Chelsea - Arsenal
2 - 4

Nederlag efter intensiv match
Tungt. Tre bortkastade poäng efter en svag insats

Det blev gästande Arsenal som drog det längsta strået i Londonderbyt. De rödklädda vann med 4-2. Målskyttar för Chelsea blev Werner och Azpilicueta

Matchen inleddes piggt, där Thomas Tuchel gjort en del ändringar i startelvan jämfört med laget som fick förtroende senast mot Crystal Palace. Lukaku fick äntligen spela från start, och belgaren var nog väldigt sugen på att skriva in sig i målprotokollet. Redan efter drygt åtta minuter hade Chelsea fixat fram tre hörnor, där Ramsdale i Arsenals mål fått en del problem i luftrummet.

Men det var gästerna som skulle öppna målkontot; i matchminut 13 rensade Arsenal bollen mot Chelseas planhalva, Christensen hamnade i löpduell med Nketiah och slog en vansinnigt dålig hemåtpass. Nketiah löpte ikapp bollen och placerade den kyligt till vänster om Mendy i målet – 0-1.

Men kvitteringen dröjde inte länge. I den 17e minuten bröt Loftus-Cheek högt upp i plan, Werner fick bollen och klev in från sin vänsterposition, skickade iväg ett avslut som turligt nog styrdes i mål av Arsenal-spelare – 1-1.

Gästerna skulle ta ledningen igen, i den 27e minuten bjöd Arsenal på ett skolboksexempel i kontringsspel. Anfallet avslutades av Smith-Rowe som retfullt enkelt rullade in bollen vid Mendys vänstra stolprot. 1-2 i matchen, som redan visat det allra bästa av ett Londonderby.

Matchens fjärde mål skulle självklart inte låta vänta på sig. I den 32a minuten kämpade Mount och Alonso tillbaka bollen högt upp i plan, Mount satte ett perfekt inlägg som möttes av Azpilicueta, och måltavlan visade 2-2.

Lagen bytte därefter halvfarliga anfall, där Arsenal bjöd på en del fina kombinationsspel mellan framförallt Ödegaard, Smith-Rowe och Saka. Den sistnämnda hade helt klart vunnit sina dueller med Alonso så långt, och det var uppenbart att Arsenal alltid gick på Chelseas vänsterkant för att störa Alonso i dennes försvarsspel. Första halvlek hade flugit förbi när domare Moss satte pipan i munnen för en välbehövd vila och taktiksnack från Tuchels håll.

Tuchel gjorde ett byte direkt inför andra halvlek, då Thiago Silva ersatte Andreas Christensen som haft en jobbig första halvlek. De första tio minuterna av andra halvlek var något mer passiva, och hade inte samma frenesi som första halvlek. Men det skulle bli mål relativt snabbt ändå, i den 57e minuten fick Nketiah med sig bollen efter både två och tre motlägg och fick iväg ett avslut som Mendy inte hann agera på – 2-3 i matchen och Chelsea var återigen i brygga.

I den 60e minuten hade förtroendet för Lukaku runnit ut för Tuchel, som bytte in formstarke Havertz istället. Därefter var det Chelsea som hade mycket boll, men utan att egentligen skapa så många bra chanser. Arsenal å andra sidan låg redo att kontra, och gjorde mer med bollen även om man inte hade den särskilt mycket. I matchminut 81 kom det sista bytet då Alonso som gjort en svag insats blev ersatt av Ziyech, för att på allvar försöka vända matchen. Men det gav ingen effekt, anfallsspelet blev för passivt och man rullade för mycket boll för att kunna störa Arsenal-försvaret.

Istället var det gästerna som återigen skulle producera framåt. I den 90e minuten slet Azpilicueta tag i Saka i straffområdet men släppte sedan, Saka tycktes hålla kvar i spanjoren och sedermera filma för att få straff – och domare Moss köpte det rakt av. Straffspark dömd, Saka tog den själv och Arsenal hade 4-2. Nattsvart. Ridå.