Newcastle 0 - Chelsea 2
Det blev ingen lyckad debut för wor Alan i hans första match som manager.

Det blev ingen drömdebut för Alan Shearers manager karriär när Chelsea besökte Tyneside under lördagen för spel i Premier League. Matchen slutade 0-2 efter det att gästerna visat sig vara numret för stora i den andra halvleken.

Startelvan
Steve Harper
Ryan Taylor-Habib Beye-Fabricio Coloccini-Jose Enrique
Peter Lövenkrands-Nicky Butt-Kevin Nolan-Jonas Gutierrez
Michael Owen-Obafemi Martins

Den inledande halvan av matchen var chansfattig och jämn. Matchen stod i princip och vägde fram och tillbaka. Den första målchansen skapades knappa tjugo minuter in när Ashley Coles inlägg från vänsterkanten nickades på mål av Kalou som kom farandes vid den första stolpen. Harper i hemmamålet visade sig dock vara reflexsnabb nog att rädda laget från underläge. Minuten senare skapar NUFC sin första chans när deras vänsterback, Enrique, hängde med upp i ett anfall. Spanjoren fick bollen ute till vänster innan han serverade Martins som kom löpandes mot den främre stolpen. Nigerianen fick dock bollen på benskyddet i avslutningsmomentet vilket gjorde att chansen rann ut i tomma intet.

Tio minuter senare dräller hemmalaget med bollen på egen planhalva vilket bäddade för att Lampard fick tag i bollen och sedan kunde hitta Anelka. Fransmannen försökte sig då på ett skott men i sista sekund hinner Beye ikapp honom och med hjälp av en glidtackling ser han till att bollen styrdes utanför målramarna. I övrigt hände det inte mycket i halvleken annat än att Newcastle slängde in Damien Duff på skadade Lövenkrands bekostnad.

Chelsea la i en högre växel redan från start i den andra halvleken vilket bäddade för att man tillslut lyckades göra två mål. Innan det första kom hann man skapa två halvchanser. Den första fick Essien efter att hemmalaget misslyckats med att rensa bollen på en hörna. Afrikanen fick då ett skottläge men fick se bollen fara en bra bit ovanför ribban. Strax därefter kom Malouda förbi Coloccini men han lyckades bara skjuta i famnen på Harper då vinkeln han hamnat i var för snäv.

I den femtiosjätte spelminuten kom således matchens första mål. Som så många gånger förr denna säsong var det tack vare ett individuellt misstag som målet uppstod och det var verkligen ingen högoddsare vem som blev syndabock. Givetvis talar vi om den numer iskalle Coloccini. I ett försök att rensa bollen från eget straffområde blev han av med bollen till Anelka. Fransmannen sköt då ett skott som Beye styrde upp i ribban. Returen kunde Frank Lampard nicka i tom målbur.

Newcastle slank igenom med en målchans strax efteråt när Duff hittade Gutierrez i mitten av Chelseas straffområde med sitt inlägg. Jonas nick blev dock plockpotatis för Cech då bollen gick strax ovanför huvudet på honom. Missen visade sig bli kostsam då Londonklubben fastställde slutresultatet minuten efteråt (sextiofemte). Cech stod då för en lång utspark som Anelka nickskarvade vidare till Lampard. Den engelska landslagsmannen kunde därefter hitta Florent Malouda i djupet. Fransmannen begick sedan inga misstag när han rullade bollen förbi en utrusande Harper.

Matchens bästa spelare, Frank Lampard, försökte minuterna efteråt att göra ett nytt mål. Denna gång kom avslutet från distans men en vaken Harper i Newcastlemålet räddade laget från större underläge.

Efter de båda målen passade gästerna på att lufta Michael Ballack och Franco Di Santo samtidigt som Michael Essien och Nicola Anelka fick utgå. Newcastle passade också på att slänga in Danny Guthrie istället för Kevin Nolan. Bytet blev, om än marginell, en injektion för de svartvitrandiga. Liverpoolsonens passningsspel visade sig vara behövligt även om luften hade gått ur hemmalaget.

Newcastle gjorde faktiskt till och med mål. På ett inspel frånvänsterkanten kunde Owen chippa bollen över Cech innan Cole ”räddade dagen” med en rensning vid mållinjen. Domarna kunde inte avgöra om bollen var över och lät spelet fortsätta. Reprisbilderna visade klart och tydligt att bollen var över…

Shearer försökte sig på ett sista byte för att få till ett resultat med tio minuter kvar att spela. Martins fick då lämna planen samtidigt som Andy Carroll fick chansen att visa vad han gick för. Det visade sig dock vara menlöst då Chelsea var det enda laget som skapade målchanser under avslutningen. Första chansen fick Ballack men hans avslut for rakt i famnen på Harper. Kalou fick ett friläge på tilläggstid men 2-0 stod sig då hans skott räddades av Harpers vänstra ben.