Newcastle - Sunderland 1-1
Ameobi räddade en poäng för Newcastle med sitt 50:e mål i den svarvita dräkten.

De två bittra ärkerivalerna fick igår dela på poängen på St. James Park i en fartfylld derbymatch där bortalaget var det bästa laget i första halvlek och även tog ledningen. Efter paus var det Newcastle som höll i taktpinnen och kvitterade genom en omdiskuterad straff. En underhållande match där båda lagen hade möjligheter till att göra ett matchvinnande mål.

Gästerna tog ganska direkt kommandot i matchinledningen och det mesta av spelet utspelades på Newcastles planhalva. Första avslutet kom då Djibril Cissé skjöt med vänsterfoten, men träffen blev dålig och skottet gick långt utanför vår nu mera förstemålvakt Steve Harpers mål. Hemmalagets första skott mot mål kom i den fjortonde spelminuten då Shola Ameobi efter en frispark från Butt fick tag i bollen i straffområdet, Shola vände och sköt ett hyfsat skott som dock gick rakt i armarna på Sunderlands målvakt Fulop.

Den här matchen såg i stora delar ut som en typisk derbymatch där det smällde mycket. Den städigt löpande Jonas Gutierrez fick ta emot mångtuffa tacklingar och Phil Bardsleys tacklingen efter arton minuter resulterade i matchens första gula kort. Två minuter senare skulle matchens klart bästa chans hittills komma, då Sunderland fick en (tveksamt dömd) frispark i ett bra läge strax utanför straffområdet. Det var ett perfekt vänsterfotsläge och självklart var det Kieran Richardson som tog hand om frisparken. Denna gång var han vänlig nog att inte dundra in bollen in i nättaket som han gjorde i höstas på Stadium of light, utan nöjde sig med att skruva bollen i den bortre stolpen. Cissé tog hand om den efterföljande returen och sköt ett skott som debutanten Kevin Nolan rensade undan en halvmeter framför mållinjen. Minuterna senare var det Newcastles tur att träffa trävirket, då Jose Enriques inlägg hittade Andy Carroll i bortre delen av straffområdet, han fick till en nick som gick i en hög båge mot mål och prickade ribban och ut. Hemmalagets bästa chans så här långt.

I matchminut tjugosju stod en omarkerad Ameobi i straffområdet och fick en perfekt pass från Steven Taylor på högerkanten, Ameobi högg till direkt, men skottet gick dock på lite typiskt Shola-vis långt upp på läktaren. Med lite mer än halvtimmen spelade skulle matchens första mål komma. Dean Whitehead fick igenom en pass en bit utanför straffområdet som hittade en helt ren Cissé. Medan Coloccini mest stod och vinkade för offside, avslutade Cissé först med ett skott som Harper fint räddade, men bollen studsade ut till en retur rakt på Cissé och fransmannen rullade enkelt in returen i ett öppet mål. 0-1 till bortalaget.

Fem minuter senare var Cissé nära att återigen få ett friläge då Taylor och Coloccini slarvade med bollen och 1-0-skytten var nära att få tag på bollen, men Harper rusade alert ut och fångade bollen i sista stund framför Cissé. Hemmalaget spelare sen upp sig något, bland annat tog sig Gutierrez skickligt in i straffområdet från vänsterkanten, men hans pass in framför mål träffade bara Collins som rensade undan. Tre minuter före paus fick Carroll till ett hyfsat skott strax utanför straffområdet, men skottet seglade en bit utanför vänsterstolpen. Newcastle – Sunderland 0-1 i paus.

Matchen drog igång igen och Newcastle skapade direkt en hörna (den första i matchen) genom Duff. Bollen nickades undan i straffområdet av en försvarare, men Jonas slog återigen in bollen framför mål där Nolan fick till ett skott mot mål som dock blev alldeles för löst och enkelt plockades in i Fulops armar. Newcastle fick till en början till en ordentligt press och halvchanserna avlöste varandra. I fyrtionionde minuten nickade Ameobi mot mål, men George McCartney tippade med huvudet bollen ut till hörna. En liten stund senare fick en framrusande Damien Duff gult kort för filmning då han slängde sig i straffområdet i hopp om att få med sig en straff. Det var en situation värd att diskuteras, men jag tror domare Howard Webb tog rätt beslut här. Två minuter senare grinade matchens enda målskytt Cissé illa och byttes ut till förmån för Newcastle-sonen ”den nya Shearer” Michael Chopra.

Matchen höll nu ett ganska högt tempo och Newcastle fortsattare att pressa Sunderland, utan att få till det i den sista avgörande passningen eller skottet. I minut sextioåtta skulle man dock få utdelning. Taylor hade stått för ett antal fina offensiva räder på högerkanten och denna gång tog han sig in i straffområdet där han vad jag anser råkade kroka ihop foten med Steed Malbranque. Taylor föll till marken och Webb blåste till vår stora glädje för straff. Okej, det här var en väldigt billig straff, men det känns jäkligt skönt att få en sådan med sig efter alla konstiga beslut vi har fått emot oss under säsongens gång. Vi har ju just särskilt fått många skumma straffar emot oss (Beye mot Man City, Edgar mot Blackburn tex).
Ameobi klev fram för att ta straffen. Den något slitna mannen bredvid mig på krogen lutade sig mot mig och sa ”förlåt, men han missar”, jag nickade och såg så väl framför mig hur Fulop skulle ta hand om straffen. Men tji fick jag, Ameobi slog säkert upp bollen till höger i nättaket, medan Fulop slängde sig åt vänster och Ameobis femtionde mål för klubben var ett faktum! Newcastle – Sunderland 1-1.

Newcastle press avtog lite efter målet och nyss inbytte Andy köttbullen Reid hann med att få ett skott räddat av Harper och Richardson fick ett frisparksläge nästan identiskt med läget i derbyt i höstas. Denna frispark gick dock högt över mål. I den sjuttioesjunde minuten bjöds det på lite kalabalik i Sunderlands straffområde efter en hörna. Nolan var sist på bollen, men hade tyvärr hamnat i alldeles för dålig vinkel och skottet gick bakom mål.
Med fyra minuter från fulltid borde nog Sunderland ha avgjort. Chopra kom springandes med bollen in i straffområdet i ett två mot två-läge. Chopra som hade kommit lite ur vinkel valde att försöka passa en totalt ren Kenwyne Jones, men Chopras pass var tack och lov mycket slarvligt slagen och studsade förbi Jones och jättechansen mynnade ut i ingenting.

Fem minuters övertid lades till mig i matchen och i den första övertidsminuten fick inhopparen Peter Lövenkrands till en blandning av inlägg och skott från straffområdesgränsen till vänster om mål. Bollen seglade mot borta krysset, men landade uppe på nättaket. Båda lagen såg här verkligen ut att vilja vinna och känslan av att det skulle komma ett avgörande mål på övertid för något av lagen på var iaf för mig ganska påtaglig. Känslan var nära att besannas när Reid i slutsekunderna sköt ett skott strax strax utanför Harpers högra stolpe. En liten stund senare blåste Webb för full tid.