Lagbanner
Inför: Newcastle – Everton
Jo låg bakom senaste ligasegern och det blir svårt för firma Colo och Bass att hålla reda på den pånyttfödda brassen.

Inför: Newcastle – Everton

Efter två veckors uppehåll är det återigen dags för Premier League spel. På schemat står ett formtoppat Everton hemma på Saint’ James. Det blir onekligen en tufft nöt att knäcka för Hughton och Calderwoods mannar som för andra gången ska leda laget i Joe Kinnears sjukfrånvaro.

Ett formstarkt Everton som under veckan slog ut Aston Villa i FA cupen med en 3-1 vinst borde rimligtvis inte klassas som en drömmotståndare. Frågan är dock om det ändå inte är det. Liverpoolklubben har nämligen inte vunnit mot Newcastle på bortaplan i Premier League sedan säsongen 2000/01. Sedan dess har klubben från Tyneside vunnit detta möte fem gånger och ytterligare tre matcher har slutat oavgjorda.

En intressant aspekt med detta möte är att ingen av de sjutton matcher man spelat mot varandra i Premier League på Saint James’ Park har slutat mållöst. Minns jag rätt tror jag dessutom denna trend sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden men jag har inte lyckats finna någon källa för det så jag låter det vara osagt om det verkligen är så. Oavsett vilket så är det nästan garanterat att det görs minst ett mål men jag blir inte förvånad om det görs fler än så.

Historiebevakningen utgår denna gång då den eminenta hemsidan Toonarama inte har några specifika artiklar om detta möte. Jag försöker dock kompensera det med att bjuda er på en klassiker som berör fotbollshistorik, Newcastle och Everton. Huvudpersonen är Gud själv som bjuder på en oförglömlig klassiker som jag personligen rankar som hans bästa mål någonsin. Se klippet här


Newcastle

Formkurvan
Efter fem förluster och tre oavgjorda matcher lyckades Newcastle för två veckor sedan bryta den negativa trenden genom att besegra West Brom på bortaplan i en match som slutade 3-2. Det medför att Newcastle befinner sig på en trettonde plats inför helgens spelomgång. En vinst är dock behövligt då avståndet ner till Blackburn, som innehar sista nedflyttningsplatsen, bara är fyra poäng. NUFC har förövrigt spelat tjugofem matcher så här långt och har plockat tjugosju poäng. Sjutton av dessa har kommit på hemmaplan.

Skadeläget
För varje dag som går tycks det ljusna på skadefronten för klubben. Trots det kommer Joey Barton, Habib Beye, Andy Carroll, Ignacio Gonzalez, Danny Guthrie, Xisco and Michael Owen att missa matchen på grund av de går skadade.

Tillgängliga för spel igen är Obafemi Martins, Mark Viduka, Alan Smith och Claudio Cacapa. De två sistnämnda har under den senaste tiden spelat lite med reservlaget samtidigt som Mark Viduka fick hoppa in under de avslutande tio minuterna mot West Brom senast. Obafemi Martins har dessutom börjat träna för fullt igen tidigare denna vecka.

Jonas Gutierrez är tillbaka från sin avstängning efter tidigare ha dragit på sig fem gula kort och missat matchen på the Hawthorns. Kevin Nolan kommer förövrigt inte att vara avstängd i denna match. Nolan som nyligen anslöt från Bolton aviserades först ha dragit på sig sitt tionde gula kort för säsongen mot WBA men tydligen har det skett ett räknefel. Kevin har istället dragit på sig elva kort denna säsong och har redan betat av sina två matchers långa avstängning under sin tid i Bolton.

Startelvan
Harper står i mål och backlinjen blir nog densamme som senast. Utöver det kan jag bara spekulera hejvilt i vilka som kommer att spela från start. Jag tror dock att man kör på med samma lag som senast vilket skulle innebära följande startelva:

Steve Harper
Steven Taylor-Fabricio Coloccini-Sebastien Bassong-Jose Enrique
Damien Duff-Nicky Butt-Kevin Nolan-Ryan Taylor
Shola Ameobi-Peter Lövenkrands


Everton

Formkurvan
Lagets tre senaste matcher har varit Aston Villa och Liverpool i FA cupen samt Bolton i Premier League. Hur har det gått i dessa då måtro? Fullständigt briljant. Liverpools blåa halva besegrade först stadens röda halva med 1-0 och följde upp det med en 3-0 seger mot Bolton. I veckan lyckades man dessutom besegra Villa med 3-1. Alla dessa matcher spelades dock på Goodison Park så frågan är om de kan ta med sig formen till Saint James’?

Hursomhelst så ligger ”The Toffees” på en sjätteplats inför helgen med sex poäng tillgodo på Wigan som innehar platsen under. Laget är därmed inte i akut behov av poäng men med tanke på att man enbart har fyra poäng upp till femteplacerade Arsenal finns det mycket att spela om. Champions League känns dock lite avlägset då man har elva poäng upp till Villa som innehar sista CL platsen.

Skadeläget (taget direkt från Evertonredaktionens införrapport)
James Vaughan, Leon Osman och Aiyegbeni Yakubu missar matchen på grund av skada. Nuno Valente, Marouane Fellaini och holländaren som hejjade på Newcastle som liten, Stephen Pienaar, är alla tre osäkra till spel. Missar matcher gör dock garanterat Tim Cahill och Tony Hibbert som båda är avstängda.

Startelvan
Evertonredaktionen tror på följande elva:

Howard
Yobo-Jagielka-Lescott-Baines
Gosling-Neville-Arteta-Rodwell
Jo-Anichebe


Tips
Jag tror på en 2-1 vinst efter mål av Löven, Oba och Jo.


TV
Matchen direktsänds med start 17.00 svensk tid på Canal+ Sport 1.


Källa
NUFC.com

Peter Holm2009-02-21 18:11:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies