Lagbanner
NUFC går back £34,1 miljoner

NUFC går back £34,1 miljoner

Newcastles har en fortsatt krasslig ekonomi. Tidningen The Times skriver idag att klubben under den förra säsongen noterade en storförlust på hela £34,1 miljoner.

Trots ägarbytet och en helt ny ledning sedn ett och ett halvt år tillbaka i tiden tycks inte mycket vara förändrat i Newcastle United Football Club ofta kärvande ekonmi. The Times skriver idag att klubben tros ha gjort en årsförlust på hela £34,1 miljoner fram till den 30 juni 2008 och det är innan eventuella skatter kommer in i bilden.

Tidningen rapporterar om en omsättning på £100,9 miljoner om året där 72% utav utgifterna tas upp av lönekostnaderna som sägs ligga kring £73 miljoner. Experter inom området har tidigare aviserat om att klubbarna bör spendera max 50% av sin omsättning i löner för att ekonomin ska uppges vara sund. Situationen är därför ohållbar och speglar förmodligen klubbens ovilja att spendera stora pengar på nyförvärv denna månad.

En del av förklaringen till varför förlusten var så pass stor är avskedandet av den forna ledningen som uppges ha kostat hela £2,1 miljoner. Notan för avskedandet av Sam Allardyce och hans stab sägs ha landat på £4,6 miljoner.

Ägare Mike Ashley tros ha investerat hela £238 miljoner i klubben än så länge. En stor del av summan har gått till att betala av lånen men det råder frågetecken kring hur pass mycket. Personligen har jag stött på allt från £70 miljoner, som The Times hävdar, till strax över £100 miljoner. I övrigt sägs han ha spenderat £134 miljoner för att köpa loss klubben.

Tidningen hävdar förövrigt att Kinnear fått £10 miljoner att spendera denna månad på spelarinköp plus eventuella intäkter från spelarförsäljningar.

Peter Holm2009-01-23 01:32:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies