Stoke - Newcastle 1-1
Unge Andy Carroll blev Newcastles hjälte då han kom in och räddade en poäng för bortalaget.

Newcastle fick med sig en poäng borta mot Stoke efter att Andy Carroll kommit in och räddat laget med ett fint nickmål. En poäng som kan komma att vara av otrolig vikt.

Jag ska göra processen kort. Första halvlek var värdelös. Det var ett praktexempel på ett andefattigt och krampaktigt lag som tycks vara allt för tagna av stundens stora allvar. Det var ett gäng rädda och lamslagna spelare med dålig inställning, obefintligt anfallsspel och slarvigt försvarsspel. Nej, första halvlek var ingen vacker historia.

Efter en ganska försiktig inledning tog Stoke kommandot om tillställningen och skapade en del chanser. Stoke är skrämmande starka i luftrummet och det var också där det mesta hände. Var det inte på hörnor så var det på Rory Delaps missiler till inkast. Ett tillbakapressat bortalag fick inrikta sig på försvarsspel och ett konstruktivt anfallsspel sågs inte till någonstans på horisonten. Det var helt enkelt obefintligt. Det var långbollar upp mot Shola Ameobi som i sin tur i sin roll som target försökte hitta Michael Owen. Något som han nog inte lyckades med en enda gång i första halvlek.

Alan Shearer hade tagit beslutet att peta Fabricio Coloccini till förmån för David Edgar och Newcastle ställde upp med något som väl närmast kan ses som en 3-5-2-uppställning, med Ryan Taylor och Damien Duff som yttrar. Taylor och Duffs ganska tillbakadragna grundpositioner gjorde det här till en rätt defensiv uppställning och när vi väl vann boll på mitten, fanns ingen på kanterna att spela till för att skapa något som åtminstone skulle kunna likna ett det offensivt kantspel. Tragiskt nog var denna tillbakadragna formation nödvändig mot ett hemmastarkt Stoke som höll hårt i taktpinnen. Så vi fick istället nöja oss med tjångbollarna a la playmakern Nicky Butt.

Adboulaye Faye gillar tydligen att göra mål mot sitt gamla lag. Han gjorde ju som bekant 2-2-målet på St. James park tidigare under säsongen och nu var det dags igen. I matchminut trettiotre fick Stoke en hörna som egentligen skulle vara en inspark då bollen efter en grötig närkamp mellan Habib Beye och Ricardo Fuller gick via Fuller över kortlinjen. Hur som helst blev det hörna och på denna lyckades Faye bli helt omarkerad och nicka in 1-0 för Stoke.

I slutminuten av första halvlek var Stoke mycket nära att påöka ledningen, då först Steve Harper fick rädda Fullers nick och Sebastien Bassong i kaoset sen täckte ut ett skott av Fuller till hörna. Först halvlek var slut och allt såg riktigt nattsvart ut. Att resultaten för våra bottenkonkurrenter gått vår väg kändes som en klen tröst.

Hemmalaget rivstartade den andra halvleken då både Beye och Taylor tvingades rensa bollar på mållinjen. Hoppet om ett laddat Newcastle med en helt annan inställning än i matchens första hälft grusades alltså emellertid direkt. I huvudet på mig flög domedagsrubriker som ”totalt mörker” och ”undergång” och jag började fundera på hur man skulle följa vårt lag i The Championship nästa säsong. Flytta till Newcastle och skaffa säsongskort kanske?

Efter sextiotre minuter gjorde Shearer sitt första byte då han ersatte en mindre lyckad Danny Guthrie med Jonas Gutierrez. Newcastle började nu ändå komma in i matchen något och lyckades placera spelet mer på Stokes planhalva. Duff var aktiv på vänsterkanten, men inspelen höll ingen högre kvalité. Det gjorde inte heller Taylors inlägg och frisparkar och ett antal halvbra lägen försvann i tomma intet. En viss uppryckning hade ändå skett och Newcastle etablerade ett en viss press där nu Beye och Taylor var med mer uppåt. Detta höll dock på att straffa sig då Stoke fick ett utmärkt kontringsläge där Liam Lawrence hittade Matthew Etherington som vid straffområdesgränsen sköt ett lågt skott en halvmeter bredvid Harpers bortre stolpe.

I den sjuttioförsta minuten kom Andy Carroll in istället för Shola Ameobi. Det skulle visa sig vara ett genidrag av Shearer. Carroll hade en chans några minuter efter han blivit inbytt med en nick strax utanför, men det var med nio minuter från full tid som bytet lönade sig. Duff slog ytterligare ett inlägg från vänsterkanten och denna gång hittade det Taylors panna som nickade i en båge över Thomas Sörensen och i den bortre delen av målet. Det var ett fint mål av en bevisligen mycket nickstark Carroll. 1-1.

Här blev man givetvis peppad och ville ha mer. Vi behövde ju tre poäng. Men tiden var knapp. Istället var Stoke nära att återta ledningen efter ett skott strax utanför av Richard Cresswell. Domare Chris Foy la till fem tilläggsminuter och chansen fanns fortfarande, men Newcastle lyckades inte skapa något direkt farligt i slutminuterna. Full tid, Stoke – Newcastle 1-1.