Craven Cottage, 2021-01-16 18:30

Fulham - Chelsea
0 - 1

Mount sänkte Fulham i derbyt
Matchvinnare för Chelsea

Mount sänkte Fulham i derbyt

Mason Mount frälste Chelsea då han med matchens enda mål ordnade en livsviktig seger mot Fulham på lördag kväll. ”The Cottagers” bjöd på ordentligt motstånd i den underhållande och händelserika matchen, trots ett rött kort i den första halvleken, men räckte inte riktigt till i slutändan.

Laguppställningar

Fulhams elva: (3-5-2) Areola; Adarabioyo, Andersen, Aina; Robinson, Zambo Anguissa, Reed, Reid, Tete; Lookman, Cavaleiro.

Fulhams bänk: Onomah, Odoi, Bryan, Kamara, Rodak, Kebano, Hector, Ream.

Chelseas elva: (4-3-3) Mendy; Chilwell, T. Silva, Rüdiger, Azpilicueta; Mount, Jorginho, Kovacic; Pulisic, Giroud, Ziyech.

Chelseas bänk: Kepa, Zouma, Werner, Gilmour, Hudson-Odoi, Emerson, James, Abraham, Havertz.

Första halvlek

Den första halvleken började som förväntat med ett massivt bollinnehav för gästande Chelsea, medan Fulham mestadels fokuserade på att skära av passningsvägar och täcka ytor. Matchens första farlighet kom i den nionde minuten när Giroud testade skottlyckan med en yttersida från distans, men Areola lyckades styra bort bollen till en resultatlös hörna.

Frank Lampards manskap fortsatte att föra spelet och gå framåt i jakten på ett förlösande ledningsmål. Hemmalaget försvarade sig disciplinerat, växlade mellan att falla lågt och pressa högt, och försökte kombinera sig fram på gästernas planhalva när bollen erövrades.

Nästa riktiga målchans kom i den 24:e minuten då Mount drämde bollen i ribban från nära håll. Strax därpå nådde Rüdiger högst och fick en fin träff med pannan på en hörna, men Areola reagerade tidigt och räddade tyskens välriktade nick.

Efter några halvchanser från båda lagen fick Ivan Cavaleiro plötsligt en kalasmöjlighet att ge sitt lag ledningen fem minuter före paus. Fulham rullade upp Chelsea och hittade så småningom fram till den fristående portugisen. Han verkade dock något överraskad över att få läget och sköt utanför.

Mitt under Fulhams bästa period under den första halvleken drabbades de av ett rejält bakslag i form av en utvisning. Robinson gick in vårdslöst och huvudlöst i en duell med Azpilicueta och kunde inte klaga alltför mycket när Peter Bankes halade upp kortet ur bakfickan.  

Chelsea lyckades dock inte göra något av det numerära överläget på de få återstående minuterna av den första halvleken. Mållöst i paus således, efter en svängig första akt där de blå hade varit det något bättre laget.  

Andra halvlek

Chelsea kunde ha fått en smakstart på den andra fyrtiofemman då Ziyech stod för lagets andra ribbträff med ett försök från en snäv vinkel, men det ville sig inte riktigt den gången heller. De blå fortsatte att skapa en del möjligheter minuterna därpå, men slarvade allt som oftast i de avgörande momenten.

Bortalaget fortsatte att pressa på framåt och i den 63:e minuten var det nära att ge utdelning när Ziyech hittade fram till Giroud med ett instick. Den förvisso offsidestående fransmannen misslyckades dock helt och hållet med avslutet som gick utanför mål.

Bara minuten senare gjorde Frank Lampard sitt första taktiska drag då Jorginho offrades för Giroud och gick över till en 4-4-2. Engelsmannen fick ett fint läge omgående, men hans nick var alldles för tam. Strax därpå var Pulisic en hårsmån från att stöta in ett inlägg från Ziyech, men amerikanen hann inte riktigt fram till den bortre stolpen i tid.

Istället höll Fulham på att få ett gratismål när Mendy fumlade rejält med en bakåtpassning från Azpilicueta. Senegalesen fick en total snedträff som fångades upp av Cavaleiro, men lyckligtvis blockerade Thiago Silva portugisens skott som annars hade gått in i ett öppet mål.

Stärka av möjligheten började Fulham gå framåt allt mer, och Chelseas dominans avtog något. En dryg kvart från slutet gjorde Lampard sina två sista byten då Werner och Hudson-Odoi ersatte Giroud och Ziyech.

Till slut orkade inte Fulham stå emot Chelseas offensiv längre. I den 78:e minuten serverades Mount ett skottläge då Areola misslyckades att boxa undan ett Chilwell-inlägg ordentligt. Engelsmannen förvaltade möjligheten på bästa sätt då han borrade in bollen lågt vid Fulham-målvaktens vänstra stolpe. 0-1 till Chelsea. Äntligen!

Fulham ville dock inte ge sig. ”The Cottagers” fortsatte pressa och satsade allt framåt under matchens slutskede. Logiskt nog uppstod därför en del kontringslägen för Chelsea, men både Werner och Abraham med att sätta ett punkterande 0-2-mål.

Trots hawaii-fotboll under återstoden av matchen blev det inga fler mål, och Frank Lampard kunde därmed konstatera att hans lag hade bärgat den blytunga seger som de behövde.

Statistik från OneFootball App (i urval)

Bollinnehav: 31 % - 69 %
Hörnor: 1 - 12
Skott: 10 - 21
Skott på mål: 3 - 6
 

Fredrik Temmes2021-01-16 20:28:00
Author

Fler artiklar om Chelsea