Bolton - Newcastle 1-0
Gary Megson lär vara nöjd med att se Ricardo Gardner sänka Newcastle med matchens enda mål.

Mötet mot Bolton på söndagseftermiddagen var en tråkig historia som slutade med noll poäng och noll svartvita mål. I en match där Newcastle med lite mer flyt kunnat fått med sig ett oavgjort resultat, så gjorde Ricardo Gardner matchens ända mål och avståndet ner till nedflyttningsstrecket är nu oroväckande litet.

Hemmalaget tog kommandot direkt och började trycka tillbaka gästerna. Stundtals såg det ut som ett handbollsanfall där Bolton ständigt behöll bollen runt Newcastles straffområde. Första bra chansen kom i den elfte minuten, då Johan Elmander lyckades klämma sig mellan två Newcaste-spelare i straffområdet och få på en halvträff ur rätt så dålig vinkel. Bollen rullade förbi Harper och mot mål då Jose Enrique hann upp och rensade strax före mållinjen. Studerar man bollbanan på reprisen så tror jag dock att bollen hur som helst hade rullat precis utanför den bortre stolpen. Bolton fortsatte vara det mer framträdanda laget. Nästa chans var också Elmanders, då Matt Taylor slog in en pass alldeles framför mål, Elmander slängde sig fram och fick en tå på bollen, men var lyckligtvis för oss skator lite för långt från bollen för att få foten på den ordenligt. Avslutet for istället långt över.

Det skulle dröja till minut tjugofyra innan Newcastle fick sin första egentliga chans (förutom en nick i stoplen av Shola Ameobi, då han hur som helst blev avblåst för offside). Vår dansk Peter Lövenkrands visade prov på sin kvickhet då han tog sig in i straffområdet genom att avancera förbi ett par Bolton-försvarare och avslutade med en yttersida mot mål. Avslutet blev dock för tamt och hamnade rakt i händerna på Jussi Jääskeläinen. Matchens kanske allra bästa chans dittills kom en minut senare då Ryan Taylor slog en hörna som hittade Obafemi Martins huvud. Oba nickade bollen i marken och den studsade sen upp mot mål innan Jääskälainen precis före mållinjen fick en hand på den.

Matchen hade nu jämnat ut sig betydligt och Newcastle började komma in i matchen, man skapade fler chanser och fick även en hel del hörnor. Jonas Gutierrez testade bland annat Boltons finske målvakt med ett lågt skott. I minut trettioåtta råkade Nicky Butt och Matt Taylor i luven på varandra, lite gruff uppstod och detta resulterade i ett gult kort var. Strax därefter fick bortalaget ett kontringsläge där Ameobi kom drivandes med bollen i ett tre mot två-läge. Shola försökte sig på ett lågt skott som täcktes av Newcastle-exet Andy O'Brien. Bollen gick dock ut till Gutierrez, som från vänstra delen av straffområdet slog ett inlägg mot en omarkerad Martins. Denne kom dock inte riktigt rätt upp till bollen och nicken gick utanför. Detta kändes ändå som ett ganska tamt försök som Oba borde kunnat gjort något bättre av, han hade praktiskt taget öppet mål. Halvlekens sista chans blev Boltons och återigen var det Elmander som fick den då han strax innanför straffområdet drog iväg ett skott som gick strax till vänster om Steve Harpers mål. 0-0 i halvtid i en halvlek där Newcastle spelade upp sig efter en intensiv Bolton-dominans de första tjugo minuterna.

Bolton gjorde ett byte i halvtid och det visade sig vara ett genidrag. Fabrice Muamba gick ut och Ricardo Gardner kom in. I införrapporten tippade jag att Gardner skulle göra mål i den här matchen och två minuter senare visade det sig att jag dessvärre hade rätt. Matt Taylor slog in en låg pass från högerkanten som hittade en totalt omarkerad Gardner som slog till direkt med en skott som seglade förbi Harper och in i mål. 1-0. Ett fint exempel på dåligt försvarsspel då både Steven Taylor och Fabricio Coloccini följde Elmander och helt lämnade Gardner. Möjligtvis borde också Bassong också lastas för det här målet då han befann sig ute vid högerkanten vid Matt Taylor. Det är en yta han borde ha lämnat till Enrique och istället koncentrerat sig på den betydligt farligare delen av planen, nämligen straffområdet. Men men. Succéinhoppet av Gardner var ett faktum och Bolton hade fått en drömstart på den andra halvleken.

Newcastle försökte omedelbart replikera då R Taylor avlossade en halv-volley från straffområdesgränsen som gick strax över ribban. Gardner hade sen ett par lägen att uttöka ledningen innan R Taylor fick ett nytt läge med en frispark strax utanför straffområdet. Skotter gick dock en halvmeter utanför Jääskälainen högra stolpe. Efter sextiosju minuter byttes en skadad Butt ut och in kom Geremi. Newcastle hade mycket boll och började stundtals att pressa Bolton rätt ordentligt, men bollen studsade inte rätt för oss känns det som. Med kvarten kvar av ordinarie tid hittade Martins Ameobi med till vänster i straffområdet, den gänglige forwarden fick iväg ett helt ok skott längs marken som Jääskälainen med handen snuddade ut till hörna.

På den efterföljande hörnan studsade bollen ut till Coloccini som avlossade ett skott som KLART OCH TYDLIGT stoppades av Jlloyd Samuels HAND. Frustrerande nog var detta något som domare Alan Wiley tydligen inte alls såg. Strax därefter bytte Bolton ut Elmander mot Ebi Smolarek med Chrih Hugton bytte ut Martins till förmån för Mark Viduka. Newcastle pressade nu ordentligt och det kändes som att ett kvitteringsmål låg i luften. Geremi skjöt strax utanför och likaså gjorde Lövenkrands i när klockan stod på nittio minuter. I den fjärde och sista tillägsminuten prövade Lövenkrands sig på en cykepspark som täcktes av en Bolton-spelare framför mål. Taylor nådde bollen, men den täcktes återigen av ett massivt Bolton-försvar och rensades undan. Wiley dömde sedan för full tid. Bolton - Newcastle 1-0.