Newcastle - Manchester Utd 1-2
Berbatov utnyttjade Ryan Taylors misslyckade hemspel i andra halvlek och 1-2-segern för Man Utd var ett faktum.

Ett taggad och tappert kämpande hemmalag fick en drömstart då man tog ledningen mot Man Utd. Ett typiskt Newcastle-misstag i försvaret gjorde dock så att serieledarna åkte hem med tre poäng.

Newcastle inledde piggt och satte direkt fart på matchen med härliga offensiva intentioner. I minut nio var drömstarten ett faktum. Jonag Gutierrez sköt ett som Edvin Vad der Sar klumpigt tappade ut till en retur. Peter Lövenkrands var påpassligt framme och petade in returen. Newcastle – Man Utd 1-0. Där med stannade Van der Sars rekord i 1311 minuter utan ett insläppt mål. Chansen till europeiskt rekord sprack, men Premier League-rekordet var redan slaget.

Man Utd började ta över och spelet var mestadels placerat på hemmalagets planhalva. Med kvicka Martins och Lövenkrands på topp fanns dock potential för farliga kontringar och fyra minuter efter målet kom ett utmärkt läge då våra två forwards kom i ett två mot två-läge mot Man Utd:s försvar Lövet slog en pass in till Martins i straffområdet. Oba blev trängd av Vidic ut till högra delen av straffområdet där han avlossade ett lågt skott som gick strax utanför den högra stolpen. Jag kan utan besvär fantisera om hur Martins borde ha försökt vända bort Vidic och avslutat med vänstern. Tänk er en 2-0-ledning vid det här läget. Jag hade huggt mig med yxa i armen för att se om jag drömde eller ej.

Det hela var dock ingen dröm alls, och det märkte vi i den den tjugonde minuten då ordningen blev återställd. Wayne Rooney hade redan bjudits på ett par skottlägen som inte resulterat i något direkt farligt, men nu fick han bollen i straffområdet, vände om och sköt med vänsterfoten. Skottet styrdes på Steven Taylor och en ställd Steve Harper kunde se bollen gå rakt upp i nättaket. 1-1. Det här var en underhållande match med intensiva närkamper på alla delar av planen. Newcastle såg helt klart taggade ut och matchen påminde mig ganska mycket om 1-1-matchen mot Arsenal förra säsongen. Den rätta inställningen fanns nu, precis som då. Efter en halvtimme fick Newcastle en hörna som en för dagen något ostabil Van der Sar boxade ut rakt på en Newcastle-spelare. Martins fick tag i bollen och sköt ett skott som täcktes av en United-spelare en bit före mållinjen.

I den trettionionde minuten borde serieledarna tagit ledningen då Nemanja Vidic blev helt ren på en hörna. Vidic slängde sig fram vid den borte stolpen för att nicka in ledningsmålet, men på något sätt lyckades han nicka över ribban. En praktmiss från den så ofta nickstarke mittbacken. Halvlekens sista minuter bjöd på ett hyfsat läge för Rooney och en incident där Taylor mer eller mindre slog till Christiano Ronaldo på halsen. Linjedomaren vinkade frenetiskt och jag var rädd att Newcastle återigen skulle råka på att rött kort efter ett nytt idiottilltag. Efter lite konfererande vid sidlinjen nöjde sig Steve Bennet med att ett gult kort. Ser man på reprisen så hjälper Ronaldo (givetvis) till en hel del och jag står för att jag tycker att ett gult kort var precis tillräckligt.

Första halvlek var en fartfylld sammandrabbing där hemmalaget med tankte på omständigheterna överraskade positivt. Det fann även en hel del heta känlsor. Utöver Taylors tilltag på Ronaldo så var en blödande Vidic mycket upprörd efter en armbåge från Martins. Hur som helst, 1-1 i halvtid.

Andra halvlek började ungefär som den första gjorde, tempofylld från start och Newcastle försökte återigen attackera. I femtiotredje minuten slog Jonas en fin yttersida upp till Lövenkrands. Van der Saar kom utrusandes och peta precis bort bollen innan Lövet fick tag på den. Här var det en hårsmån från att dansken skulle hunnit före. Strax därefter slog Patrice Evra ett inlägg från vänsterkanten som gick mot mål och det såg småfarligt ut när Harper tippade den över ribban och ut till hörna. Efter femtiosex minuter var så dags för det där typiska Newcastle-misstaget. Det gäller att ta seden dit man kommer och det gjorde Ryan Taylor när han inne i straffområdet försökte brösta en boll tillbaka till Harper. Bröstningen blev dock alldeles för lös och dessutom ramlade Taylor. Ji Sung Park snappade upp den misslyckade bakåtbröstningen och slog osjälviskt en pass förbi en utrusandes Harper. Dimitar Berbatov serverades perfekt och slog enkelt in 1-2 i öppet mål med en Coloccini på efterkälken som enda hot.

Efter detta lugnade matchen ner sig en aning och Man United började att kontrollera tillställningen mer. Båda lagen hade ett par halvchanser, men det var inget som mynnade ut i något jättefarligt. Tio minuter från slutet hade Man Utd ett ypperligt tillfälle att punktera matchen då Ronaldo hann upp en boll på vänsterkanten, som Steven Taylor först såg ut att hinna först på. Men icke då. Istället tog sig Ronaldo förbi Taylor och in i straffområdet, där Harper rusade ut och täckte Ronaldos avslut. Bollen hamnade som en macka vid Rooneys fötter vid straffområdesgränsen. Med Harper borta från målet försökte Rooney sätta bollen i öppet mål men sköt strax över. Strax efter försökte sig Lövenkrands på ett inte helt ofarligt skott som styrdes via en Man Utd-spelare till Van der Sars famn. Även Martins testade rekordmålvakten med ett hårt skott med högern strax utanför straffområdet. Vid det här laget hade hemmalaget bytt ut R Taylor och Alan Smith och satt in ynglingarna Andy Carroll och Kazenga LuaLua.

Att lyckas göra två mål i en och samma match mot Man Utd:s närmast makalösa försvar är näst intill omöjligt och de sista minuterna av matchen kontrollerade bortalaget relativt säkert. Efter nittiotre minuter blåste Bennet för full tid och ytterligare en förlust för Newcastle var ett faktum.