Lagbanner
Inför: Newcastle – Manchester U

Inför: Newcastle – Manchester U

Det vankas storförlust idag när Manchester United ikväll besöker Saint James’ Park för spel i Premier League.

Den stora frågan inför detta möte är om två lag i så vilt skilda situationer någonsin mötts? Manchester United kommer in i matchen som serieledare med fyra poängs marginal till ligatvåan trots att man har två matcher mindre spelade. Samtidigt hyllas lagbyggt som kanske det bästa någonsin människan har skådat. Det faktum att man har två raka Premier League titlar och är regerande Champions League mästare antyder om att det mycket väl kan stämma. Att de dessutom vann Liga Cupen nu i söndags försvagar knappast den åsikten och folk börjar nu fundera på om de inte kommer att vinna ligan och Champions League även i år. Mycket tyder på det.

Newcastle i sin tur gör sin sämsta säsong sedan man gick upp i Premier League. Spelartruppen är ständigt försvagad av de ohyggligt många skador man drabbats av samtidigt som turbulensen mellan ledningen och supportrarna har fortgått över ett halvt år nu. Stabilitet är inget ord att förknippa med klubben. Denna säsong råder det verkligen kris i klubben.


Historik
Under nittiotalets mitt var klubbarna ärkerivaler och utkämpade en kamp om ligatiteln två år på raken men tyvärr för vår del slutade båda säsongerna med att Manchester United slutade etta och Newcastle tvåa. Man spelade även en FA cup final under denna epok som de rödklädda vann.

Sammanlagt har man stött samman hundrafyrtiosju gånger och det råder ingen tvekan om vilket United som vunnit de flesta av dessa matcher. Man U har hela sjuttiotre vinster gentemot Newcastles trettionio. De röda djävlarna har dessutom sextiosju mål tillgodo i målskillnaden lagen sinsemellan.

Under Premier League åren har Newcastle bara vunnit två ligamatcher på hemmaplan med 5-0 vinsten som höjdpunkt. Gästerna har oförskämt nog rest hem med full pott vid nio tillfällen. Fyra matcher har slutat oavgjort.


Newcastle United

Tabelläget
I och med 0-1 förlusten på Reebock Staidum i söndags ligger Newcastle nu bara två poäng över nedflyttningsstrecket med sina tjugoåtta poäng. Tabellplaceringen man innehar är nummer femton och målskillnaden är minus tio.

Skadeläget
Nicky Butt ådrog sig en skada i den senaste matchen och fick kliva av. Det medför att ha inte kan spela mot sin forna klubb och för Newcastles del innebär det att samtliga innermittfältare (Joey Barton, Ignacio Gonzalez och Danny Guthrie) nu går skadade utom Kevin Nolan som är avstängd i ytterligare två matcher. Med sig i sjukstugan har de Habib Beye, Damien Duff, Michael Owen och Xisco.

Startelvan
Jag gissar på att Geremi kliver in från start för den nu skadade Butt. I övrigt bör laget vara intakt och det skulle innebära följande elva:

Steve Harper
Steven Taylor-Fabricio Coloccini-Sebastien Bassong-Jose Enrique
Peter Lövenkrands-Geremi Njitap-Ryan Taylor-Jonas Gutierrez
Shola Ameobi-Obafemi Martins

Den enda reservationen jag vill göra är att Alan Smith skulle kunna tänka sig starta mot sina forna lagkamrater på Geremis bekostnad. I övrigt är jag nästintill säker på att det blir dessa elva som startar matchen.


Manchester United

Tabelläget
Som vanligt nuförtiden är Man U ”top of the league”. Deras sextiotvå inspelade poäng gör att de har fyra poäng tillgodo på Chelsea (tvåa) och Liverpool (trea). Chelsea kan dock utmana dem i målskillnadstabellen då deras plus trettitvå står sig bra mot Man U:s trettifem.

Laget vann, som ni säkert vet, i söndags Liga Cupen och har goda möjligheter att vinna så väl FA cupen som Champions League som man fortfarande är med i. Faktum är att de till helgen möter Fulham borta i FA cupen och därefter tar sig ann Inter i Champions league.

Skadeläget
Under januari månad var truppen desarmerad på grund av skador men det börjar nu klarna. De som sägs vara skadade enligt Man U redaktionen här på SF är följande spelare: Wes Brown, Owen Hargreaves, Rafael Da Silva och Gary Neville.

Startelvan
Vi noterar att Sir Alex kunde kosta på sig att vila Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Darren Fletcher, Ji-Sung Park (eller Park Ji-Sung, jag har aldrig fattat i vilken ordning man ska skriva hans namn), Edwin Van der Saar och geordie boy Michael Carrick i söndagens match mot Tottenham. Det medför förmodligen att samtliga startar ikväll och det borde enligt Man U redaktionen betyda följande startelva:

Van der Sar
O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra
Ronaldo, Carrick, Fletcher, Park
Berbatov, Rooney


Tips och Kommentar
0-7. Ja ni läste rätt. Jag tror på en rejäl utskåpning ikväll. Allt annat vore i mitt tycke korkat att tro. Vi har inga av våra ordinarie innermittfältare tillgängliga för spel och tvingas därmed till nödlösningar på dessa positioner. Det kommer medföra svårigheter för oss. Ingen av Ryan Taylor, Geremi eller Alan Smith har hållit en hög klass som innermittfältare.

Det finns dock en sak som tyder på att vi skulle kunna plocka poäng för er som vill gripa efter halmstrån. Manchester United har denna säsong vunnit tolv av sina tretton hemmamatcher i Premier League. Den trettonde, som spelades på premiärdagen, slutade oavgjort (1-1) och mycket riktigt så var det just Newcastle som stod för motståndet. Det faktum att vi ett par månader senare spelade oavgjort (0-0) på Stamford Bridge kanske även förstärker hoppet. Men samtidigt måste vi erkänna att vi blev rejält förnedrade av Liverpool hemma i slutet på december och var nästan lika utspelade mot Arsenal på the Emirates tidigare denna säsong. Det ska därmed bli relativt kul (läs: fullständigt bedrövligt) att se hur vi nu står mot topplagen då tre av våra fyra kommande matcher är mot Manchester United, Arsenal och Chelsea. Samtliga spelas på Saint James’ Park.

Källor
Statistiken om hur många matcher spelats klubbarna sinsemellan i dess historia är hämtad från Toonarama. (Notera dock att den uppdaterades senast före vårt första möte denna säsong)

NUFC.com införrapport ligger till grund för allt annat material om inget annat har angetts.

Peter Holm2009-03-04 11:38:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies