Lagbanner
Inför Bolton - Newcastle
Får Obafemi Martins fira mot Bolton igen?

Inför Bolton - Newcastle

Det är dags för våra kära skator att resa till Reebok Stadium för att sig an Bolton Wanderers. En arena som Newcastle senast lämnade med mycket trevliga minnen.

Newcastle kommer senast från en 0-0-match hemma mot Everton, där laget gjorde en helt okej insats med tanke på att man spelade mer än en halvlek med tio man, efter att Nolan mycket onödigt blev utvisad. Senaste tre matcherna har resulterat i en vinst och två oavgjorda vilket i Newcastle-mått mätt får ses som ett litet uppsving jämfört med januaris horribla form. Summan av detta är att Newcastle just nu befinner sig på femtonde plats i tabellen med tjugoåtta poäng. Det är fem poäng ner till Blackburn under nedflyttingsstrecket, men de har en match mindre spelad och ännu känns det inte som att vi är på säker mark.

Bolton har skrapat ihop trettio poäng och ligger på tolfte plats, allstå två poäng före Newcastle. De kommer senast från hemmaseger med 2-1 mot West Ham och har en hyfsad form med sju poäng i de senaste fyra matcherna. Särskilt med tanke på att Bolton före det hade en mindre smickrande knäppe matcher i form av fyra raka förluster. På hemmaplan har man fem vinster, två oavgjorda och sex förluster. Noterbart är att Bolton gått mållösa från Reebok Stadium sju av tretton gånger den hör säsongen. De är inga klippor på hemmplan med andra ord.

Historik

Newcastle har ett hyfsat bra facit mot Bolton. 111 gånger har lagen drabbat samman och de svart vita har gått segrande ur 52 av dessa bataljer. Bolton har vunit 39 gånger och 20 gånger har lagen delat på potten. Av Newcastles 52 segrar har 15 av dem kommit på bortplan.
Bolton har vunnit fem av de sex senaste hemmamatcherna mot Newcaste, men det senaste mötet borta mot Bolton har vi fina minnen ifån. Det känns verkligen som evigheter sen. Det var augusti, Big Sam spred optimism som ny manager och efter Oba Martins cykelspark ledde Newcastle med 3-0 efter 25 minuter. Matchen slutade tillslut 1-3. Hemmamatchen senare den säsongen var Kevin Keegans stora come back-match men slutade i en 0-0-match. Mötet på St. James Park den här säsongen slutade 1-0 i The Magpies favör efter att vår förlorade målvakt Given räddat en straff och Owen en stund senare nätade.

Skadeläget och möjlig startelva i Newcastle

Danny Guthrie kan vara tillbaka och isåfall tillgänglig för att möta sitt gamla lag, men detta är ännu inte bekfrätat. Andy Carroll är däremot defintivt är tillbaka, medan Xisco är nån vecka ifrån comeback. Joey Barton, Michael Owen och Habib Beye saknas alla som bekant sen en tid tillbaka och har fortfarande en bit kvar till comeback. Detsamma gäller Nacho Gonzalez, om ni minns honom. För Owen har bortamatchen mot Hull satts som mål för comeback-datum, medan Habib Beye hoppas vara tillbaka till matchen efteråt mot Arsenal. Även Nacho ska närma sig en comeback. Så trots spelare som Owen och Beye borta har skadeläget ljusnat, då vi också ska komma ihåg att Martins (och allas favorit Smith) var tillbaka senast mot Everton. Viduka är också frisk. Dock missar Nolan möjligheten att möta sina gamla lagkamrater då han har en tre matchers lång avstängning att vänta sen hans idiotiska utvisning förra helgen.

Harper är nu lika given i mål som Given var under sin tid och Steve vaktar mellan stolparna. Backlinjen lär vara den samma som de senaste matcherna. Många vill se R Taylor peta S Taylor på högerbacksplatsen, men med tankte på att Geordien S Taylor har gjort hyfsat bra ifrån som som högerback på senare tid lär han få fortsatt förtroende av Chris Hughton.

När vi kommer till mittfältet är det svårt att veta vilka två Hughton plockar av Gutierrez, R Taylor och Duff på yttermittfältsplatserna. Gutierrez började senast på bänken, men kom in och gjorde ett mycket bra jobb i andra halvlek. Personligen ser jag gärna Gutierrez starta till förmån för Duff, trots att irländaren har höjt sig en aning den senaste tiden. Den evigt omdebatterade Butt startar givetvis på innermittfältet. Bredvid honom ser vi troligen Smith, men att Geremi kommer från bänken och in i hetluften är också ett alternativ. Många fans ser unge LuaLua som ett alternativ, men jag tror knappast att Hughton gör det.

Martins kom in relativt tidigt i andra halvlek senast och bör få starta nu. Ameobi ska tydligen vara halvskadad, men det är nog mycket möjligt att han får chanen från start. Lövenkrands har visat att han är en spelare som är med och konkurerar om en plats i startelvan, men den kortväxta duon Martins och Lövet som anfallsduo känns inte helt perfekt. Viduka och Carroll lär få börja på bänken.

Startelvan är faktist ovanligt svår att förutse, men något sånt här tror jag på:

Harper
S Taylor – Coloccini – Bassong – Enrique
R Taylor – Butt – Smith – Duff
Ameobi – Martins

Skadeläget och möjlig startelva i Bolton

Johan Elmander var tillbaka från skada senast och det innebär att Bolton nästan har en fullt frisk trupp att tillgå. Joey O’Brien är långstisskada och likaså Vaz Te. Frågetecken finns för Hunt och Cohen. Jag skule tippa på att Bolton ställer upp med samma elva som i segermatchen senast, det vill säga:

Jaaskelainen
Steinsson – Cahill - Puygrenier - Samuel
Taylor – M Davies – McCann – Gardner
Elmander – K Davies

Kommentar

En seger i en här matchen skulle kunna ta oss till elfte plats i tabellen och avståndet till lagen under strecket skulle kännas betydligt större. Detta vore välbehövligt, då vi har snart har tuffa matcher mot Man Utd, Arsenal och Chelsea att ”se fram emot”. Med ett par segrar innan april tror jag vi skulle slippa den absoluta bottenstriden och den här matchen är ett av de mer realistiska tillfällena att ta en av dessa viktiga segrar.

Men undantag från förra säsongen så har Newcastle alltså haft svårt på Reebok Stadium de senaste åren, men jag ser det här som en relativt öppen match där en chans till tre poäng som sagt definitv finns. Bassong har redan visat att han att han klarat av det fysiska spelet i Premier League och en stor portion av det spelet lär krävas mot tunga Elmander och Davies på topp i Bolton. Jag känner mig alltid mer positiv när Martins är med, då vi alla vet att det är han som kan göra det där lilla extra och hitta ett mål från ingenstans. Han får gärna plocka fram det imorgon. Men alltför optimistisk vågar jag inte vara. Bolton är ett svårspelat lag och jag ser en inte alltför välspelad match framför mig där lagen får dela på poängen. 1-1 i en match där Gardner och Martins står för målen.

Matchen sänds på Canal + Sport 1 med start 14.00

Källor
www.nufc.com
www.toonarama.co.uk
http://www.bwfc.premiumtv.co.uk/page/Home/0,,1004,00.html



Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies