Lagbanner

Så mycket mer än bara fotboll

På lördag kl 13.45 väntar det första Tyne-Wear derbyt på över ett år. För att verkligen visa att matchen är speciell för en skata så kommer vi från och med idag resten av veckan publicera nya artiklar för att bygga ett extra drag kring matchen. Jag hoppas ni uppskattar det. Trevlig läsning!

Mer än ett års vänta är över. På lördag spelas årets första Tyne-Wear derby mellan Sunderland och Newcastle United. Men det är så mycket mer än bara en fotbollsmatch! 

Därför tänkte jag börja med att säga att i stället för Sunderland kommer använda mig av S****land för att inte smutskasta hela artikeln och göra den oläslig för alla Geordies. För det finns även fler än ni Mackems som vill läsa detta=)


"They maak 'em then taak 'em"
Inget vet. Men det sägs att S****landborna, the ”(Dirty) Mackems”, fått sitt smeknamn från meningen "They maak 'em then taak 'em" 

Ingen vet varifrån uttrycket kommer eller vem som sa det. Men av att döma av meningens betydelse, make them then take them, så är sannolikheten minst sagt ganska stor att det var invånarna 2 mil norr om staden S*****land, där folket the Geordies bor (Newcastle), som myntade uttrycket.
Varför man sa det eller vilken betydelse meningen egentligen har kan inte fastställas. Men en inte allt för avlägsen gissning säger mig att det har något med historien bakom S****land och Newcastle Upon Tyne att göra. 

Så för att glåporden ”Dirty Mackems” och ”The Great Unwashed” ska få en större betydelse i era munnar på lördag förmiddag ta då del av den historiska återblicken mellan de två ständiga rivalerna som har sin början på 1600-talet i norra England.

HOWAY!


Städer på frammarsch
Det var ingen dans på röda rosor att leva på 1500-talet. Livet på gatan var hårt och många arbeten var rent sagt livsfarliga. Att ha tak över huvudet var inte en självklarhet och hygien var inget att tala om vilket gjorde att tex pesten härjade i området.
Både Newcastle och S****land var dock städer på frammarsch efter flera hundra år av oroligheter med ständiga invasioner från Skottarna. Sin uppgång ska man tacka floderna Tyne och Wear, som respektive stad ligger vid, och den goda kolutvinningen som fanns i området. Speciellt kolbrytning var något man ägnade sig åt och med hjälp av floderna transporterades kolet ut i världen.


Newcastle och S****lands begynnelse
Newcastle var redan på denna tid den större och viktigare staden av de två, vilket säkerligen också kan bero på att man har en tidigare historia än S****land. Området där Newcastle idag finns beboddes redan 120 e.kr då romarna anförd av Aelius Traianus Hadrianus belägrade sig vid floden Tyne. För att skydda sig mot angrepp, speciellt mot skottarna, byggdes en mur. Men för att fortfarande ha kontakt med söder byggdes även en bro över Tyne. Rommarna döpte området till Pons Aelius.
Namnet Newcastle myntades först år 1080 då William the Conqueror skickade sin äldsta som till Monkchester, som området då kallades, för att bygga ett bättre försvar mot de ständigt attackerande skottarna. Man lät bygga ett fort, the New castle, vilket senare gav staden sitt namn. Fortet som var byggt av trä finns inte kvar idag utan Newcastle Castle Keep som kan skådas i staden byggdes på slutet av 1100-talet av sten. Fortet hade dock samma uppgift som ursprungsfortet men var en slags uppgradering av det gamla fortet. 

S****lands historia tar sin början några hundra år senare, nämligen bestämt på 600-talet, när biskopen av Benedict fick land av Kung Ecgfrith of Northumbria. Detta område var dock bara belägget norr om floden Wear. För ni som kan ert S****land (jag är helt oskyldig) vet att staden idag är belägen på båda sidor av floden. Området norr om floden fick hur som helst namnet Monkwearmouth.
Området söder om floden började bebyggas först på 930-talet då biskopen av Durham tilldelades området som blev kallat Bishopwearmouth.
Förutom Monkwearmouth och Bishopwearmouth så fanns även ett till litet område som börjat bebyggas och det var kanske var det allra viktigaste området av alla. För inkämnt mellan Monkwearmouth och Bishopwearmouth fanns nämligen en liten fiskeby som var belägen på varsin sida av Wear. Detta gjorde att man kallade denna by för Soender-land, vilket betyder två delar, då staden var delat av floden. Det var även detta namn som senare skulle komma att ge Sunderland (förlåt) sitt namn. 
Inget av dessa områden var speciellt viktigt för England och kunde mest ses som små byar eller samhällen. Det var först år 1719 när områdena mer och mer började gå och ihop till vad det är idag som S****land fått plats på kartan.
Trots detta så skulle man vara med och bråka med sin storebror, ni förstår snart vad jag menar.


Spänningarna uppstår
Det är inte konstigt att båda städerna på denna tid (läs slutet av 1500-talet) ägnade sig åt samma saker. Landskapet var väldigt likt varandra och båda låg vid en flod. Detta var dock inget positivt utan det gjorde att konkurrensen, främst inom kolindustrin, blev allt hårdare. Det dröjde inte heller länge innan irritationen, och även kanske, hatet fanns mellan Newcastle och S****land.

Av någon okänd anledning så gav Kung Karl den första, kung i dåtidens England, monopol till Newcastle om att bli den enda staden att transportera kol i Tyne-Wear området. Detta gjorde naturligtvis S****land rasande och hatet mot både kungen och Newcastle växte något oerhört. I Newcastle såg man såklart detta som en väldigt bra grej.

År 1642 kunde därför inte ha kommit lägligare S****land. Detta år kom nämligen att bli Kung Karl den förstas fall när parlamentet, med präster och adelsmän i spetsen (naturligtvis), ansåg att kungen brutit mot Magna Charta avtalet.
Magna Charta var ett avtal som på 1200-talet hade tecknats mellan kungen, prästerna och adelsmännen och sa att kungen var tvungen att dela med sig av sin förmögenhet till just prästerna och adelsmännen. 
Nu ansåg man, i Parlamentet, att Kung Karl utövade mer och mer monarki och inte delade med sig tillräckligt mycket av sin förmögenhet som Magna Charta sa, man ansåg att Kungen bröt mot regeln och ett krig bröt ut. 

Det var detta läge, som jag skrev ovan, man i S****land inte kunde tro var sant. Nu hade man chansen att både sätta dit Kungen och Newcastle. För kanske inte helt otroligt så valde Newcastle att som tack för den lilla gåvan att stötta kungen.
S****land måste dock ha varit väldigt till sig i detta krig, detta inbördeskrig, för man lät till och med parlamentet bygga bas i staden, eller vad det nu var för ett ställe.

Rivaliteten mellan S****land och Newcastle kunde nu inte bli värre. 

Tyvärr, måste man ju säga, så avrättades kungen tillslut och parlamentet kunde gladligen ta över. Man kunde dock inte bara nöja sig med att ha fått bort kungen tillfälligt man var även tvungen att ge S****land en lite present när man blockerade Tyne så att koltransporten blev allt sämre för Newcastle medan man lät S****land ta för sig mer och mer inom detta område, något som givetvis inte var populärt i Newcastle. 


Rivaliteten består
Sedan dess har rivaliteten och hatet mellan städerna alltid varit stor. Städerna har slagits om att ha den bästa och största kolindustrin, man har konkurrerat i skeppsbygge liksom inom fisket. 

Hatet mellan städerna är fortfarande densamma. Men från att på modernare tid gått från att bråka om industrier på 1600-talet har hatet från slutet av 1800-talet och framåt mer och mer handlat om fotboll. Fast det gör nog inget. Vi tycker lika illa om varandra för det!

TOONTASTIC!


I nästa del kommer ni få läsa om när fotbollen gjorde antågandet till norr och vad det fick för betydelse. Alltså i del 2 – Fotbollen blir en del av vardagen, som publiceras i morgon samma tid, samma kanal!

Andreas Tano Bask2007-11-06 17:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies