Lagbanner
Inför Hull-Newcastle
Kan Spiderman göra sitt första mål för klubben imorn må tro?

Inför Hull-Newcastle

Dags för en ny sexpoängsmatch för Newcastle när man under lördagen reser till Kingston upon Hull för möte Hull City FC i Premier League.

Efter en heroisk insats mot Europas bästa lag Manchester United för drygt en och en halv vecka sedan är det nu återigen dags för Newcastle att spela match. Denna gång är det Hull City borta på KC Stadium som står för motståndet. Matchen i sig utgör en första av en rad olika hängmatcher för båda klubbarna i kampen om ett nytt kontrakt denna säsong. Kampen om liv och död tar vid redan här med andra ord. 


Historia
Detta blir det tjugonde mötet mellan klubbarna. Newcastle har en klar fördel i statistiken med sina tio vinster gentemot hemmalagets fem. Fyra matcher har slutat oavgjort. Som i många andra fall är dock statistiken missvisande. Hull har nämligen vunnit två av tre möten denna säsong och den tredje matchen slutade oavgjort. Två av dessa matcher var i FA Cupen och spelades under januari månad.

Detta möte får förövrigt ses som det viktigaste som spelats mellan klubbarna. Man har förvisso möts i en FA cup kvartsfinal 1930 (som Hull vann) men med tanke på Newcastles prekära ligaposition i dagsläget känns denna match mer betydelsefull. Klubben behöver verkligen minst en poäng med sig hem till Tyneside.


Hull City Football Club

Tabelläget
Klubben bröt en elva matcher lång vinstfri svit i den senaste omgången när Fulham besegrades med 1-0. Det gör att man numera har trettiotvå poäng med tio matcher kvar att spela. Inför helgen parkerar de på en fjortonde plats med fyra poäng tillgodo till nedflyttningssträcket. Det är förövrigt intressant att notera att man släppt in näst flest mål i hela ligan med sina femtio baklängesmål (West Brom leder med sina femtiofyra) och därmed har en dålig målskillnad på minus sexton.

Det finns dock en tabell som bör oroa folket på Humberside ännu mer. Klubben är nämligen ligans sämsta hemmalag med sina tolv poäng på fjorton hemmamatcher. Med femton mål gjorda och tjugonio insläppta är de allt annat än starka på KC Stadium så hoppet finns för eventuell Newcastle vinst.

Skadeläget
Efter att ha skummat igenom både SkySports och NUFC.com verkade det som att inga utöver långtidsskadade Jimmy Bullard och George Boateng missar matchen på grund av skada. Däremot så har en spelare ersatt den andre på avstängningsfronten. Andy Dawson är mannen som är tillgänglig för spel igen medan Dean Marney blev utvisad senast och således missar matchen.

Startelvan
Sky Sports tror på följande:

Duke
Gardner-Dawson-Turner- Zayatte
Mendy-Ashbee-Geovanni-Kilbane
Cousin-Fagan

Jag kan mycket väl ha fel på positioneringen av vissa spelare och ber således om ursäkt.


Newcastle United Football Club

Tabelläget
Ordet prekärt är nästan för positivt för att beskriva vårt tabelläge. Vi ligger precis ovanför sträcket på plats nummer sjutton. Portsmouth, som innehar översta nedflyttningsplatsen, har lika många poäng som oss (tjugoåtta) men har bara spelat tjugosjumatcher gentemot våra tjugoåtta. Det som skiljer klubbarna åt är att Newcastle har minus elva i målskillnad medan laget från den andra änden av landet har minus femton. Lyckligtvis för oss övriga klubbar i denna nedflyttningskamp är matchen som Pompey har kvar att spela en bortamatch på Old Trafford.

Newcastle har varit okej på i bortaspelet så här långt. Tio poäng gör att man återfinns i mitten av bortapoängstabellen med fjorton mål gjorda på fjorton bortaresor och tjugotre mål i baken.

Skadeläget
För att få bukt med skadeläget i Hull gick jag in på Physiorooms ranking av skadelägena bland Premiership klubbarna. Föga oväntat fann vi Newcastle allra högst upp. Tabellen är dock lite missvisande då det nu annonserats att Damien Duff, Michael Owen och Nicky Butt är aktuella för spel imorgon. Habib Beye, som börjat träna för fullt igen efter sin skada, är ännu inte aktuell för spel. 

Mark Viduka, Ignacio Gonzalez, Joey Barton, Xisco och Danny Guthrie är fortsatt skadade. Kevin Nolan kommer att avtjäna sitt straff i och med denna match och blir tillgänglig för spel inför Arsenals visit på Saint James’ Park.

Startelvan
Med Duffers, Butt och Owen tillbaka från skador blir det svårt att sia startelvan. Personligen tror jag att samtliga kommer att spela från start. Något i denna stil har jag klurat ut:

Steve Harper
Steven Taylor-Fabricio Coloccini-Sebastien Bassong-Jose Enrique
Jonas Gutierrez-Nicky Butt-Ryan Taylor-Damien Duff
Michael Owen-Obafemi Martins

Den enda jag är osäker på om han kommer få starta är Ryan Taylor. Ryan blev syndabock senast mot Man U när hans individuella misstaget fällde laget så det är möjligt att Geremi, Smith eller någon annan får spela på hans bekostnad. En annan lösning som jag kan tänka mig en rokad på mittfältet där Taylor spelar ute till höger samt att antingen Duff eller Gutierrez går in centralt. I övrigt borde laget vara gjutet då Shola Ameobi inte direkt visat prov på någon storslagen form samt Carroll inte känns mogen ännu att peta antingen Owen eller Martins. Backlinjen i sin tur bör vara intakt då konkurrensen till dessa fyra är alldeles för dålig.


Kommentar och Tips
Med hemmamatcher mot Arsenal och Chelsea på tur efter detta möte är det nästan fundamentalt att klubben vinner imorgon. Framför allt om man har i åtanke att klubbens fjärde sista match samt sista matchen för säsongen består av bortaresor till Anfield och Villa Park. Vi behöver poäng med andra ord och vi behöver det nu. Omdelbart. Vi har inte tid att vänta tills efter mötena med Londons två storlag. Jag hoppas därför att vi åtminstone slipper se laget falla på ett nytt pojklagsmisstag imorgon.

För Hulls del är matchen inte lika viktig. De har ett lättare spelschema kvar på pappret och har redan nu fyra poäng mer än oss. Att de dessutom precis tagit stopp på en urusel formkurva bör ingjuta lite välbehövligt självförtroende i spelarna.

I mitt försök att vara någorlunda objektiv skulle jag vilja hävda att det mesta tyder på en etta alternativt ett kryss. Hull tycks vara ett lag som passar oss illa denna säsong vilket resultatet två hemmaförluster och en oavgjord bortamatch i mötena med Humbersideklubben bekräftar. Det som talar till Newcastles fördel är tigrarnas usla hemmastatistik. Som supporter till en klubb med sviktande hemmaform de senaste åren vet man hur effektivt det är att inleda starkt i matcherna och helst göra ett mål under de inledande tjugo minuterna som bortalag mot ett svagt hemmalag. Det hoppas jag att vi gör imorgon.

Jag gillar dock inte att försöka spela allt för klok och tror på ett trendbrott för Newcastle. Matchen slutar 1-2 efter mål av Cousin, Owen och Martins.


Källor
NUFC.com ligger till grund för merparten av texten.
Toonaramas statistik ligger till grund för historiedelen. Notera dock att jag själv lagt till de tre matcher som spelats denna säsong då den uppdaterades senast i somras.

Peter Holm2009-03-13 17:41:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies