Lagbanner

Fotbollens äldsta lillebrorskomplex

När Tyne och Wears respektive fotbollsklubbar möts imorgon är det så mycket mer än bara fotboll som står på spel. Rivaliteten mellan lagens båda fan skaror är något utöver det vanliga och förklaras enklast på följande vis: Folket från "Village of the damned" föds in i ett lillebrorskomplex som de aldrig lärt sig acceptera. Ett lillebrorskomplex som mycket väl kan vara fotbollens äldsta.

När Publius Aelius Traianus Hadrianus, mer känd som kejsare Hadrianus på svenska och Hadrian på engelska, skulle konstruera sin berömda mur dryga hundra år efter Kristi födelse fann han en strategisk viktig punkt längst floden Tyne. På den tiden fanns det redan bebyggelser längst regionens andra stora flod Wear men uppenbarligen ansågs Tynefloden för viktig för att överlämna åt skottarna i norr. Det går att spekulera i all oändlighet om varför men den kanske mest troliga orsaken är de naturliga förutsättningarna. Tynefloden är större, bredare och djupare än Wear. Den sträcker sig även inåt landet istället för söderut som Wear gör. Den blev därför en viktig grundsten i Hadrianus planer vad gällde murbygget och han valde ut en specifik plats att konstruera en bro på. Platsen kom att kallas för Pons Aelius och är så vitt man vet begynnelsen för staden som idag går under namnet Newcastle upon Tyne.

Tusen år senare, efter att ha varit en ganska obetydlig del i det anglosaxiska kungariket Northumbria, byggde Robert Curthose ett träslott på den plats staden idag står på. Slottet står inte kvar idag men dess namn har givit stadens dess namn. Curthorse valde nämligen att namnge det till Novum Castellum eller på engelska: New Castle.

Sedan dess har staden växt i betydelse. Dess fördelaktiga position gentemot andra städer i området gjorde att den snabbt växte i storlek. Staden blev en betydelsefull handelsstad men även inom närområdet fick ökade dess betydelse markant. Det fanns omkringliggande orter som storleksmässigt inte var långt efter men Newcastle blev en förenande plats. Staden blev tillsammans med det som idag heter City of Durham de två mest betydande städerna i nordöst.

Durham var t.ex. ledande inom utbildningsfronten och kan stoltsera med ett Universitet från 1832 och det Universitet låg bakom byggandet av Newcastles motsvarighet. Det finns även ett starkt samarbete Universiteten sinsemellan sedan dess. Sunderlands Universitet är nästan hundra år yngre. Detsamma kan även ses inom andra områden. Newcastle och Durham har borgar som står kvar än idag i sina städer och dessa var betydande för England i deras krig mot grannarna från norr. De var även viktiga för religionen på det lokala planet. Newcastle har t.ex. två katedral i centrum av staden. Durham har ett. Sunderland har noll. En annan faktor som tyder på att Newcastle och Durham varit viktigare för regionen än Sunderland är rättsväsendet. Båda två har än idag mestadels av områdets mest betydande domstolar.

Sunderland i sin tur var visserligen en stad av hygglig storlek under dessa år från elvahundra talet och framåt men dess betydelse växte först i och med den industriella revolutionen. Det var förstå då som man växte ikapp sina grannar strax norr över. Det stora utbudet av kol och den stora efterfrågan som rådde gjorde att båda städerna kunde sida vid sida gynnas av denna revolution. Städerna var därmed jämbördiga långt fram in till ungefär slutet på åttiotalet, början av nittiotalet. Något vardera stads fotbollsklubbar också stärker. Klubbarnas historik fram till Premier League började var jämn bördiga. Det är först de senaste knappa femton åren som Newcastle United FC dragit ifrån Sunderland AFC.

Städerna som helhet speglar även denna utveckling. Sunderland är en stad som fortfarande har stora problem. Newcastle upon Tyne och närliggande orter har givetvis även de sina sociala bekymmer men utvecklingskurvan tycks ha stadigt pekat uppåt nu ett tag för självaste staden.

Det finns även mer bevis för att SAFC fans bäst får finna sig i att förbli en mindre klubb. Exempelvis kan man ta ordet ”mackem”. Det är i dagsläget en benämning på någon från staden Sunderland men i fotbollssammanhang associeras det till stadens fotbollslag. Anledningen till det? Newcastle United FC. Det är nämligen först på sjuttiotalet, i samband med de ökade huliganproblemen som båda klubbarna fick då, som ordet börjades användas om dess supportrar.

Den enda logiska förklaringen är för att urskilja sig från deras ärkerivaler. Ordet Geordie var redan då en vanlig benämning på en Newcastle United supporter men ordet i sig hade även andra betydelser. I första hand har det alltid varit en benämning på någon som är född i staden Newcastle. I andra hand användes det i andra delar av landet som en benämning på folk från nordöstra England. Det som är intressant med punkt två är att det är bara sedan sjuttiotalet och framåt som folk från Sunderland verkligen tagit det som en förolämpning att bli kallad för Geordie. Innan dess tycks det aldrig varit ett dilemma. Än idag lever denna Geordie stämpel kvar över nordöstra England. Det är inte allt för ovanligt att hemma fansen på Stadium of Shite får stå ut med att bli kallade för Geordies av bortasektionens åskådare.

En tredje förklaring till ordet Geordie är dagens innebörd. Det skulle motsvara någon som kommer från Tyneside (= alla orter som ligger längst floden Tyne i grevskapet Tyne and Wear). Ett område som innehåller ett flertal större orter men som utåt sett alla tar stor stolthet i att räknas som Georides. Största delen av klubbens fans bor även i dessa områden. Tyneside motsvarar ungefär åttio procent av grevskapets befolkning och det är ingen tvekan om vad nästan uteslutande alla hejar på för klubb. Det är en cirka hundra årig tradition att Geordies och Newcastle United kopplas samman. Det är det inte med Mackems och Sunderland.

SAFC fansen förnekar givetvis allting. Framför allt eftersom stora delar av deras fans kommer från Durham. Samma Durham som för några århundraden sedan stod på samma sida som Newcastle i inbördeskrigen som ligger bakom det starka hatet Mackems och Geordies har gentemot varrandra.

Jag försöker inte ta ifrån de deras historik. SAFC har en stark arbetarklass historia bakom sig som säkert är fascinerande att läsa om man nu hejar på den klubben. Jag menar heller inget illa mot deras arbetarklass historia. Vår egen historia är trots allt i allra högsta grad även den påverkad av den industriella revolutionen. Skillnaden klubbarna, städerna och fansen (de engelska i alla fall) är att vi representerar hela regionen. SAFC spelar enbart för sin stad.

Det enda jag konstaterar är att Sunderland kommer alltid att stå i skuggan av Newcastle upon Tyne, Sunderland Association Football Club kommer alltid stå i skuggan av Newcastle United Football Club och framför allt så kommer Mackems alltid att stå i skuggan av Geordies. Lillebrorskomplexet kommer alltid att finnas där. Det är lika naturligt som att solen skiner och att människor andas. Oavsett om Sunderland som stad och klubb är äldre än Newcastle så förblir de regionens lillebror. Det var gårdagens sanning, det är dagens sanning och framför allt så förblir det morgondagens sanning.

Peter Holm2008-04-19 21:22:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies