Lagbanner
Inför: Stoke - Newcastle
Michael Owen får mer än gärna göra lita nytta mot Stoke igen.

Inför: Stoke - Newcastle

Ett Newcastle ur form möter möter hemmastarka Stoke City i form i en riktigt ödesmatch. Här krävs det tre poäng för The Magpies.

Det finns ödesmatcher och sen finns det ödesmatcher. Det här är den andra typen av ödesmatcher. Det kan komma en ödesmatch med ännu större Ö innan säsongen är slut, men den här matchen borta mot Stoke är utan tvekan monumental. 

Newcastle ligger med sina tjugonio poäng nu tre poäng under strecket och jagar närmast ärkerivalen Sunderland. Läget är minst sagt kritiskt då vi alla vet att vi har ett tufft spelschema kvar. Det är nu två månader senaste segern kom och sen dess har det blivit ynka två poäng på sex matcher. Även om tre av dessa matcher varit mot top fyra-lag så är det ett skrämmande facit. Alan Shearer-effekten uteblev helt mot Chelsea senast i en ganska avslagen match som slutade med 2-0-seger för bortalaget. Det är standard att Newcastles bortaspel är svagt och den här säsongen är inget undantag. Två segrar, fem oavgjorda och åtta förluster är inget att direkt hänga i julgranen (eller påskriset).

Om läget ser mörkt ut för Newcastle så ser det desto ljusare ut för Stoke. Laget har tre vinster på de fyra senaste matcherna och vinner man den här matchen så kan man nog andas ut och slippa nedflyttningsstriden i de sista matcherna. Stoke spöade jumbon West Bromwich med 2-0 borta i senaste matchen och tog därmed sin första bortaseger för säsongen. Det är alltså ett mycket hemmastarkt lag vi har att göra med. Stoke har tagit tjugonio av sina trettiofem poäng på hemmaplan. Man har åtta segrar, fyra oavgjorda och tre förluster på Britannia Stadium.

Historik

78 gånger har lagen drabbat samman. Newcastle har vunnit 39 gånger, 18 matcher har slutat med avgjort och Stoke har stått som segrare 21 gånger. Noterbart är att NUFC endast tagit 9 av dessa 39 vinster på bortaplan. Senaste matchen på Britannia Stadium var 0-0-matchen i FA-cupen förra säsongen.

I höstas spelade lagen 2-2 på St. James Park. Efter 24 minuter hade Newcastle en stabil ledning tack vare två mål av Michael Owen, men Stoke reducerade innan före detta Newcastle-backen Abdoulaye Faye kvitterade i slutminuterna.

Skadeläget och möjlig startelva i Stoke

Hemmalaget saknar skadade Danny Higginbotham och Mama Sidibe. Frågetecken finns även runt Salif Diao och NUFC-föredettingen Amdy Faye. Utöver det har man en frisk trupp att välja från.

Stokes möjliga startelva snor jag rakt av från Stoke-redaktionens inför-rapport och den skulle i så fall se ut så här:

Sörensen

Wilkinson
Ab Faye
Shawcross
Higginbotham

Lawrence
Delap
Whelan
Etherington 

Fuller
Beattie

Skadeläget och möjlig startelva i Newcastle United

Steven Taylor, Peter Lövenkrands och Jose Enrique kommer definitivt att missa matchen pga. skador. På denna lista kan vi sedan tidigare även lägga till Joey Barton, Mark Viduka och Ignacio Gonzalez. Glädjande är dock att Sebastien Bassong troligen är tillbaka. Danny Guthrie och Habib Beye gjorde båda comeback senast mot Chelsea. Den sistnämnde har haft problem med ett knä under veckan men förväntas kunna delta i denna match. Xisco lär också vara tillgänglig igen efter att ha hoppat in i reservmatchen i måndags.

Med S Taylor och Enrique borta måste Shearer forma om backlinjen något. Om Beye är frisk nog tar han en ytterbacksplats och jag skulle tippa på att Ryan Taylor får den andra platsen. Någon av dessa två lär komma att få spela på ”fel” kant. Fabricio Coloccinis prestationer har bara blivit sämre och sämre, men i brist på alternativ (David Edgar?) får nog Colo återigen starta. Förhoppningsvis bredvid en frisk Bassong.

På mittfältet tror jag att Jonas Gutierrez och Damien Duff tar en varsin kant, medan Nicky Butt och Kevin Nolan startar på innermittfältet. Nolan har dock inte riktigt levt upp till förväntningarna än och att låta Guthrie starta istället vore kanske ett alternativ.

I anfallet tror jag Shearer låter Michael Owen och Obafemi Martins starta igen, även om en större forward som Andy Carroll eller Shola Ameobi skulle kunna vara nyttiga mot Stokes storväxta försvar.

Startelvan kan alltså komma att se ut på detta vis:

Harper
Beye – Bassong – Coloccini – R Taylor
Duff – Butt – Nolan – Gutierrez
Owen – Martins

Alan Shearer om matchen:

“I’m not going to say draws are no good for us, because we would rather get a point than nothing. But we are going to try and win the game. We need three points.

They are a tough nut to crack and most of their points have come at home.

They are big, strong and physical. They are very dangerous from set-pieces and we know alla about them. But knowing and stopping are two different things.

We can try and tell the players until we’re blue in the face what they’re going to do. But they have to go out and battle, scrap and fight for everything as they would do every other week”.

Kommentar

Det här är som sagt en riktig ödesmatch. Det är konstigt att jag längtar till den här matchen, för är samtidigt är jag livrädd för den. Om det blir förlust i den här matchen samtidigt som lagen strax ovanför oss plockar poäng krävs det ett mirakel för att hålla oss kvar. Nu har några av våra bottenkonkurrenter, Sunderland och Blackburn svåra matcher i helgen och vi får verkligen hoppas att de plockar noll poäng i dessa matcher.

Shearer säger att en poäng är bättre än inget, visst, men den här matchen måste vi vinna. Så enkelt är det. Vi har det svart på vitt och jag hoppas att laget går ut och pallar den pressen. Risken är stor att det blir krampaktigt och oroligt och att rädslan att förlora blir större än viljan att vinna, men nu måste vi se ett trendbrott gällande det här fenomenet. Med Shearer vid rodret hoppas jag att Newcastle kan vända på det här och istället peppa sig själva fulla med den motivation som krävs för att vinna såna här svåra bortamatcher.

Jag tippar inte bara med hjärtat när jag tippar på seger. Vi ska kunna vinna den här matchen, men det krävs fullständigt koncentration i försvaret, vilket är ganska ovanligt när det gäller Newcastle. Det kräver också att vi hittar inspel till våra forwards, både i djupet och från kanterna och vi får inte heller förlita oss helt på Oba och Owen där framme utan innermittfältet måste för en gångs skull fylla på bakifrån. Det låter som en klyscha men vi måste våga för att vinna.
Jag tror att vi tar en totalt livsviktigt trepoängare med 1-2 där Martins och Duff gör våra mål.
Den här lördagskvällen ska inte bli förstörd. 

Matchen sänds på Canal Plus Sport 1 med start 18.25.

Källor

www.nufc.com
www.toonarama.co.uk

Per Lidholm2009-04-10 16:18:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies