Lagbanner
De unga anfallarna väsnas mest
Big Andy, här omfamnad av Owen och Bassong, gör så pass stort väsen av sig just nu att många vill se honom från start i de kommande matcherna.

De unga anfallarna väsnas mest

I tider då den vanliga anfallsbesättningen inte levererar känns det alltid skönt att spelare underifrån börjar göra allt större väsen av sig. Det är just det som håller på att ske i NUFC och frågan är om vi inom kort kan få se betydligt mer av Carroll och Ranger under säsongsavslutningen.

I dagens Newcastle United skulle nog många framhäva anfallarna som den enskilt starkaste lagdelen. Fylld med välkända namn som Obafemi Martins, Michael Owen, Alan Smith och Mark Viduka tordes det finnas hopp för att klubben ska få spela kvar i Premier League. Verkligheten tycks dock vara en annan. Faktum är att ingen av dessa namn levererar för tillfället och samtliga fyra har dragits med långtidsskador denna säsong.

Det mest uppenbara exemplet är Michael Owen. Den numera tjugonio årige anfallaren har inte gjort mål sedan mitten av januari samtidigt som hans kollega Martins blott gjort ett mål på sex matcher sedan nyårsskiftet. För att då inte tala om Smith som spelat tre matcher, samtliga som mittfältare. Den forne stortalangen har dessutom inte imponerat alls när han fått chansen på mittfältet. Kvar har vi då Viduka som lyckas dra på sig nya skador var och varannan minut. Det faktum att han gjort noll mål på sina sex spelade matcher förstärker inte direkt hans anseende heller för den delen.

Bakom denna kvartett har vi trotjänande Shola Ameobi som gör sin vana trogen och gör en oerhört ojämn säsong. I sin roll som target klarar han sig hyfsat men som så många gånger förr tycks han sakna all form av spelsinne, teknik och målproduktion.

Den miserabla situationen som nu uppstått på anfallsfronten borde således öppna upp för de som kommer underifrån. Den som gör störst väsen av sig är givetvis Gateshead födde Andrew Carroll. ”Big Andy” är så här långt klubbens bästa målskytt år 2009 med sina tre strutar varav helgens mål mot Stoke medförde att klubben kröp en poäng närmre säker mark. Många, därav jag, anser nu att han borde få chansen från start mot Spurs och helt osannolikt är det inte. Obafemi Martins har under denna vecka inte kunnat träna med laget och kommer att testas under matchdagen för att se om han är i speldugligt skick. Är han inte det så borde det öppna upp en plats som sannolikt går till Ameobi eller Carroll. Frågan är om det inte blir tjugoåringen som får chansen i så fall?

En annan talang som gör stort väsen av sig är artonårige Nile Ranger. Nile anslöt till klubben i somras efter det att han suttit i ungdomdsfängelse för att varit med vid en bilstöld. Hans prestationer har varit så pass bra denna säsong att nu har han belönats med ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till sommaren 2012. Sammanlagt har gjort tjugotvå mål för U-18- och reservlaget denna säsong men har ännu inte fått debutera i A-laget. Han fick dock bevittna senaste matchen mot Stoke från avbytarbänken där han periodvis till och med fick värma upp inför ett eventuellt inhopp som tyvärr aldrig blev av. Det bör inte bli hans sista chans om han fortsätter på den inslagna vägen, något som Shearers även öppnade upp för tidigare denna vecka när han sa att Nile mycket väl kan få chansen under slutspurten.

Peter Holm2009-04-16 15:48:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies