Lagbanner
Inför: Newcastle-Chelsea
Danny boy kan få speltid imorgon när Chelsea kommer på besök.

Inför: Newcastle-Chelsea

I skymundan av uppståndelsen kring Alan Shearers anställning är det nu återigen dags för match. Denna gång är det Chelsea som besöker Newcastle Upon Tyne i hopp om att ta sin sista livlina i guldstriden.

Under onsdagen den första april passade Newcastle United på att genomföra stora förändringar på så väl tränar- som ledningsfronten. Ut genom dörren gick Dennis Wise vilket i sin tur banade vägen för att Alan Shearer, med Iain Dowie till sin hjälp, stegade in i det tomrum som uppstått sedan Joe Kinnear drabbades av en hjärtattack. Den nya duons uppdrag är simpelt. Med åtta matcher kvar ligger Newcastle på en nedflyttningsplats och det är nu upp till de att försöka ta klubben ur denna prekära situation. Sparkandet av Wise får dock många att tro att deras vistelse, oavsett om de lyckas med sitt uppdrag eller ej, blir längre än de matcher som återstår av denna säsong.

På andra sidan finner vi ett Chelsea som under Guus Hiddink sett allt mer slagkraftigare ut än vad man gjorde under Scolaris sista månader i klubben. Det blev dock förlust senast i ligaspelet vilket gör att man nu i princip är piskade till att vinna samtliga av de åtta matcher som återstår för att ha en chans på Premier League titeln.


Historik
Chelsea är ingen drömmotståndare för Newcastle. Under de hundrafyrtiofyra matcher lagen har spelat mot varandra har Londonklubben vunnit sextio utav dessa medan NUFC endast har noterats för fyrtiosju vinster.

Under Premier League årens möten på Saint James’ Park är statistiken desto roligare. Newcastle har besegrat Chelsea sju gånger och enbart förlorat fyra. Fyra matcher har slutat oavgjorda. Det senaste mötet vanns dock av Chelsea med två mål mot noll. Newcastles senaste vinst kom säsongen 2005/06 och jag kommer att återkomma till den senare i artikeln.


Newcastle United Football Club

Tabelläget
På plats nummer arton återfinns vår anrika klubb som hittills har tjugonio poäng på trettio matcher. Det innebär att vi i skrivande stund innehar sista nedflyttningsplatsen. Närmaste lag ovanför sträcket är Blackburn med sina trettioen poäng. Ovanför Rovers finner vi Stoke, Portsmouth, Sunderland (samtliga tre har trettiotvå poäng), Hull (trettiotre poäng) och Bolton (trettiofyra poäng) som alla får anses vara potentiella kandidater till att åka ur Premier League. Hoppet lever fortfarande med andra ord även om vårt spelschema kanske är det tuffaste av samtliga inblandade lag.

Skadeläget
Tidigare denna vecka spelade Xisco, Claudio Cacapa och Danny Guthrie en reservlagsmatch mot Manchester United inför ögonen på Chris Hughton. Samtliga bör därmed vara aktuella för spel dock föga troligt att de startar.

I senaste matchen mot Arsenal fick Steven Taylor och Sebastien Bassong utgå på grund av skador. Det är ännu oklart om de kommer att kunna spela. Det finns en chans att de kan det men jag tror vi får invänta matchdagen innan ett besked kommer. Andy Carroll och Damien Duff är också tveksamma och jag får nog meddela samma budskap om deras eventuella medverkan.

Mark Viduka tros snart vara nära en comeback inom kort men är inte aktuell för spel i denna match. Det innebär att han får fortsätta att underhålla Joey Barton i sjukstugan.

Startelvan
Det är för mig omöjligt att veta vilka föreställningar om spelarna Shearer och Dowie har. Det i kombination med att ett flertal spelare är tveksamma till spel gör att jag får chansa hejvilt. Efter att ha sett torsdagens presskonferens vet vi dock att Michael Owen kommer att starta. Det klargjorde wor Alan ett flertal gånger. Nåja jag drar till med denna chansning:

Steve Harper
Habib Beye-Claudio Cacapa-Fabricio Coloccini-Jose Enrique
Ryan Taylor-Nicky Butt-Kevin Nolan-Jonas Gutierrez
Shola Ameobi-Michael Owen

De förändringar som sannolikt kommer att ske om Steven Taylor och Bassong är tillgängliga är väl att de bildar mittlås? Coloccini har trots allt varit under isen ett bra tag nu och Cacapa eller Edgar, som kanske får brassens plats istället om den skadade duon inte är återställda, har inte imponerat.

På mittfältet känns det nära tillhands att Damien Duff får en plats om han kan delta. Förmodligen (läs: förhoppningsvis) på Ryan Taylors bekostnad. I övrigt bör den vara intakt.

I anfallet kan jag inte bestämma mig om vem som ska spela bredvid Owen. Jag tror dock att Shearer väljer Ameobi. Det grundar jag delvis på det faktum att Shearer är gammal target, en roll som Oba aldrig riktigt kommer till sin rätta i, samt det faktum att Martins inte direkt briljerat på senare tid. Oavsett vilket så hoppas jag givetvis på att Martins får förtroendet men magkänslan säger mig att det blir Ameobi och Owen på topp.


Chelsea Football Club

Tabelläget
Efter förlusten senast i Londonderbyt mot Spurs är Chelsea fyra poäng ifrån serieledande Manchester United. Problemet för deras del är att klubben från Manchesters utkant har en match mindre spelad. Hiddinks manskap är därför i princip piskade till att vinna samtliga matcher som återstår om de ska vinna Premier league.

Skadeläget
Deco, Paulo Ferriera, Joe Cole, Jose Boswinga och Dider Drogba är samtliga skadade och missar matchen.

Startelvan
CFC redaktionen tror på följande elva:

Cech
Beletti-Terry-Alex-A.Cole
Ballack-Essien-Lampard
Kalou-Anelka-Malouda

Man ska dock ha i åtanke att ett flertal av dessa spelare var involverade i diverse landskamper de gånga två veckorna. Chelsea möter dessutom Liverpool på Anfield i Champions League på onsdag nästa vecka. Dessa faktorer kan innebära en hel del förändringar. 


Tips och kommentar
För mig känns en aspekt viktigare än någon annan och det är att vi inte släpper in det första målet. Stämningen på Saint James’ kommer vara på topp under lördagen. Om spelarna då lyckas få den smått hätska stämningen till sin fördel kan vi mycket väl rubba Chelsea. För att de ska göra det dock så krävs det att gästerna inte får övertaget. I så fall tror jag att vi riskerar att falla in i samma fälla som vi gjort tidigare denna säsong.

En annan sak jag tänkt på inför denna match var vår senaste hemmavinst mot The Blues. Det var en minnesvärd afton under Shearers sista säsong som spelare. Chelsea var då redan klara mästare samtidigt som Newcastle behövde vinna för att få spela i Europa. Stämningen var då verkligen elektrisk och laget lyckades verkligen lyfta sig med hjälp av detta och besegra Mourinhos imponerande lagmaskin. Jag hoppas verkligen att vi får skåda något liknande nu på lördag för det om något vore det trendbrott vi så länge sökt. Minns ni förövrigt vem det var som gjorde matchens enda mål? Det var ingen lågoddsare direkt… Framför allt inte med tanke på hur ”akrobatiskt” avslutet var.

Hur slutar då matchen? Jag vill så gärna låta förnuftet komma till tals för då tippar jag på en 1-4 förlust men *** den som ger sig. Optimisten inom mig skriker ut 2-0 efter två mål av Michael Owen. Så blir också fallet förutsatt att åtminstone en av Taylor eller Bassong kan spela.

Peter Holm2009-04-03 20:12:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies