Lagbanner
Inför: Liverpool-Newcastle
Spaniens fete servitör kommer sannolikt att servera årets enklaste seger till sin hemmapublik när Newcastle kommer på besök.

Inför: Liverpool-Newcastle

Dags för årets mest självskrivna förlust i säsongens Premier League upplaga när Newcastle beger sig söder ut till Merseyside för möte med Liverpool. Allt annat än hemmavinst på Anfield vore verkligen ett smärre mirakel.

Rafa Benitez lag är redan utslagna ur Champions League och FA cupen. Trots det gör spanjoren kanske sin bästa säsong vid rodret för det knallröda skeppet. Det är nämligen första gången på jag vet inte hur många år som klubben på allvar utmanar om ligatiteln. Nu äntrar vi dessutom upploppsfasen utav ligaspelet och förutsättningarna är klara. Liverpool, som ligger tre poäng efter ledande Manchester United med en match mer spelad, måste vinna de kvarvarande fyra matcherna.

Newcastle i sin tur har gjort raka motsatsen i år. Man ser allt mer klara ut för nedflyttning efter det att ha misslyckats med att besegra Portsmouth i måndags. Med andra ord gör man sin i särklass sämsta Premier League säsong sedan man gick upp 1993.

Historik
Föga oväntat domineras statistiken av Liverpool. De har hela sjuttiofem vinster gentemot våra fyrtiofem på de hundrafemtioåtta tävlingsmatcher som spelats mellan klubbarna. I Uniteds första säsong i Premier League besegrade man Liverpool på Anfield med 2-0 efter mål av Rob Lee och Andy Cole. Det följdes upp av åtta raka förluster innan man under Sir Bobbys ledarskap spelade till sig ett kryss två år i rad. Sedan dess har vi ånyo en förlustsvit som heter duga. Liverpool har vunnit de fyra senaste ligamötena på Anfield. De vann första mötet denna säsong på Saint’ James med 5-1 också.

Säsongen 1988-89 går nog till historien som den sämsta enskilda säsong i den högsta ligan som NUFC har gjort i dess historia. Utanför planen drogs man stora ekonomiska bekymmer vilket tidigare år lett till försäljningar av sina egenfostrade talanger Waddle, Beardsley och Gascoigne. Resultatmässigt var det inte mycket bättre. Klubben åkte ut med dunder och brak efter att ha slutat på jumboplatsen. Misären späddes dessutom på av det faktum att Jackie Milburn, förmodligen klubbens störste legend genom tiderna, miste livet mitt under pågående säsong blott sextiofyra år gammal. Det fanns dock en ljusglimt att nämna och det var att man lyckades besegra dåtidens storlag Liverpool på Anfield. Matchen slutade 2-1 efter mål av Mirandinha (straff) och Henrie för Newcastle samt Gillespie för Liverpool. Ett omen inför morgondagen må tro?


Liverpool Football Club

Formkurva
Tabelläget gick jag igenom i inledningen så jag tänker inte återupprepa det hela här. Formkurvan ger ganska ambivalenta besked. De har förvisso gjort femton mål på de fyra senaste tävlingsmatcherna trots avsaknaden av lagkapten Gerrard. Samtidigt så har man dock i princip spelat sig bort från ligaguldet i och med en 4-4 match mot Arsenal samt åkt ur Champions League efter ytterligare en 4-4 match mot Chelsea. De såg dessutom ganska omskakade ut senast mot Hull men vann tillslut med 3-1. 

Förövrigt så är Merseysideklubben obesegrade på hemmaplan i ligaspelet denna säsäong. Tio vinster och sju oavgjorda är deras facit.

Skadeläget
Den stora nyheten är att just Steven Gerrard är tillbaka till denna match. Frågan är om det är positivt eller negativt? Liverpool tycks trots allt inte behöva hans målproduktion men samtidigt så har klubbikonen gjort fem mål på de sex senaste matcherna mot Newcastle. Han trivs mot oss med andra ord.

Skadade ska bara backarna Hyppiä och Degen vara.

Startelvan
Sky Sports tror på följande:
Reina
Arbeloa-Skrtel-Carragher-Aurelio
Kuyt-Mascherano- Alonso-Riera
Gerrard
Torres


Newcastle United Football Club

Tabelläget och Formkurva
Ni känner säkert till tabelläget. Vi har med våra trettioen poäng på trettiofyra matcher tre poäng upp till Hull. Inhämtar vi inte det försprånget på de fyra matcher som återstår kommer vi att åka ur Premier League.

Sedan vi besegrade West Brom i början på februari månad har vi fyra oavgjorda och fem förluster. Det kanske mest besvärande är dock att vi under april månad enbart gjorde ett mål på fyra matcher. Det var förövrigt mot just Albions som vi senaste gjorde mer än ett mål i en match. Det är med andra ord högst osannolikt att vi får se mer än max ett mål från NUFC på söndag.

Skadeläget
I samband med att Gerrard friskförklarades till denna match lämnade Shearer besked om att Jose Enrique och Steven Taylor inte ens kommer att åka med till Merseyside på grund av sina respektive skador. Inte direkt det man ville höra…

I övrigt ska samtliga spelare, alltså även Xisco och Gonzalez, vara tillgängliga för spel.

Startelvan
Jag kan nog bara tänka mig följande:
Harper
Beye-Coloccini-Bassong-Duff
Butt-Smith-Guthrie
Owen
Viduka-Martins


Tips och kommentar
Hum hjärtat säger 1-2 men hjärnan skriker 13-0. Hjärnan kanske överreagerar lite men det förvånar mig knappt om vi hamnar närmre dennes slutsiffror än hjärtats. Jag tänker förövrigt inte ens kräva, förvänta mig eller ens hoppas på en gedigen insats från våra spelare. Av det jag sett tycks inte spelarna vara motiverade nog att ta sig ur denna svacka så varför skulle de orka tända till i denna match?

Peter Holm2009-05-01 22:30:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies