Lagbanner
Inför: Newcastle-West Ham
SMS-kungen Bellars återvänder till Tyneside imorgon.

Inför: Newcastle-West Ham

Då var det dags för omgång nummer tjugoett i Premier League vilket för Newcastles del innebär ett möte med West Ham hemma på Saint James' Park. Ett möte som man inte förlorat på tio år.

När the Hammers kommer på besök under morgondagen är det två klubbar i liknande sits som möts. De båda klubbarna har ryktats bli av med ett flertal utav sina spelare under denna månad och de spelare som sägs vara på väg in i klubbarna uppges vara betydligt färre och sämre. Något som bör oroa båda klubbarnas supportrar med tanke på att man i dagsläget fortfarande är långt ifrån säker mark.

En annan gemensam nämnare är att det som skett utanför planen hamnat i fokus för båda klubbarna. För West Hams del har det mest varit turerna kring Carlos Tevez vistelse i klubben och efterspelet av det samt det faktum att deras ägare är ruinerade. För Newcastles del finns det tragiskt nog för mycket att sammanfatta här i denna artikel men för att ta det kort: Kampen mellan fansen och ledningen/ägaren fortsätter än idag i allra högsta grad.


Historik
Genom alla dessa år det har sparkats fotboll i tävlingsinriktade matcher har dessa två klubbar möts hundraarton gånger med Tynesideklubben som den mer framgångsrike då man har fyrtiosju vinster gentemot Hammers trettiosju. Trettiofyra matcher har slutat oavgjorda.

Faktum är att Newcastle gillar att möta West Ham hemma. Under Premier League åren har NUFC sju vinster, fyra oavgjorda och blott två förluster hemma på Saint James' mot WHUFC. Senast lagen mötes så vann Newcastle också med 3-1 efter två mål av Viduka och ett av N'Zogbia.

Lagen har inte spelat några stora cupmatcher mot varandra genom åren.


Newcastle United Football Club

Formkurva
Efter två svidande förluster mot Wigan (1-2) och Liverpool (0-5) under julen och mellandagarna bröt klubben sin två matcher långa förlustsvit med att spela oavgjort (0-0) på KC Stadium i FA Cupen den gånga lördagen. Det innebär att man nu på onsdag kommer att spela returmöte mot Hull på Saint James' Park. Det vore onekligen påpassligt att höja lagmoralen med en vinst mot Hammers dessförinnan.

I ligan placerar vi oss på en fjortonde plats med tjugotvå inspelade poäng och en målskillnad på minus sex. En vinst skulle dock kunna se klubben klättra till en tionde plats om allting faller väl ut. En förlust skulle kunna innebära att man faller under nedflyttningsstrecket om resultaten inte går ens väg. Behovet av en trepoängare är stort med andra ord.

Skadeläget
Alan Smith, Joey Barton, Ignacio Gonzalez, Habib Beye, Obafemi Martins, Claudio Cacapa, Shola Ameobi och Mark Viduka är fortsatt skadade. Nicky Butt kommer också att missa matchen då han dragit på sig fem gula kort och är därmed avstängd i en match.

Det verkar oklart om Xisco är skadade eller ej. Joe uppgav i en intervju nyligen att enbart Owen och Carroll är våra friska anfallare tillgängliga från A-truppen. Situationen verkar oviss för spanjoren som så vitt jag vet i alla fall inte ådragit sig någon skada på senare tid.

Danny Guthrie drabbades under veckan utav en förkylning men uppges nu vara frisk nog att kunna spela. Charles N'Zogbia, som gick av skadad på KC Stadium senast, uppges också vara spelklar.

Startelvan
Joe Kinnear har berättat för Andrew Carroll att han kommer att starta matchen. Det innebär förmodligen att vi ställer upp med följande lag:

Shay Given
Steven Taylor-Fabricio Coloccini-Sebastien Bassong-Jose Enrique
Jonas Gutierrez-Geremi-Danny Guthrie-Damien Duff
Michael Owen-Andy Carroll

Den enda spelaren jag kan tänka mig få utgå från denna elva är Geremi. N'Zogbia skulle i så fall gå in på hans plats vilket innebär att antingen han eller Duff får spela centralt. I övrigt borde det inte vara några förändringar.


West Ham United Football Club

Formkurva
Londonklubben tycks äntligen ha hittat formtoppen under Gianfranco Zola då man vunnit sina tre senaste matcher. De första två var mot Portsmouth (4-1) och Stoke (2-1) i Premier League. Den tredje var i helgens FA cup omgång mot Barnsley (3-0).

Framgångarna de skördat på senare tid medför att de återfinns på en tionde plats med tjugofem poäng och minus fyra i målskillnad. Man kommer dock att bli omsprunga av åtminstone Newcastle så länge man förlorar med blott ett mål då Tynesideklubben har gjort fler antal ligamål. En vinst skulle dock innebära att man kan gå om både Hull och Fulham om det vill sig väl.

Skadeläget
Det ser ljus ut på denna front. Matthew Upson, Lucas Neill, Valon Behrami och Kieron Dyer är alla tillbaka från skada. Den sistnämnde fick till och med hoppa in senast mot Barnsley och på något mirakulöst vis drog han inte på sig en ny skada. Scott Parker är också tillbaka efter att ha dragit på sig en avstängning. Det gör att enbart långtidsskadade Dean Ashton och Danny Gabbidon missar matchen.

Det medför att vi nu kan ställas mot tre gamla bekanta i form av Kieron Dyer, Scott Parker och Craig Bellamy. Notera dock att Lee Bowyer precis försvunnit till Birmingham på lån.

Startelvan
Sky Sports chansar på denna:

Green
Neill-Davenport-Upson-Ilunga
Behrami-Parker-Noble-Collinson
Cole-Bellamy


Tips
Traditionens makt är stor inom fotbollen brukar det heta. Jag hoppas att det stämmer imorgon. West Ham är trots allt en klubb som likt oss är ojämna i sina prestationer och eftersom de inte tycks trivas uppe i nordöst så tror jag på hemmavinst med 2-1.

Matchen sänds förövrigt live på Canal+ Sport 2 med avspark klockan 16.00.


Källa
NUFC.com

Peter Holm2009-01-09 15:50:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies