Lagbanner

Här kommer domedagsprofeten

Jag antar att jag inte är den ende deprimerade Newcastle-supportern just nu, så det känns som att det passar som handen i handsken att spä på dessa dystra tider med lite fler bäcksvarta undergångstankar. Här kommer en liten jämförelse med detta läge av säsongen förra året. Allt från en tvättäkta domedagsprofets negativa synvinkel.

Den sjuttonde mars förra säsongen var en vändpunkt för Newcastle. Vi låg ordentligt i skiten och det var hela tre månader sen den senaste ligavinsten. Den sjuttonde mars var en måndag och vi låg under med 0-1 i halvtid och allt pekade nu käpprätt neråt. Men Michael Owen kvitterade i andra halvlek och vi såg ett stundtals lovande spel i sann Keegan-anda då han lät Owen, Martins och Viduka spela tillsammas som anfallstrio. Efter 1-1 mot Birmingham kom så första vinsten sen den femtonde december. En 2-0 vinst hemma mot Fulham och för att dra en utsliten klyscha så föll en sten från mitt hjärta. Eller, före vinsten kändes det snarare som att tusen stenar med ”NEDFLYTTNING” inristade på dem hängde i snören fastknutna runt Newcastle Uniteds ben och inget hellre ville än att dra ner klubben i Coca Cola-ligan. Vinsten var en islossning och efter det klippte framförallt vår giftiga anfallstrio av dessa snören ett för ett och de efterföljande segrarna efter Fulham tog oss till säker mark.

Så till den här säsongen och vi är i ungefär samma position. Jag minns inte exakt tabelläget vid Birmingham-matchen förra säsongen, men jag misstänker att det är än värre nu. Det är endast två poäng ner till nedflyttning. Vi behöver en Birmingham eller Fulham-match nu. Vi behöver en vändpunkt. Men vad har vi? Vi har en gammalmodig och taktiskt inkompetent manager som är sjukskriven pga hjärtproblem. Vi har en oerfaren och taktiskt inkompetent tillfällig manager som stand in för den tillfällige managern (som visserligen erbjudits ett längre kontrakt). Vi har skador på en rad nyckelspelare, vår bäste spelare under 2000-talet har dragit till Man City, vi har en ledning som fortfarande är i onåd hos fansen och vi har ett tufft jäkla spelschema framför oss.

Jag tänker inte börja jämföra med de andra bottenlagens spelschema, då det känns lite för tidigt att göra det, men om vi koncentrerar oss på våra återstående matcher så ser läget kritiskt ut.

Jag delar in det här i de tre återstående månaderna av säsongen för att göra det lite mer lättöverskådligt:

Mars:

Manchester United H
Hull B
Arsenal H

Imorgon är det alltså Manchester United som kommer på besök. Alla vet att det blir förlust. Att klara oavgjort i båda matcherna mot Man Utd på en säsong tror jag helt enkelt är omöjligt. Sen kommer Hull som faller fritt i tabellen, men lag bryter alltid trender mot oss. Bevis? Hull bevisade det själva då de slog ut oss ur FA-Cupen, för redan då var de i dålig form. Men Newcastle går ju alltid att slå ändå, gör det inte? Jo visst, så det förvånar mig inte alls om Hull lyckas plocka tre poäng i den här matchen. Hur som helst så är det ändå en öppen match. Kan det här vara vår Birmingham-match för den här säsongen? Här ska både Owen, Beye och Barton kunna vara tillbaka. Men nej. Skillnaden är att vi efter Birmingham alltså hade Fulham hemma. Nu har vi Arsenal hemma och efter det kommer vi in i april och då kommer Chelsea på besök. Jag behöver inte motivera skillnaden. Ett bra resultat mot Hull skulle alltså bli mycket svårt att följa upp på ett bra sätt som vi gjorde förra säsongen då vi tog tre raka segrar (Fulham, Spurs, Reading). De här tre matcherna förra säsongen var de som räddade oss och som gjorde att vi efter det kunde andas ut på säkert avstånd från den absoluta nedflyttningsstriden. De här tre matcherna finns inte i samma läge av säsongen i år. Även om vi alltid vinner mot Spurs så var 4-1 segern på White Hart Lane förra säsongen ändå en stor chock och en motsvarande chock i år vore alltså en vinst mot Arsenal eller Chelsea, men just nu känns det osannolikt, inte sant?

Poängskörden i mars tror jag är mellan 1-3 poäng.

April:

Chelsea H
Stoke B
Tottenham B
Portsmouth H

Chelsea har vi redan nämnt, sen har vi Stoke som bör vara överkomliga, men det är en sån där typisk svårspelad match som Newcastle nästan aldrig vinner. Med Bolton-matchen senast som ett lysande exempel på det. Vågar man hoppas på en West Bromwich-liknande match som slutar med tre poäng? Jag vet att det kanske verkar som att jag fläskar på med pessimism här nu, men sen har vi Spurs och den här trenden att alltid besegra dem i ligan måste någon gång brytas och jag tror att det här tyvärr är ett utmärkt tillfälle. Portsmouth hemma blir en oerhört viktig match som troligen måste vinnas.

Poängskörd i april kan vara 3-6 poäng som bäst.

Maj:

Liverpool B
Middlesbrough H
Fulham H
Aston Villa B

Bortamatcherna mot Liverpool och Aston Villa ser jag som noll-poängare, om det inte skulle vara så att Villa absolut inte har nåt att spela för i den sista omgången. Hemmamatcherna mot Boro och Fulham är som två VM-finaler.

Poängskörd i Maj SKA vara 6 poäng.

Det här skulle alltså ge oss ca 12 poäng till och vi skulle sluta på runt 40 poäng. Jag vet att det inte finns några facit i fotboll och någon skräll kommer säkert att ske, men jämför man med förra säsongen så hade vi två av topp fyra-lagen kvar när vi var i mars. I år har vi alla FEM kvar. Vi har sex hemmamatcher kvar och Man Utd, Chelsea och Arsenal utgör hälften av dem. Vi har bortmatcher mot Liverpool, Tottenham och Aston Villa. Bollen är rund och blablabla, men förra året fanns det betydligt fler öppna matcher där en klarare poängmöjlighet fanns.

Och viktigast av allt. Det här är inte bara en jämförelse med spelschemat förra säsongen, det här blir vare sig man vill det eller inte en jämförelse med laget, spelet och stämningen förra säsongen. Efter Birmingham-matchen började vi spela bra fotboll, vi gjorde gjorde nio mål på tre matcher, Keegan spred en positiv anda i klubben, Mike Ashley och resten av ledningen skötte sig bra, man kunde med förväntan börja blicka framåt mot nästa säsong. Även om vi förlorade de två sista matcherna för säsongen så minns jag slutet av förra säsongen som harmonisk.

Så ska vi se. Den här säsongen då? Bra fotboll? Nope, kanske överglänser Korpen på sin höjd. Mycket mål? Vi har ett hyfsat målfacit, men sju mål på nio matcher 2009 är knappast målrikt. Keegan sprider positiv anda? Keegan vem? Vi har Chris Hughton som manager, det ni. Och Ashley och Co sköter sig bra och bidrar med harmonisk stämning? Okej, tänker inte ens börja här, hela den här historien är värd en egen artikel (se Peters senaste krönika). Så jag hävdar att förutsättningarna är betyligt värre denna säsong och detta är rikigt oroväckande.

Jag gick in på Premier League Predictor och tippade resten av säsongen. Enligt min tippning slutar vi på 39 p, vilket skulle resultera i en sextonde plats med 4 p upp till strecket och vad skönt om Premier League ändå vore som Premier League Predictor för då skulle vi ju kunna andas ut nu och allt domedagssnack skulle falla platt till marken. Men gå gärna in på denna sajt och tippa resten av säsongen för att se hur tabelläget ser ut efter omgång 38 enligt era egna beräkningar. Självklart ska man ta sina beräkningar med en stor nypa salt, särskilt eftersom när man tippar match för match glömmer man ofta att det då och då kommer några ordentliga skrällar. Enligt min tippning hamnar Boro, Hull, Stoke och West Brom under oss, men det är mycket troligt att några av de här lagen skräller och plockar fler poäng än i min beräkning.

Just nu känns det tungt och Newcastles tragiska säsong smittar av sig på mig och det var också meningen med den här texten. Jag tänkte förra säsongen att nu kan vi verkligen åka ur, men denna säsong överglänser den förra. När jag jämfört spelschemat och läget i klubben i år jämfört med förra året sprider sig oron och jag får hemska visioner om en varm jävla majdag där jag sitter på krogen med en Newcastle Brown Ale och på tv:n ser förstörda och gråtande Newcastle-fans med en framtid i Coca Cola League som väntar. Sentimentalt? Javisst, är det något som gör mig sentimental är det fotboll och i synnherhet Newcastle United. Särskilt i en stund som denna, för även om de andra bottenlagen också har svåra spelscheman och oavsett vad er Premier League Predictor säger, så är vi illa ute. Det är fanimej blodigt jäkla domedags-allvar nu.

Spelschema & statistik från www.nufc.com
Och länken en gång till: Premier League Predictor





Per Lidholm2009-03-03 16:45:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies