Lagbanner
Inför: Newcastle-Arsenal
Nicky kommer behöva spela på toppen av sin förmåga om NUFC ska skrälla när Arsenal kommer på besök.

Inför: Newcastle-Arsenal

Under lördagen reser Wenger och hans mannar till Tyneside för möte med Newcastle. På förhand tordes det vara en tillsynes given tvåa för många men historiken talar för något annat. NUFC har mycket goda chanser till att åtminstone plocka en pinne i denna match.

Det var bättre förr. Mantrat som ekar i mitt huvud inför alla möten med Arsenal på senare år har alltid varit att det var bättre förr. Man drömmer sig fort tillbaka till tiden då spelare som Gary Speed, Laurent Robert, Patrick Viera, Thierry Henry, Sol Campbell, Dennis Bergkamp… beträdde planen.

Sedan dess har båda klubbarna allt mer fallit ifrån toppen av ligan. Arsenal har dock på senare tid ryckt upp sig och återfinns igen på en Champions League plats. För de är det nu fundamentalt att behålla den placeringen för att inte riskera åka på en liknande åktur som först Leeds och nu Newcastle fått uppleva. Vikten av att hålla sig kvar i världens mest penningstinna turnering ska inte underskattas.

På andra sidan barriären återfinns ett formsvagt Newcastle med kniven mot strupen. I dagsläget hade man fått fortsätta spela i Premier League om ligan hade tagit slut redan nu men det är enbart på grund av målskillnad. Klubben skulle därför verkligen behöva vinna antingen denna eller nästa match när Chelsea kommer på besök. Något som inte känns troligt men det sista som överger människan är hoppet.


Historia
Åren kring millenniumskiftet innehöll ett par härliga matcher lagen sinsemellan. Ur The Gunners synvinkel var nog vinsten i FA cup finalen 1998 det mest minnesvärda mötet. Matchen slutade 2-0 och var första säsongen som Arsenal vann dubbeln under Arsene Wenger ledarskap. För oss skator är det ingen tvekan om vilken match vi minns allra bäst från denna epok. Det är givetvis mötet den artonde december år 2001 jag har i åtanke när Newcastle bortabesegrade Arsenal på Highbury. Hemmalaget dominerade den första halvleken och ledde med 1-0 i halvtid. Sir Bobby fattade då beslutet att slänga in Lomana LuaLua och Laurent Robert i den andra halvleken. Resten är historia. Newcastle vände matchen och vann 3-1 efter det att LuaLua assisterat till ett mål, Robert fixat en straff och avslutningsvis så gjorde fransmannen även Tynesideklubbens tredje mål. Matchen var innehållsrik även i övrigt då Ray Parlour och Craig Bellamy blev utvisade, Henry stod för en enastående inläggsvariant i sitt förarbete till ledningsmålet, Shearer gjorde sitt första mål på Highbury och Kanu brände målchanser som aldrig förr inledningsvis. Resultat innebar också att NUFC gick upp i serieledning inför julen. En serieledning som höll i sig då man vann efterföljande matcher mot Leeds borta och Boro hemma. Det var tider det.

Under årens lopp har man mötts hela 164 gånger i tävlingssammanhang. Lustigt nog har Newcastle fördel gentemot Arsenal rent historiskt med sina 65 vinster mot Londonklubbens 63. The Gunenrs har dock gjort tre mål fler än Tynesides stolthet. Sammanlagt har de gjort 231 mål i vår bur.

Arsenal vann det första mötet denna säsong med 3-0 men som båda klubbarnas fans vet så vantrivs klubben i nordöstra England. De två senaste säsongerna har matcherna slutat 1-1 och 0-0. Året dessförinnan vann hemmalaget efter det att Solano gjort det enda målet i matchen. Sammanlagt har Newcastle fem hemmavinster under Premier League åren mot Arsenal på Saint James’ Park medan Londonklubben har fyra. Sex matcher har slutat oavgjorda.


Newcastle United Football Club

Tabelläget
Tjugonio omgångar är spelade av säsongens Premier League upplaga och NUFC har under dessa matcher plockat tjugonio poäng. Det är lika många som Portsmouth och Stoke har men man ligger före dessa klubbar på grund av att man har bäst målskillnad. Stoke är förövrigt den klubb som i skrivande stund innehar sista nedflyttningsplatsen.

Skadeläget
Det börjar verkligen se ljust ut på denna front för hemmalaget. Joey Barton, Danny Guthrie och Xisco har nu börjat träna igen efter sina skador men beräknas inte kunna spela på ett tag. Det medför att det endast är Mark Viduka och Ignacio Gonzalez som är kvar i sjukstugan.

Habib Beye sägs kunna spela efter ha återhämtat sig från sin skada. Dessutom så har Kevin Nolan nu avtjänat sin tre matcher långa avstängning vilket medför att han är tillgänglig för spel.

Startelvan
Jag har denna säsong haft ganska enkelt för mig att tippa startelvan då halva truppen varit skadade. Nu blir det dock allt svårare men jag chansar på att Hughton ställer upp med följande startelva:

Steve Harper
Steven Taylor-Fabricio Coloccini-Sebastien Bassong-Jose Enrique
Damien Duff-Nicky Butt-Kevin Nolan-Jonas Gutierrez
Michael Owen-Obafemi Martins

Den förändringen som känns mest sannolik att Chris genomför är att Habib Beye får starta som högerback. Frågan blir då på vems bekostnad? Taylor vore givetvis det naturliga valet men han har övertygat i halvgudens frånvaro. En vild chansning vore då att den formsvage Coloccini får börja på bänken men det är som sagt enbart mina egna spekulationer. Det som talar emot hela denna teori är att backlinjen Beye-Colo-Bass-Jose såg solida ut tidigare denna säsong när man i tre raka bortamatcher lyckades hålla nollan.

På mittfältet kan Ryan Taylor mycket väl få speltid på Duffs bekostnad. Några andra förändringar än de jag nu nämnt kan jag inte tänka mig att Hughton gör.


Arsenal Football Club

Tabelläget
Efter Villas smått oväntade formsvacka har nu Arsenal gått om Birminghamklubben i ligan. De båda har dock femtiotvå inspelade poäng vilket gör att målskillnad är det enda som skiljer de åt. Skulle Martin O’Neills gäng vakna till liv igen måste The Gunners då höja sig ett snäpp. Det vore trots allt förödande för klubben att ramla ur Champions League inför nästa säsong.

På tal om Champions League så lottades idag kvartsfinalerna. Arsenal ställs där mot Villarreal och får anses vara storfavoriter till att gå vidare då man får spela den ack så viktiga returmatchen på hemmaplan. Om de nu går vidare får de därefter möta vinnaren av Manchester United och Porto vilket således blir det sista hindret man måste passera för att ta sig till finalen.

En annan final man kan nå är FA cup finalen. Efter att ha besegrat Hull (som förövrigt slog ut Newcastle ur denna turnering) tidigare denna vecka återstår nu bara en match mot Chelsea på Wembley för The Gunners innan de får återvända till Wembley för att spela i fotbollens mest anrika match.

Skadeläget
Sky Sports rapporterar att Theo Walcott, Emmanuel Adebayor och Tomas Rosicky går skadade. Samtidigt så uppger man att Cesc Fabregas och Eduardo är tillbaka i träning efter sina respektive skador men förväntas inte vara med i denna match. Laget får dock tillbaka Manuel Almunia och Mikael Silvestre efter sina respektive skador.

Startelvan
Sky Sports tror på följande startelva:
Almunia
Sagna-Toure- Gallas-Clichy
Eboue-Denilson-Diaby-Nasri
Arshavin- Van Persie.


Kommentar och tips
Båda lagen är pressade att vinna. För Arsenals del är det dock inte lika viktigt. Villa möter Europas formstarkaste lag i Liverpool denna helg vilket medför att man förmodligen kan kosta på sig ett poängtapp i denna match. Jag tror faktiskt också att det blir så men en Newcastlevinst känns lite avlägset så jag drar till med 1-1. Målskyttet står Van Persie och Martins för.

Egentligen skulle Newcastle behöva vinna antingen denna match eller nästa mot Chelsea. Jag hoppas därmed att spelarna spelar på toppen av sin förmåga imorgon för i mitt tycke har vi större skrällchans mot Arsenal än vad vi har mot Chelsea. De har som sagt mycket annat att tänka på i dagsläget medan deras Londonrivaler tycks gå fram som tåget under Hiddinks ledarskap. 


Källor
Som vanligt så står Toonarama för den historiska statistiken med min personliga uppdatering av den eftersom sidan senast uppdaterades i somras vilket medför att säsongens första match inte kom med i deras tabell.

NUFC.com står för all annan information om inget annat angetts.

Peter Holm2009-03-20 16:08:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies