Lagbanner
Officiellt: Shearer klar!
Gud är tillbaka på Tyneside!

Officiellt: Shearer klar!

Då var det klart. Alan Shearer har blivit anställd som manager för Newcastle United Football Club under den resterande delen av säsongen. Med sig vid sin sida har han Iain Dowie.

Det är nu knappa tretton år sedan Newcastle, med Kevin Keegan vid rodret, chockade en hel fotbollsvärld när man värvade Blackburn Rovers anfallare Alan Shearer. Notan för kalaset blev £15 miljoner och var då den dyraste värvningen i fotbollens historia. Shearer hade länge förväntats gå till Manchester United men han valde tillslut Newcastle. Ett beslut många i efterhand har frågat honom om han ångrat. Hans svar har alltid varit detsamma. Ett klart nej har han skanderat gång på gång och berättat ivrigt om hur han under de tio år som följde fick chansen att uppleva en barndomsdröm.

Idag tillskriver många honom som klubbens störste genom tiderna. Utanför Saint James’ Park har klubben dessutom byggt en staty i hans ära. Han innehar dessutom klubbens målrekord i tävlingssammanhang med sina 206 strutar. Den ende som i närheten av honom är 1950-tals legenden Jackie Milburn som tidigare innehöll rekordet med 200 mål.

Idag handlar det dock inte om spelaren Alan Shearer. Idag handlar det istället om managern Alan Shearer. Han har nämligen precis blivit utnämnd till den posten. Kontraktet han undertecknat sträcker sig över säsongens resterande åtta matcher. Klubbens officiella hemsida har nu bekräftat detta. Läs uttalandet här.

I uttalandet går det också att läsa att Iain Dowie mycket riktigt blir Alans högerhand. Chris Hughton och Colin Calderwood, som haft hand managersysslorna under Kinnears sjukhusvistelse, kommer att återgå till sina uppdrag som tränare.

I och med Alans utnämning blir han den tredje permanenta managern för denna säsong. Tidigare så har även Kevin Keegan och Joe Kinnear innehaft den positionen. Chris Hughton har dessutom fått agera tillfällig manager vid två olika tidpunkter denna säsong.

Klubbens Managing Director Derek Llambias har sagt följande i ärendet:

"Everyone at Newcastle United is absolutely delighted that Alan has taken on this challenge.

"Already there is a buzz around the Club and the city. The news has given everyone a massive boost."


Enligt den lokala tidningen The Evening Chronicle är Shearer enbart en snabbkurs ifrån att ha gjort klart alla de steg som behövs för att få sin UEFA licens. Denna behövs dock bara i teorin då t.ex. Paul Ince fick en två års dispens tidigare denna säsong när Blackburn anställde honom. Sedan tidigare har Glenn Roeder och Gareth Southgate också fått dispens så denna aspekt bör inte påverka en eventuell förlängning av kontraktet.

På tal om Glenn Roeder så har Alan Shearer förövrigt lite kött på bena från managersidan av fotbollen. Under sin sista säsong som spelare fick han agera assistent för Glenn Roeder efter det att Graeme Souness fått sparken. Under den perioden gick Newcastle från att ha varit en potentiell outsider till att åka ur Premier League i februari månad till att sluta sjua i ligan. Det innebar att man fick spela Intertoto Cupen den efterföljande säsongen.

Den stora frågan är nu om Alan kan lyfta det ack så sargade laget? I dagsläget befinner sig Newcastle på en artonde plats i ligan vilket innebär att man innehar sista nedflyttningsplatsen. Närmaste klubb på säker mark är Blackburn som med sina trettioen poäng har två poäng tillgodo på NUFC. Shearers uppdrag att hålla klubben kvar i Premier League blir därmed svårt med tanke på att det enbart återstår åtta matcher. Men om inte Gud kan rädda oss kan ingen det.

Vi välkomnar därmed hem Alan och ber till just Alan Shearer att han nu ser till så att klubben stannar i finrummet. Dags att korka upp champagnen…

Peter Holm2009-04-01 23:30:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies