Newcastle 2 – West Ham 2
Owen gjorde matchens första mål.

Andy Carroll blev poängräddare för Newcastle under lördagen när han gjorde sitt första mål för klubben i en match som slutade 2-2.

Startelvan
Shay Given
Steven Taylor-Fabricio Coloccini-Sebatien Bassong-Jose Enrique
Damien Duff-Geremi Njitap-Danny Guthrie-Jonas Gutierrez
Michael Owen-Andrew Carroll

Hemmalaget inledde med en hel del bollinnehav men hade svårt att skapa några chanser. Det enda nämnvärda som inträffade var att Carroll nickade en boll på Collins arm i West Hams straffområde men domare Wiley valde att fria. Ens första målchans kom när Jonas hade brytit sig in från vänsterkanten och hittade Owen i straffområdet. Michael tog då först emot bollen, samtidigt som han for förbi sin försvarare, och avslutade med vänsterfoten. Skottet letade sig förbi Green men tyvärr tog den i den bortre stolpen och bort från målet.

I den nittonde spelminuten hittade Enrique Michael Owen utanför straffområdet. Den forne Liverpool spelaren fick sedan fritt fram att avancera och avlossa ett skott som gick in vid den första stolpen. Det ska dock sägas att Green, som i övrigt var bra i denna match, förmodligen borde räddat skottet då han var på bollen men lät den rinna igenom trots att skottet saknade kraft. Sju minuter senare borde Carroll ha dubblat ledningen för United när Guthrie hittade honom vid den bortre stolpen men hans nick gick om fel sida stolpen.

Missen visade sig bli kostsam. I den tjugonionde spelminutnen kvitterade West Ham och det var två gamla bekanta i form av Scott Parker och Craig Bellamy som var huvudaktörerna. De stod för en listig 1-2-1 kombination utanför Newcastles straffområde som ledde till att den senare fick friläge och kunde placera in bollen bakom sin forna lagkamrat Given.

Matchen utveckaldes sedan till en svängig tillställning men då bortalaget mest ägnade sig åt offsidespringningar så vaskade hemmalaget fram ett par chanser. Först ut var ett distansskott från Duff som Green räddade utan större bekymmer. En frispark slagen av Geremi damp minutern senare ner hos Gutierrez men hans skott styrdes i burgaveln. Carroll försökte sig sedan filma till sig en straff men domare Wiley friade. Owen var sist ut med ett distansskott som for en bra bit utanför mål.

I halvlekens slutskede lyckades gästerna äntligen överlista Newcastles offsidefälla. Det medförde att Mark Noble for in mot mål i ett friläge men trots att han hade all tid i världen på sig så räddade Given skottet. Returen hamnade hos Bellamy men han kunde inte göra sitt andra mål för dagen då vinkeln han hamnade i var för snäv och skottet tog i burgaveln.

Det tycks vara naturens gång att NUFC har en tio minuters period av nervositet i sina matcher. I denna match var det de inledande tio av den andra halvleken. Det började med en straffsituation i eget straffområde. Bellamy och Bassong gjorde upp i närkamp i sin önskan om att nå till bollen. Det medförde att den förstnämnde lite småfult lägger armen över bröstkorgen på fransmannen som i sin tur svarar med samma medicin. Skillnanden var att den senare vräker omkull SMSkungen och gästerna ville få det till straff. Domare Riley friade igen. Cole försökte fyra minuter efteråt att ge sitt lag ledningnen med ett skruvat skott från straffområdeskanten men Given var med på noterna och räddade. Noble ville inte vara sämre i anfallet som följde och avlossade skott som Given räddade. I den femtiofemte spelminuten fick dock gästerna sitt ledningsmål. Ilunga slog en boll bakom motståndarnas backlinje som Carlton Cole först tog emot och sedan placerade i mål.

Kinnear svarade med att byta ut Geremi och slänga in N'Zogbia. Det visade sig vara ett klokt byte som var nära att resultera i något efter blott några minuter när fransmannen sköt från distans men Green kunde rädda skottet som var på väg in strax under ribban. Tre miunter senare kvitterade Newcastle när Coloccini slog ett inlägg som Niell snedsparkade i egen målbur. Men av någon oförklarig anledning dömdes målet bort då Taylor uppgavs ha dragit på sig en frispark i sin närkamp med Collins som bollen hade gått förbi. Kort och gott var det ett uruselt domslut. Det var förvisso lite kontakt mellan spelarna men inget mer än vad vi brukar se vid varje hörna, frispark och inlägg.

Fram till den sjuttioåttonde spelminuten hade Per (rakad skandal på forumet), som jag såg matchen med, och jag förundrat oss över varför Carroll fått vara kvar på banan när vi hade Xisco på bänken. Andy hade varit dålig matchen igenom och hans avslut imponerade inte. Tji fick vi. I just denna spelminut slog Duff ett inlägg som Andrew Carroll, hårt bevakad av en motståndare, nådde högst upp på och nickade förbi Green i West Ham målet. Det var Geordieanfallarens första Newcastlemål i tävlingssammanhang och jag får väl krypa till korset och medge att det kanske finns hopp även för honom i framtiden... Om han behåller sin fula frisyr???

Gästerna vaknade till liv efter målet och försökte ta ledningen på nytt. Man hade också ett bra läge att göra det när Cole hade vänt bort Bassong i hemmalagets straffområde men precis när han avlossat så lyckades fransosen komma ikapp och styra skottet ut till en hörna. Närmre kom man aldrig. Det blev istället hemmalaget som i matchens sista tilläggsminut var nära att ta ledningen två gånger om. Först ut var Gutierrez som, framspelad av Enrique, stormade in i straffområdet och tog sig förbi sina motståndare innan han sköt ett skott som Neill styrde ut till en hörna. Carroll nådde högst upp på hörnan som följde och hittade Owen vid den bortre stolpen. Den korte anfallaren kunde dock inte komma tillräckligt högt upp för att hålla sin nick under ribban. Matchen slutade därmed 2-2.