Lagbanner
Hull 0 – Newcastle 0
Givens makalösa räddning på Cousins avslut i den första halvleken tordes förmodligen ha räddat dagen för NUFC.

Hull 0 – Newcastle 0

I en klassisk engelsk skitmatch spelade två skitlag oavgjort under lördagens eftermiddag när Tynesides stolthet hade rest ner till Kingston-Upon-Hull för möte med Hull City FC i FA cupens tredje omgång. Skitmatchen slutade mållös.

Startelvan
Shay Given
Steven Taylor-Fabricio Coloccini-Sebastien Bassong-Jose Enrique
Damien Duff-Nicky Butt-Danny Guthrie-Charles N'Zogbia
Andy Carroll-Michael Owen


Första halvlek
I den första halvleken var skiten försvarsinriktad. Med det menar jag inte att lagen höll skiten inne utan snarare tvärtom. Vardera klubbars försvarare gjorde sitt yttersta för att visa upp sina bästa skitsidor. Först ut var hemmalagets. I den andra spelminuten agerade samtliga i backlinjen statister när Owen sprang i djupet, tog emot en välslagen passning från Guthrie, och sedan slog ett inlägg mot bortre stolpen till Carroll. Big Andy nickade bollen vidare på mål men olyckligt nog for den aldrig iväg med den kraft den hade behövt för att överlista Duke i Citymålet.

Nicky Butt var näste man vars skiteri lade grunden för en motattack från hans motståndare. Som den IQ befriade man han är emellanåt stod han och sov på egen planhalva med bollen vid sina fötter när ”store, stygge” Geovanni lyckades sno bollen ifrån honom. Den ”store, stygge” brassen tog därefter några steg framåt i banan och avlossade ett skott. Given räddade men returen for ut till Taylor vars rensning gick via Fagan ut till en inspark för NUFC. Geovanni var i händelsernas centrum minuten senare när han, ostört från mitten av banan, slog en passning i djupled som Given lyckligtvis snappade upp vid fötterna på en framåtrusande Cousin.

Newcastle tog efter dryga tio minuter över tillställningen och började rada upp storchanerna på löpande band. Först ut var Owen som på en kontring hade lirat ut bollen till Guthrie, som var positionerad ute till vänster i Hulls straffområde, och sedan sökt sig in mot den främre stolpen. När Danny då hade tagit sig förbi sin markör kunde han hitta Mickey vars avslut gick om fel sida stolpen efter en touch på vänsterbacken Ricketts. Fem minuter senare borde Owen ha gjort mål igen. Newcastle slog en långboll som inte borde ha resulterat i några farligheter men tack vare bedrövligt försvarsspel från Turner, som i sin närkamp med Owen lyckades spela fram Newcastle anfallaren till ett friläge, var gästerna nära att göra mål. Lyckligtvis för Hulls mittback så kunde han bevittna Owen chippa bollen utanför målramen. Två dunderlägen. Två sketna avslut från en avslutare av världsklass. Carroll var desto närmre att göra mål minuterna senare men hans skott räddades av Duke.

Efter hemmalagets gästvänlighet var det bortalagets tur att bjuda tillbaka. Det började med att Manney tog sig förbi Butt och avlossade ett skott från distans som for långt utanför mål. Geovanni var näste man på distansskottsrakningslistan men Given kunde rädda utan större besvär. Minuterna senare tog sig Ricketts in i straffområdet, vände bort Taylor, och tvingade fram en fin räddning från Given. Räddningens storhet var dock inte ens i närheten av den som följde. Fagan hade då lyckats ta sig förbi så väl Butt som Taylor ute på vänsterkanten och slog ett inlägg till Cousin vid första stolpen. Den Gabonfödde fransmannen sköt direkt och bollen for kvickt mot den närmaste stolpen. Lyckligtvis för oss skator var dock Shay med på noterna och kunde mäkta med en formidabel enhandsräddning tätt intill sin högra stolpe. Givens vakenhet provades igen strax innan halvlekens slut när Ricketts frispark var på väg in strax under ribban men irländaren kunde rädda utan större bekymmer.

Andra halvlek
Newcastle stod för en sketen insats i halvlekens inledande halva. Hemmalaget var klart piggare i denna period och det faktum att man inte gjorde ett mål berodde främst på det faktum att deras spelare inte tog vara på sina chanser. Det illustrerades väl vid deras första målchans när Geovanni hade tagit sig förbi Guthrie och spelat fram Boateng vid straffpunkten. Holländaren hade bara behövt placera bollen i mål men tack vare en sista sekunden tackling från den bakåtsträvande Guthrie så rann chansen ut i tomma intet. Hade den forne Boro spelaren bara orkat röra sig lite mer i sidled hade han ostört kunnat placera bollen i nätmaskorna. Fyra minuter efteråt vände Cousin bort Coloccini i efterspelet på en frispark. Han avlossade sedan ett skott som tvingade fram en ny räddning av Given då bollen var på väg in tätt intill den ena stolpen. Minuterna senare försökte Ricketts ånyo överlista Given efter att ha tagit sig förbi Taylor men återigen var hans avslut för dåligt och slutade i irländarens famn.

Hemmalaget fortsatte att trumma på och med knappa tjugo minuter kvar att spela vaskade man fram tre farligheter inom loppet av två minuter. Den första kom från en välslagen frispark från Geovanni som Given räddade. I efterspelet från returen så spelades bollen in tillbaka i Newcastles straffområde där McShane nådde högst upp. Den forne Sunderland spelaren fick dock se bollen flyga ovanför ribban. Närmast av alla att göra mål i denna skitmatch var Michael Turner. Mittbacken nådde högst upp på en fint slagen hörna från Geovanni och fick därefter se sin nick ta i kryssribban och gå in mot mål igen där Given räddade. Shay var på mållinjen så domaren dömde aldrig något mål men det var onekligen med hårfin marginal som gästerna klarade sig undan från ett underläge den gången.

Missen blev lite utav en väckarklocka för NUFC. Man började ta initiativ för första gången i halvleken och det ledde till ett par chanser. Först ut var Owen som sköt ovanför ribban från cirka åtta meter ut. Förarbetet hade Butt och Gutierrez stått för. Argentinaren skulle också visa sig vara arkitekten bakom de efterföljande chanserna. Först genom att vända bort Doyle och avlossa ett skott som McShane styrde ut till en hörna. Den andra gången ledde till att Carroll fick ett skottläge men den unge geordien kunde inte hålla skottet under ribban.

I matchens sista minuter hade vardera lag en halvchans men dåliga avslut från Carroll och Marney sammanfattade matchen väl. Det lilla som skapades åt vardera håll tog lagen aldrig vara på.


Kommentar
Oavgjort känns rättvist. Hull var aningen bättre sett över nittio minuter men inte i den mån att man förtjänade att vinna. Matchen i sig var en som sagt en skitmatch. Att vi inte såg en utvisning chockade mig lite. Det var många sena och fula tacklingar i denna match. Den fulaste av de alla stod nog Butt för men Hull var inga änglar de själva. Nu är det bara hoppas på att reprisen blir bättre... 

Vad jag förstod det som kommer returen att spelas den fjortonde denna månad på Saint James' Park. Onsdag nästa vecka (inte den som kommer) med andra ord.


Fakta

Byten
36' Charles N'Zogbia ut – Jonas Gutierrez in

Kvar på bänken: Steve Harper, Geremi, David Edgar, Xisco, Kazenga LuaLua, Tamas Kadar.

Hull 
Matt Duke Nathan Doyle, Michael Turner, Craig Fagan (73' Peter Halmosi), Geovanni, Paul McShane, George Boateng (c), Sam Ricketts, Dean Marney, Daniel Cousin (73' Marlon King), Stelios

Kvar på bänken: Ian Ashbee, Ryan France, Kamil Zayatte, Tony Warner, Nicky Featherstone

Gula kort
Hull: McShane, Giannakopoulos, Geovanni och Fagan.
Newcastle: Butt och Gutierrez.

Statistik
Mål: 0-0
Bollinnehav: 52%-48%
Skott på mål: 8-6
Skott mot mål: 5-4
Hörnor: 2-6
Gula kort: 4-2
Domare: Chris Foy
Publiksiffra: 20 557


Källa
Newcastles officiella matchrapport.

Peter Holm2009-01-04 01:12:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies