Lagbanner
Newcastle 0 – Everton 0
Kevin Nolan blev matchens stora samtalsämne efter det att han ådragit sig ett fullständigt onödigt rött kort efter en ful stämpling på Evertons Anichebe.

Newcastle 0 – Everton 0

Newcastles lyckades hålla sina gäster i schack under söndagen när Everton kom på besök efter det att man dragit på sig en fullständigt onödig utvisning under den första halvleken.

Startelvan
Steve Harper
Steven Taylor-Fabricio Coloccini-Sebastien Bassong-Jose Enrique
Damien Duff-Nicky Butt-Kevin Nolan-Ryan Taylor
Shola Ameobi-Peter Lövenkrands 


Första halvlek
Efter en halv minuts spel fick unge Dan Gosling lite utrymme på Newcastles planhalva och valde att avlossa. Den unge Evertonspelaren fick dock se bollen fara en meter utanför den närmaste stolpen. Minuterna senare tvingades Everton byta ut Mikael Arteta då denne ådragit sig en skada och Castillo fick hoppa in istället.

Matchen lugnade ner sig efter det och det närmaste något av lagen var att skapa en målchans var två bortslagna frisparkar och ett distansskott från Castillo som gick en fem meter utanför mål.

Det fick igång det blåmaskineriet som dominerade de kommande tio minuterna. Första målchansen uppstod på en Goslingslagen hörna som Castillo nickaskarvade på mål. Det tvingade fram en utomordentlig reflexrädding från Harper och returen rensades undan av Bassong i grevens tid. I anfallet efteråt spelades bollen in till Jagielka som var helt omarkerad vid den bortre stolpen. Phil sköt dock utanför med god marginal. Sista chansen under denna period uppstod ånyo på en hörna som Gosling tog hand om. Denna gång gick den till den bortre delen av straffområdet där gästernas andra gosse, Rodwell, dök upp. Jack fick på en fin nick men en klok ”Raylor” (Ryan Taylor, ”Saylor" är givetvis Steven Taylor) räddade bollen på mållinjen.

Motreaktionen till allt detta kom i form av matchens i särklass snyggaste anfall. Hemmalaget inledde det hela med att rulla upp sina motståndare i två raka anfall men efter fina undannickningar av gästernas mittbackar ledde det aldrig till något. Däremot så lyckades inte Everton få kontroll på bollen. Det ledde till trötthet hos de blåklädda som blev upprullade när Bassong hittade Ameobi på motståndarnas planhalva. Shola förlängde bollen vidare till Nolan vid straffområdeskanten. Den forne Boltonstjärnan skarvade bollen direkt vidare till Peter Lövenkrands. Dansken hade nu fritt fram på mål och dessutom gott om tid på sig. Det enda som återstod att besegra var den utrusande Howard. Peter lyckades dock inte hålla sig tillräckligt kylig i sitt avslut och sköt en halv meter utanför.

Newcastle fick kort därefter ett bra frisparksläge som Ryan Taylor tog hand om och det såg ut att bli farligt. Raylors skott ställde Howard som stod kvar på sin ursprungsplats men bollen for en bit ovanför målramen. Samme Taylor var minuterna senare framme med sin fina högerfot igen och slog ett inlägg som Ameobi nickade utanför.

Hemmalaget tycktes alltså växa sig starkare för varje minut som gick och sakta men säkert började man mala ner Everton. Vi skator började givetvis få lite hopp om en trepoängare men de tankarna slogs fort till spillror i den fyrtioandra spelminuten. Evertons Anichebe kom då farandes med bollen på Newcastles planhalva och efter att slängt sig fram och spelat den vidare kommer Kevin Nolan in i duellen. Det ledde till säsongens kanske fulaste stämpling så här långt när Kevin tog sats och planterade in båda sina skors dobbar i nigerianens ben. Victor blev kvarliggandes en lång tid efter det och det i kombination med Artetas skada ledde till hela sju minuters tilläggstid men Anichebeincidenten satte sina spår på avslutningen. Båda lagen tycktes ta det ganska lugnt efter det. Anichebe byttes förövrigt också ut mot Fellaini.


