Lagbanner
Inför: Newcastle-Portsmouth

Inför: Newcastle-Portsmouth

Det finns bara en sak som gäller under måndagen när Pompey besöker Tyneside och det är vinst. Allt annat innebär med all säkerhet att Newcastles dagar i Premier League är överspelade.

Den långa följetongen inför varje match sedan årsskiftet har för Newcastles del lytt på följande vis: Är det nu vändningen kommer? Så har aldrig blivit fallet och tack vare det har man istället fallit så långt ner i tabellen att läget numer är kritiskt. Det finns inte längre några utvägar för klubben. Med fyra poäng upp till ”säker mark” och fem matcher, varav tre är hemma mot mitten-/bottenklubbar, kvar att spela har allvaret påbörjats som aldrig förr. Newcastle måste nu vinna minst tre matcher om inte fler för att få spela kvar i Premier League.

I teorin hade det givetvis gått att vänta en omgång till men eftersom nästa omgång består av en bortamatch på Anfield så är det i praktiken kört om matchen mot Portsmouth inte vinns. Med andra ord är det dags för match nummer ett av tre eller fyra som klubben är piskade till att vinna.


Historik
Vi beger oss bakåt i tiden till exakt sjutton år sedan. Året var 1992 och Newcastle var i sitt sämsta skick i dess historia. På ägar- och styrelsefronten hade man fått in en viss John Hall som med övriga kompanjoner lyckats övertag ägarskapet och styrelserummet efter en segdragen historia. De höll dock hårt i plånboken då klubben såg allt mer ut att åka ur den nästa högsta ligan. Nytillträdde Kevin Keegan hade dock lyckats tjata till sig ett köp av Brian ”Killer” Kilcline.

Keegan, som hade efterträtt den populära men tyvärr alldeles för optimistiske Ossie Ardilles, stod för en hygglig start på sin manager karriär men gick in i ligans näst sista omgång med fem raka förluster i baken. Laget hade således hamnat under nedflyttningsstrecket och skulle man åka ur riskerade man i värsta fall att gå i konkurs.

På spelprogrammet stod nu en hemmamatch mot Portsmouth samt en bortaresa mot Leicester City. Kopplingen till måndagens match är därför oundviklig eftersom klubben vann båda dessa matcher och lyckades således hålla sig kvar. Det satt dock långt inne mot klubben från sydkusten. Matchen såg länge ut att sluta mållös innan David Kelly dök upp och sänkte Pompey med fem minuter kvar att spela. Målet visade sig bli det mål som höll Newcastle kvar i Division Two eftersom övriga resultat från den sista omgången visade sig bli betydelselösa för utgången i Leicestermatchen.

Överlag har klubbarna stött samman sextiosju gånger. Där Newcastle har klar fördel med sina trettio vinster gentemot Portsmouths tjugo. Oroande är dock att man enbart har gjort fyra mål fler genom tiderna. Det bör därför inte vara någon högoddsare att vi släpper in ett mål.

En annan statistik som talar i vår favör är hemmamötena med Pompey under Premier League eran. De besegrade oss förvisso med 4-1 ifjol men innan dess hade vi fyra vinster och en oavgjord. Vi vann dessutom säsongens första möte med 3-0.


Quiz
På tal om historiska mål mot Portsmouth så gjordes det just ett sådant för ett par år sedan. Jag söker nu efter följande: vem som var målskytt, vad målet kom att innebära samt vem som spelade fram (pluspoäng för er som minns på vilket sätt). Frågan bör inte vara allt för svår och svaret presenteras i framtida artikel.


Newcastle United Football Club

Formkurvan
Inledningsvis så tänker jag inte rapportera om tabelläget i inför rapporten. Den kommer istället upp under morgondagen när våra bottenkonkurrenter har spelat sina matcher. Vi noterar dock att Liverpool besegrade Hull idag med 3-1 samt att The Great Unwashed föll borta mot West Brom med 3-0. Imorgon spelar Middlesbrough mot Arsenal på The Emirates samtidigt som Blackburn tar emot Wigan. Förhoppningsvis följer de två sistnämnda i SAFC och HCFC fotspår och förlorar för då lever hoppet i allra högsta grad om Newcastle vinner på måndag…

… Vilket inte ser så troligt ut med tanke på vår formkurva. NUFC har en vinst under detta kalenderår. Det var för åtta omgångar sedan och under tiden har vi förlorat fem matcher och kryssat tre. Det är med andra ord högtid att bryta den sviten.

Skadeläget
Det är ännu osäkert om Jose Enrique, Fabricio Coloccini, Joey Barton och Peter Lövenkrands kommer kunna spela. Xisco och Ignacio Gonazlez påstås vara aktuella för spel i reservlaget vilket medför att de sannolikt inte är aktuella på ett tag. Steven Taylor kommer inte att spela på grund av hälskada han avgick med i halvtid senast mot Spurs. ”Saylor” tros främst komma tillbaka mot Middlesbrough när det återstår tre matcher.

Startelvan
Jag tror på 4-3-3.

Steve Harper
Habib Beye-David Edgar-Sebastien Bassong-Jose Enrique
Kevin Nolan-Nicky Butt-Jonas Gutierrez
Michael Owen
Mark Viduka-Obafemi Martins

Eventuella förändringar beror nog främst på om Enrique och Viduka är krya nog att spela från start. I övrigt tror jag de andra nio kommer spela oavsett vilket.


Portsmouth Football Club

Formkurvan
Efter en förlustfri svit på femmatcher (två vinster, tre oavgjorda) förlorade laget senast mot Manchester United. Pompey har förövrigt redan trettiosju poäng så bör klara sig kvar så länge man inte förlorar de avslutande fem omgångarna. Det ryktas nu rendera i att den tillfällige managern Paul Hart får behålla jobbet även nästa säsong. (Idioti! Varför ska man alltid ge kontrakt till alla som gör ett hyggligt jobb som temporär lösning?)

Skadeläget
Kranjcar avgick med en skada från matchen med Bolton förra helgen. David Nugent drog på sig en skada i veckans förlustmatch mot Man U. Tillsammans med Younes Kaboul ryktas de vara osäkra för spel i denna match.

Startelvan
De brukar spela 4-5-1 så jag tror på följande:
James
Johnson-Campbell-Distin-Hreidarsson
Pennant-Belhajds-Hughes-Mullins-Davies
Crouch


Tips och kommentar
3-1 vinst. Jag sager så enbart för att jag under den senaste veckan för första gången denna säsong sett spelarintervjuer där spelarna faktiskt inger en genuine känsla av att vilja vinna. Nåja jag bryr mig inte om det så mycket. Det viktiga är att vi vinner. Om vi sedan gör det välförtjänt eller ej kvittar för mig så länge vi vinner. För just nu är detta en av tre eller fyra matcher vi bara måste vinna om vi ska klara oss kvar.

Peter Holm2009-04-25 19:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies