Newcastle - Chelsea 3-2 (1-0)
Demba Ba fick kliva av i första halvlek med brutet näsben.

Chelsea hämtade in underläge borta mot Newcastle men föll till slut med 3-2 efter att Moussa Sissoko slagit in segermålet för hemmalaget i 90:e matchminuten.

Chelsea klev in på St James med hopp om att ta med tre poäng tillbaka till Stamford Bridge efter en fyra matchers lång bortaturné. En blodig högersko och Moussa Sissoko satte istället käppar i hjulen för de kungsblå som fick återvända hem till London med noll poäng och ett brutet näsben.

Det nya franskbetonade Newcastle inledde piggast och kom till bra läge genom Papiss Cissé redan i matchens första minut men skottet från senegalesen stannade på Gary Cahill som slängde sig uppoffrande framför Petr Cech, som var tillbaka mellan stolparna efter några veckors frånvaro på grund av en vadskada.

I anfallet efter tog sig vänsterbacken Davide Santon framåt i plan och kom till ett avslut som enkelt plockades av Cech.

Efter total dominans från hemmalaget började Chelsea sakteligen arbeta sig in i matchen. När matchuret stod på 14 minuter serverade Juan Mata en boll till Ashley Cole inne i straffområdet som rullade den vidare till Frank Lampard som gick på skott direkt, högt över.

Matchen såg ut att vända till Chelseas favör men ett felpass av Ramires djupt ned på egen planhalva resulterade till slut i att Cissé blev helt ensam med Cech och än en gång fick chansen att komma till avslut som gick rakt på Chelseamålvakten.

Med halvtimmen spelad visade Howard Webb upp matchens första gula efter att Ramires glidtacklat ned Jonás Gutiérrez.

Minuter senare visade hemmapubliken vad man tyckte om Demba Ba när han i första momentet överlistade Fabricio Coloccini och avlossade ett skott som Tim Krul stoppade. Ba nickade sedan returen strax utanför holländarens bortre stolpe samtidigt som han träffades av en spark i ansiktet av Coloccini. Trots att blodet forsade från anfallarens näsa och fick vårdas av Chelseas läkarteam valde Webb att fria överfallet.

När Ba väl kom in på planen med ett stort vitt plåster för näsan dröjde det inte länge förrän Newcastle, i den 40:e minuten, tog ledningen genom Gutiérrez .

Ba tvingades efter målet kliva av med brutet näsben och ersattes av Fernando Torres.

Newcastle inledde andra halvlek som man startade matchen och pressade på för ett ytterligare ett mål men Chelsea visade karaktär och i den 54:e minuten bombade Frank Lampard in sig i historieböckerna när han kvitterade till 1-1. Målet innebar att mittfältaren gjort fler än tio mål per säsong, tio säsonger i följd. Ett rekord som endast Alan Shearer kan mäta sig med.

Fyra minuter senare kunde Lampard ha gjort sitt andra för dagen men nickade bollen rakt i händerna på Krul. Istället klev Mata fram i den 60:e minuten och slog in ledningsmålet för Chelsea, assisterad av Torres.

Sju minuter senare kom repliken från Newcastle som med en snabb omställning och lite hjälp från slarvigt försvarsspel kunde göra 2-2 genom Sissoko efter att Cech släppt en retur.

Efter målet bjöds publiken på St James på böljande och underhållande fotboll där både lagen hade sina chanser.

I matchens sista ordinarie spelminut kom dock matchavgörandet. Santon spelade fram Sissoko som satte 3-2 bakom en chanslös Cech.

På stopptid uppstod en misstänkt handssituation i Newcastles straffområde efter att Lampard dundrade bollen rakt på Steven Taylor, men ingen åtgärd och Chelsea fick smaka förlust efter tre raka oavgjorda.

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Ivanovic, Cahill, Terry (c), Cole; Ramires, Lampard, Oscar, Mata, Bertrand; Ba (Torres 41).
Oanvända avbytare: Turnbull, Ferreira, Azpilicueta, Ake, Benayoun, Marin.
Mål: Lampard 54, Mata 60.
Varningar: Ramires 29, Cole 60, Mata 90+2.

Newcastle (4-2-3-1): Krul; Debuchy, S Taylor, Coloccini (c), Santon; Perch, Cabaye; Gouffran (Marveaux 84), Sissoko (Yanga-Mbiwa 90+1), Gutierrez; Cissé.
Oanvända avbytare: Elliot, Anita, Bigirimana, Obertan, Shola Ameobi.
Mål: Gutierrez 40, Sissoko 67, 89.
Varningar: Perch 40+3, Cisse 60.