Andra halvlek
Hughtons motdrag till Fellainis intåg på plan blev att byta ut den anonyme Duff och slänga in Jonas Gutierrez. Bytet visade sig bli lönsamt men först var det gästerna som skapade en målchans. Det var i efterspelet på en hörna som Yobo lyckas komma ifrån sin markör Jose Enrique. Gosling fann honom sedan vid straffområdeskanten innan den nigerianska mittbacken hade fritt fram att skjuta. Skottet for dock tack och lov en bra bit ovanför ribban.

Jonas blev sedan lite utav en katalysator i Newcastles temporära uppryckning. Hans löpningar öppnade upp motståndarna men tyvärr lyckades man inte få på de där perfekta inläggen man behöver för att skapa målchanser.

Everton tog allt mer över spelmässigt men så fort man kom till den sista tredje delen av planen stångade man sig blodiga mot den svartvita muren som stod där. Det blev istället Jonas som skapade halvlekens bästa målchans med dryga kvarten kvar att spela. Martins, nyligen inbytt mot Ameobi, hade då lyckats skaka sig loss från motståndarnas ena mittback på mittplan och frispela en framåtstormande Gutierrez. Argentinare drev bollen vidare in i straffområdet och sköt men Howard kunde pusta ut efter att ha fått skåda Jonas skott gå en bra bit utanför hans bortre stolpe.

Castillo och vår forne anfallare Saha provade båda sina chanser från distans men inget av avsluten var särskilt farliga. Gästerna blev istället allt mer frustrerade och strax innan nittiominutersspärren fick vi se en utav säsongens märkligaste varningar när Fellaini lyckades dra på sig en frispark trots att Everton anföll. Den unge belgaren hade tydligen armbågat Butt efter de två småtjafsat lite på mittplan. Rodwell hade dock på tilläggstid en ypperlig chans att se till så att Merseysideklubben hade fått resa hem med alla poängen i hamn. Han fick bollen utanför straffområde och avlossade ett skott som gick tätt utanför stolpen. Vissa hävdade till och med att Harper touchade bollen och att det borde renderat i hörna men domaren dömde insaprk.


Kommentar
Med tanke på att vi spelade med en man mindre under cirka sextio minuter så känns det behagligt att vi fick med oss en pinne ur denna match. Personligen är jag dock djupt besviken på Nolan. Jag kan förstå att spelare tappar humöret i tuffa matcher men eftersom denna match inte var särskilt tuff var hans stämpling helt obegriplig. Det enda den resulterade i är att vi förmodligen får klara oss utan honom i minst tre matcher. Kanske till och med längre… Det är verkligen inte det vi behöver just nu. Jag avslutar därmed allting med att be vår nya jubelidiot dra åt helvete för jag börjar ledsna rejält på allt sådant här skit. Jag hoppas verkligen att klubben bötfäller honom rejält för han värvades för att hjälpa oss stanna kvar i Premier League i första hand och då håller sådana här IQ befriande moment inte hemma i hans ageranden. Återigen: Dra åt helvete med dig Nolan. Idag sjönk han rejält i mina ögon och det kommer ta tid för honom att återfå mitt förtroende i alla fall.


Fakta

Byten
46’ Damien Duff ut – Jonas Gutierrez in
59’ Shola Ameobi ut – Obafemi Martins in
77’ Peter Lövenkrands ut – Alan Smith in

Kvar på bänken: Tim Krul; Claudio Cacapa; Geremi; Mark Viduka.

Everton FC
Tim Howard, Leighton Baines, Joseph Yobo, Joleon Lescott, Phil Jagielka, Mikel Arteta (7’ Segundo Castillo), Jo, Phil Neville (c), Jack Rodwell, Victor Anichebe (45+6’ Marouane Fellaini), Dan Gosling (74’ Louis Saha).

Kvar på bänken: Carlo Nash;Lars Jacobsen; Andy Van Der Meyde; James Wallace.

Gula kort
Everton: Fellaini

Röda kort
Newcastle: Nolan

Statistik
Mål: 0-0
Skott på mål: 0-5
Skott mot mål: 4-10
Bollinnehav: 48%-52%
Hörnor: 0-6
Gula kort: 0-1
Röda kort: 1-0
Publiksiffra: 47 683
Domare: Lee Mason


Källa
Newcastles officiella matchrapport.

Peter Holm2009-02-22 22:40:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies