till 80 minuter och Senegal stod nu inför ett rusande Burkina Faso leda av Bertrand Traoré, ni vet, Chelseabekantingen som alltid varit där men ändå aldrig, som verkligen imponerat under turneringen.
Det var en kontringsbelagd tillställning och det dröjde till minut 70 innan Diallo satte 0-1 som efterföljdes av 0-2 av Bamba Dieng vilket kändes avgörande, men icke.
Burkina Faso fick på en lite märklig situation med sig 1-2 via Blati Touré och Burkina låg på idogt för en kvittering. Dock blev det ridå ner fem minuter senare när Mané sprang igenom på en sylvass kontring och rundade in ett avgörande 1-3 mål. Wow. Final.

En final många trodde skulle bli mot just Kamerun men de föll tungt mot Egypten i semifinalen där man bara fick in en straff i straffavgörandet.
Senegal- Egypten alltså. Senegal mot sin första titel någonsin och Egypten har redan plockat hem åtta men Liverpoolsnubben Salah har 'tyvärr' 0 hittills.
Mané bommade straff i sjunde minuten och efter det var det en relativt tillknäppt match med några farliga chanser från båda håll men man fick en känsla tidigt av att straffar skulle avgöra showen. Senegal hade närmare 60 procent bollinnehav och 8-3 i skott på mål.

Efter sex slagna straffar var det 2-2 då Abdelmonem missat för Egypten och Sarr för Senegal.  Dieng trycker då in 3-2 en bit ifrån målvakten Abougabal som varit nära alla bollar.
Då kliver Mendy in i bilden. Mendy tar Lasheens straff vilket ger en sitaution där Mané 'bara' behöver sätta sin straff så är det klart och Salah får inte ens chansen att slå sin.
Trots miss tidigare i matchen gör Mané 4-2 med en stenhård träff i vänstra hörnet och springer mot firandet.