Lagbanner

Llambias ”talar ut” – Del 2: Femårsplanen

Då var det dags för del 2 i vår artikelserie som handlar om Llambias första intervju. Denna gång handlar det främst om klubbens ekonomi och den femårsplan man har i åtanke att genomföra.

I januari månad rapporterade vi om att klubben under den förra säsongen gick back £34,1 miljoner. Det kanske inte var allt för konstigt då det nu kommer rapporter om att man fortfarande betalar av pengar man är skyldiga för värvningar som Damien Duff och Obafemi Martins. Båda nyförvärven genomfördes när Glenn Roeder var manager för klubben. Det faktum att man precis blivit klar med avbetalningarna för spelare som Emre och Albert Luque, som båda redan har sålts vidare, har också varit betydande faktorer till det negativa resultatet. En annan orsak var att den forna ledningen redan hade spenderat £11 miljoner av de pengar som långtidsavtalen med Adidas och Northern Rock skulle inbringa. Det hela har gjort att Mike Ashley nu uppges, enligt Llambias, ha spenderat £38 miljoner netto i utgifter för spelarköp under sin tid i klubben om man räknar in de avbetalningar man gjort för tidigare de spelarköp som gjordes innan hans intåg.

Det mest oroväckande var dock det faktum att vi spenderade hela 72 % av vår omsättning i spelarlöner. Den siffran tros nu vara på väg ner efter det att ett flertal högavlönade spelare kommer att få lämna i sommar vare sig det rör sig om en free transfer eller spelarförsäljningar. Det är åtminstone det Derek Llambias, klubbens managing director, antyder i sina uttalanden i The Evening Chronicle.

Han passade även på att presentera den femårsplan man nu arbetar efter som delvis ska se till så att förlusten minskar till £20 miljoner denna säsong och £7 miljoner året därpå. Samtidigt så hoppas han att klubben om fem år ska kunna utmana om alla titlar. Vidare så berättade han även om att klubben har £8 miljoner till sitt förfogande under sommaren för eventuella nyförvärv. Om det sedan är utöver alla de pengar som inbringas från spelarförsäljningar klargörs inte.

Derek Llambias citat
Citaten är hämtade från the Evening Chronicle artikeln här ovanför.

“In five years’ time I would hope we would be challenging for everything.

“We hope to be like an Aston Villa.

“But you need to have solid grounding under your feet.

“You need that – it should have been built years ago.

“We inherited so much.

“We’re knocking down walls and rebuilding.

“We are trying to get away from dating so that we don’t have huge amounts of money going out.

“We are trying to pay up front.

“People like Coloccini, Xisco and Gutierrez, which is just getting sorted out now – we own those players.

“It’s like buying a car on HP but then it gets written off, but you still have to pay it.

“That’s how the business was being run, they ran it on a credit”

“There is £8m there and it will be spent in the summer.

“Mike isn’t afraid to spend money out of his own pocket.

“Last year we lost £34m, this year we’ll lose £20m, and next year it will be around £7m.

“But it still doesn’t mean that Mike won’t invest when he has to invest.

“We aren’t a selling club, we’re a buying club.

“We are out there in the market.”

“There is £8m there and it will be spent in the summer.

“Mike isn’t afraid to spend money out of his own pocket.

“Last year we lost £34m, this year we’ll lose £20m, and next year it will be around £7m.

“But it still doesn’t mean that Mike won’t invest when he has to invest.

“We aren’t a selling club, we’re a buying club.

“We are out there in the market.”


Håll utkik efter del 3 och eventuellt 4 under morgondagen. För er som inte läst del 1 så handlar den om tystnaden som tidigare har präglat klubben.


I övrigt kan vi även rapportera om två andra nyheter. Den första är att den svenske anfallaren Samuel Adjei är i princip klar för klubben. Sjuttonåringen kommer närmast från Superettan laget Jönköpins Södra IF och klubbarna kom under måndagen överens om en övergångssumma som enligt rykten kan stiga till åtta miljoner kronor om spelaren i fråga skulle göra ett A-lags framträdande. Adjei själv reser till Tyneside under onsdagen där han kommer att genomgå en läkarundersökning och sedermera skriva under det kontrakt som ligger på bordet. Adjei förväntas därmed bli den andre svenske talangen som klubben värvar under Ashleys regim då målvakten Ole Söderberg värvades för drygt ett år sedan. Vi tar därmed tillfället i akt och hälsar Adjei välkommen till klubben och önskar honom lycka till.

Avslutningsvis så hoppas Joe Kinnear på att han ska vara tillbaka inför nästa match mot Everton den tjugoandra februari. Joe missade den senaste matchen mot West Brom då han dagen innan den matchen var tvungen att åka in på sjukhus. Jag avslutar därmed det hela med att hoppas på att Joe kryar på sig och önskar honom lycka till i sin rehabilitering.

Peter Holm2009-02-11 00:35:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies