Lagbanner
Inför: Tottenham-Newcastle

Inför: Tottenham-Newcastle

Dags för en ny måste-vinna-match för Newcastle United och denna gång har man verkligen dragit vinstlotten, åtminstone så här på förhand, då Tottenham Hotspurs står på tur. En motståndare som NUFC besegrat i de sex senaste ligamatcherna som klubbarna har spelat mot varandra.

Den glädjande statistiken till trots. Den betyder ingenting om vi inte plockar poäng. Detta är en helg där en hel del av lagen i botten möts. Det betyder att vi har goda möjligheter att minska avståndet till de klubbar ovanför sträcket. 

Nedflyttningskampen:
14 Portsmouth 34 poäng -14 (målskillnad)
15 Hull 34 poäng -19
16 Blackburn 34 poäng -19
17 Sunderland 32 poäng -13
18 Newcastle 30 poäng -15
19 Middlesbrough 30 poäng -22

Våra konkurrenters matcher:
Middlesbrough-Fulham
Portsmouth-Bolton
Stoke-Blackburn
Sunderland-Hull


Historik
Detta blir det 144 mötet klubbarna sinsemellan. Statistiken är jämn men Londonklubben har i skrivande stund två vinster tillgodo på oss med sina 58 kontra våra 56. 30 matcher har slutat oavgjorda.

Det mest klassiska av möten under vår livstid spelades på annandag jul 1996. Matchen kom att bli Kevin Keegans sista innan han valde att avgå i protest mot att klubben blivit ett aktiebolag. Och vilken avskedspresent det blev då Spurs fullständigt förnedrades med 7-1 trots att målvakt Walker var planens stora gigant.

Under Premier League åren har klubbarna möts 15 gånger på White Hart Lane. Lustigt nog har enbart en match slutat oavgjord (1-1 95/96) annars så har hemmalaget en knapp fördel med sina 8 segrar gentemot våra 6. 2 utav dessa segrar har kommit under de två senaste visiterna på WHL vilket, i kombination med det faktum att vi vunnit de 4 senaste hemmamatcherna mot Spurs i PL, gör att vi alltså har en fin vinstsvit mot de liljevita som sträcker sig över 6 matcher. Det ska dock sägas att de tidigare denna säsong slog ut oss ur Liga Cupen.


Tottenham Hotspurs Football Club

Tabelläget
Sedan man slog Stoke i slutet av januari månad har Spurs fem vinster, två oavgjorda och blott en förlust. Det har gjort att man är ett av de formstarkaste lagen och man är nu på allvar med i striden om den åtråvärda sjunde platsen i ligan. En placering som renderar i kval till UEFA cupen. West Ham innehar den just nu men Tottenham, med sina fyrtioen poäng, ligger bara tre poäng efter på en nionde plats.

Skadeläget
Vår forne mittfältare Jenas kommer med all sannolikhet att missa matchen. Det riskerar även deras andre Jermaine, Defoe, att göra tillsammans med Alan Hutton.

Startelvan
Senast spelade man med följande lag:
Gomes
Corluka-Woodgate-King-Ekotto
Lennon-Jenas-Huddlestone-Modric
Bent-Keane

Anmärkningsvärt är att Pavlychenko byttes in senast mot West Ham och avgjorde med matchens enda mål. Kanske får vi se honom från start under söndagen? Ryssen gjorde förövrigt sitt första mål för Spurs mot just oss tidigare denna säsong… I Jenas förväntade frånvaro chansar jag hejvillt på att Zokora får chansen.


Newcastle United Football Club

Tabelläget
Ni vet nog alla hur det ligger till. Vi innehar fortfarande den sista nedflyttningsplatsen vilket innebär att man återfinner oss på plats nummer arton i ligan. The Great Unwashed, som ligger en placering ovanför oss, har två poäng mer än våra 30. Formkurvan är den enskilt största orsaken till att vi hamnat i denna sits. Vår senaste vinst kom för sju omgångar sedan.

Skadeläget
Joey Barton har tränat lite lätt nu i två veckors tid men är inte redo för comeback. Det är däremot Mark Viduka. Steven Taylor och Peter Lövenkrands tros också bli tillgängliga igen för denna match. Obafemi Martins och Fabricio Coloccini kommer att prövas under matchdagen för att se om de är i speldugligt skick.

Jose Enrique kommer inte att spela på grund av sin knäskada han ådrog sig för cirka två veckor sedan. Det finns dock hopp om att han ska vara tillbaka mot Portsmouth i nästa ligaomgång. Mysteriet Ignacio Gonzalez har jag ingen koll på men Physiorroom.com har honom uppskriven som skadad. 

Startelvan
Steve Harper
Habib Beye-Steven Taylor-David Edgar-Sebastien Bassong-Damien Duff
Kevin Nolan-Nicky Butt-Danny Guthrie
Andrew Carroll-Michael Owen

Shearer chockade omvärlden med en 5-3-2/3-5-2 uppställning så jag tror på något liknande i denna match. De enda förändringar som sannolikt kan ske är att Steven Taylor får spela på Ryan Taylors bekostnad och att Carroll petar Ameobi. Detta är dock bara spekulationer från min sida. Jag har faktiskt oerhört svårt att förutspå hur Alan tänker inför denna match.


Tips och kommentar
Newcastle är i urusel form och Spurs i god. Därför tror jag på att sviten tar slut i och med en 2-1 förlust. Det blir förövrigt svårt för oss att göra mål i denna match då våra motståndare har hållit nollan i 417 minuter på raken hemma på White Hart Lane inför avspark.

Avspark 14:30 på söndag och matchen sänds i Canal+ Sport2.

Peter Holm2009-04-17 15:27:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies