Lagbanner
Inför: Manchester City – Newcastle United
Joey Barton återvänder till COMS för första gången sedan han lämnade klubben för ett och ett halvt år sedan.

Inför: Manchester City – Newcastle United

Efter en och en halv veckas uppehåll är det återigen matchdags för NUFC när en bortamatch mot City står och väntar runt hörnet. Allting pekar på att det blir en målrik tillställning då två av ligans mest målglada lag drabbas samman. Inför snacket kommer dock mesta dels att handla om Shay Given och hans förmodade övergång till Manchester laget.

Januari månad kommer nog inte att skrivas in i historieböckerna som en av de bästa i klubbens historia. Lagets prestationer har varit undermåliga där uttåget mot ett formsvagt Hull i FA cupen var minst sagt smärtsamt.

På spelarmarknaden har klubben haft också haft det tungt. Faktum att är att de mest omdebatterade ryktena har behandlat potentiella försäljningar av publikfavoriter/legender som Charles N’Zogbia, Michael Owen, Obafemi Martins och givetvis Shay Given. Den sistnämnde har under hela januari månad varit aktuell för en flytt till dagens motståndare. De senaste dagarna ryktas det dessutom om att Manchesterklubben äntligen är beredda att möta den summa som Newcastle efterfrågar. Det medför att han förväntas i dagarna som följer bli klar för City då han själv medgivet att han nu vill lämna klubben efter tolv års tjänstgörande. Alla rapporter tyder dock på att han inte kommer att stå i Citys mål i denna match. Blir han klar för de innan avspark så påstår samtliga medier att klubbarna kommit överens om att han inte får delta. Frågan är dock det hela bara varit en tidningsanka då tränare Chris Hughton kommit med följande uttalanden

"I am not aware of any decisions Man City may or may not have made.

"But what I do know is we have a very good goalkeeper in Shay Given who is training very well every day.

"If you look at his performances he is performing as well as ever and he is a goalkeeper we would like to keep here. “
 

Det faktum att Harper igår anonserade att han kritat på ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2012 borde vara ett tecken på att Given kommer att skriva på för City. Harper har dessförinnan tycks varit på väg att lämna för att få mer spelstid.

Det enda positiva med att Shay lämnar är att vi får möjlighet till att förstärka truppen med en eller två spelare på två positioner där det behövs som mest. Under tiden har förövrigt även Peter Lövenkrands blivit klar för klubben…

Innan vi ger oss in på skadelägena och formkurvorna vill jag bara konstatera att detta blir första gången som Joey Barton ställs mot sin forna klubb sedan han skrev på för oss. Frågan är hur han kommer att klara av det hela då samtliga ljusblåa på City of Manchester Stadium förväntas bua/håna honom.


Manchester City

Formkurva
City har två vinster och en oavgjord match i sina tre senaste ligamatcher. Det gör att man inför matchen befinner sig på en tolfte placering med tjugofem inspelade poäng på tjugoen matcher. Det anmärkningsvärda med laget är dock deras målskillnad som är ligans sjätte bästa (+9). Det beror till stor del på att man gjort hela trettionio mål vilket enbart överträffas av Chelsea (och tangeras av deras röda bror från förorten) men deras vacklande försvarsspel har gjort man släppt in hela trettio mål. Det medför att man är den klubb vars matcher varit målrikast i hela ligan med sina sammanlagda 69 mål. Tvåan Arsenal ligger förövrigt en bra bit efter på 61 mål. 

Vad gäller Citys formkurva bör det dock påpekas att man tidigare denna månad åkte ur FA cupen hemma mot Forest efter att ha förlorat med 0-3. De fortsätter alltså att bland och ge med andra ord...

Skadeläget
City har en ganska meriterad skadelista med namn som Benjani Mwaruwari, Martin Petrov, Valeri Bojinov samt vår forne mittfältare Didi Hamann. Michael Johnson, som ryktas kunna bli en delbetalning av Given affären, är också skadad på obestämd tid. Oroväckande i så fall om vi skulle värva honom… Richard Dunne är avstängd i denna match.

Startelvan
Robinho ställde förra veckan till med ett spektakel efter det att Kakaaffären inte gick igenom men är nu tillbaka och kommer förmodligen spela. Två andra som förväntas slänga in i hetluften för första gången är nyförvärven Nigel de Jong och vår forne SMS-kung Craig Bellamy. Cityredaktionen tror på följande lag:

Hart
Zabaleta - Ben-Haim - Richards - Bridge
Elano - Kompany - Ireland
Wright-Phillips - Robinho
Bellamy


Newcastle United

Formkurva
Tre förluster och en oavgjord på de fyra senaste Premier League matcherna talar sitt tydliga språk. Lagets formkurva pekar spikrakt neråt och det faktum att vi åkte ur mot ett formsvagt Hull i FA cup tidigare denna månad gör inte saken bättre. Vi befinner oss därmed nu på en sextondeplats i ligan med tjugotre inspelade poäng. Vi har minus nio i målskillnad. En vinst kan dock se oss klättra så pass långt upp som till en elfte plats om resultaten går vår väg. En förlust skulle kunna få oss halka nedanför nedflyttningssträcket men då krävs det en vinst av Middlesbrough på Stamford Bridge.

Skadeläget
Haleluja! Manchester United har gått om oss som det mest skadedrabbade laget. Frågan är hur länge de lyckas behålla ledningen? Själv tippar jag på att ordningen är återställd efter denna match…

Hursomhelst så kommer Tamas Kadar, Danny Guthrie, Shola Ameobi, Claudio Cacapa, Ignacio Gonzalez, Habib Beye, Obafemi Martins och Mark Viduka missa matchen då de dras med skador. Alan Smith är tillbaka i träning efter sin skada men förväntas (tack och lov!) inte kunna delta. Joey Barton däremot tros kunna spela trots att han nyligen kommit tillbaka från skada. Nicky Butt är avstängd.

Startelvan
Med halva benet i City lägret delatar nog inte Given delta i denna match. Nyrekryterade Lövenkrands ska inte vara i tillräckligt god form för att spela nittio minuter så han får nog finna sig i att börja på bänken.

Harper
Taylor-Coloccini-Bassong-Edgar
Jonas- Geremi-Barton-Duff
Owen-Carroll

De ändringar som jag tror kan ske är att N’Zogbia går in på Geremis bekostnad och Given kanske står i mål. Jose Enrique kanske också får spela på Edgars bekostnad men i övrigt bör det vara den elvan.


Tips
3-1 till City. Deras mittfält borde vara numret för stora för oss med tanke på att vi bara har en matchotränad Barton tillgänglig av våra ordinarie innermittfältare.


Källa
NUFC.com

Peter Holm2009-01-28 02:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies