Lagbanner
Spelarbetyg: Everton hemma
Bass - Världens bästa mittback???

Spelarbetyg: Everton hemma

Härmed följer spelarbetygen från hemmamatchen mot Everton.

Skalan:
1. Fullkomligt bedrövlig
2. Värdelös
3. Undermålig
4. Icke Godkänd
5. Knappt Godkänd
6. Godkänd
7. Bra
8. Mycket Bra.
9. Världsklass
10.”Once in a life time”
11. Sebastien Bassong - aka odefinerbar

Steve Harper – 7
Steve höll sin första nolla för säsongen. Under den första halvleken var han stundtals lite ”flamsig” men spelade upp sig rejält under den andra halvleken. Att han dessutom räddade det han skulle gjorde inte hans insats sämre.

Steven Taylor – 7
Många av er vet nog att jag varit kritisk mot Saylor, som vi numera får kalla honom när Ryan Taylor anslutit till klubben, men idag var han habil. Defensivt kom inte Everton runt många gånger på hans kant. De få gånger de gjorde det ledde det aldrig till mycket. Offensivt övertygade dessutom Saylor även om han aldrig var inblandad i de allra farligaste målchanserna.

Fabriccio Coloccini – 7
Jag tyckte argentinaren spelade upp sig i denna match. Jo fick förvisso en del utrymme att operera på men samtidigt så visade det sig vara lönlöst i längden och det var mycket tack vare Fabs spel. Han raderade ut brassen när det verkligen gällde som mest, dvs vid hörnor och inlägg, och det är minsann det man förväntar sig av sina mittbackar.

Sebastien Bassong – 11
Jag vet inte vad vi ska ta oss till numera. Denne jävel är för bra för att vara sann. Jag har numera inga lovord kvar för Bassong så jag gör helt enkelt så att jag lägger till ett betyg i hans ära. Dabizas och Woodgate slänger er i väggen. Bassong är numera vår bästa mittback under 2000-talet. Han har styrkan, snabbheten, tekniken, spelförståelsen, huvudspelet, namnet, ja allt som man önskar i en mittback. Frågan är bara hur vi ska kunna behålla honom nästa säsong?

Jose Enrique – 7
Folk lovordar spanjoren efter denna match men jag håller inte riktigt med er. Enrique var bra riktigt bra men vid två-tre tillfällen somna han in och det ledde till farligheter. Han måste verkligen bli noggrannare i sitt spel. Personligen minns jag en sekvens idag när han nickade ett inlägg rakt ut till en motståndare vid straffområdeskanten som fick skottläge. Det är dessa små detaljer som gör att jag fortfarande känner mig skeptisk till hans framtid i klubben. Det känns som att det är samma veva vecka in och vecka ut numera. Lär han sig aldrig?

Nåja i övriga 87 minuter var han mycket bra så jag ska inte såga honom allt för hårt men jag håller inte riktigt med de som ser honom som en potentiell Man of the Match.

Ryan Taylor – 7
Medan Nolan visade sin kanske största brist som fotbollsspelare och Lövenkrands mest sprang runt som en yr kyckling utan huvud visade Raylor vad han har att erbjuda oss. Det vi alla märkte av är givetvis de fasta situationerna. Han slog betydligt bättre frisparkar än vad vi vant oss vid på senare år. Jag vågar redan nu påstå att han är den överlägset bästa frisparksskytt vi haft sedan Nolberto Solano en dyster dag beslöt sig för att ansluta West Ham.

Den andra aspekten jag vill ta upp är givetvis han arbetsinsats. Nolan är den mittfältare som värvades för att införa lite ”fighting sprirt” i laget men idag var det snarare Ryan som gjorde det. Hans slit underlättade för både Butt och Saylor. Jag är grymt imponerad av Ryan som jag personligen faktiskt trodde skulle visa sig bli en undermålig värvning. Förövrigt borde jag fortsätta med den strategin då jag i somras förutspådde att Bassong skulle bli en ny Bramble. Ibland är det grymt jäkla kul att ha fel. Må felen hagla i framtiden!

Kevin Nolan – 2
Jag orkar inte säga mer än att idag blev jag ytterst besviken på Nolans agerande. Jag trodde vi värvade honom för att han skulle bli in en ny mittfältsgeneral i Bartons frånvaro. Nu får vi klara oss utan honom i säkert minst en månads tid. Det är verkligen inte det vi behöver just nu så jag hoppas att Nolan får sig en rejäl jävla utskällning och bötfälls grovt så han förstår att sådana här ageranden är oacceptabla i framtiden.

Nicky Butt – 8
Butt hade en och annan halvdann incident i denna match men överlag var han verkligen Matchens Skata. Han dominerade mittfältskampen i den andra halvleken trots att han i princip var själv. Han stod också för ett par viktiga brytningar, undannickningar och glidtacklingar. Det var verkligen kul att se Nicky leva upp till sitt rykte som omvärlden har om honom.

Damien Duff – 5
Duff kom aldrig in i matchen och byttes ut i halvtid. Jag tycker inte det finns så mycket mer att säga egentligen.

Peter Lövenkrands – 5
Löven slet på bra idag men ärligt talat var han ofta på fel ställe vid fel tidpunkt. Han fick därmed inte ut mycket av sitt slit. Hans undermåliga avslut på friläget höjer inte hans betyg heller.

Shola Ameobi – 4
Det var beklagligt att se Ameobi idag. Han hade förvisso ett par smidiga ingripanden men i övrigt förlorade han alla närkamper, nickdueller och löpdueller. Det här var inte hans match. Om det sedan var firma Yobo/Lescotts förtjänst eller hans egen är upp till var och en att avgöra…

Jonas Gutierrez – 7
Jonas slet på bra och gav oss ytterligare en dimension i anfallsspelet. Det enda jag inte gillade var hans bedrövliga avslut i friläget. I övrigt var han den positiva injektion Hughton förmodligen hoppades på.

Obafemi Martins – 5
Martins var verkligen inte bra som target. Han hade inte bara svårt med längden utan också med det där fenomenet att ”söka upp” långbollarna. Det var förvisso jätte kul att se honom tillbaka på planen men därefter tar glädjen slut för min del. Det enda positiva han bjöd på var framspelningen och förarbetet till Jonas friläge.

Alan Smith spelade för kort för att betygsättas.

Peter Holm2009-02-22 23:45:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies