Lagbanner
Inför: Newcastle-Middlesbrough
Kan Mark sänka sin forna klubb på måndag må tro?

Inför: Newcastle-Middlesbrough

På måndag besöker Middlesbrough FC Saint James’ Park i det som vanligtvis kallas för The Northeast Derby. Det känns dock ointressant med derbyaspekten av matchen då båda klubbarnas tillvaro i finrummet står på spel. Med andra ord är det enbart en vinst som räknas.

Inledningsvis så får jag be om ursäkt för att ingen matchrapport kommit upp efter matchen mot Liverpool. Det är givetvis beklagligt att det blev så och för er som inte hade möjlighet att se matchen tänkte jag inleda med ett sammandrag om den.

Newcastle inledde matchen piggt men lyckades inte luckra upp hemmalagets försvar. Allt eftersom vaknade dock motståndarna till liv. Steven Gerrard gick i bräschen med ett distansskott. Det följdes upp med att Kuyt nickade ett inlägg tätt utanför. Newcastle hade ditintills skapat två hyggliga målchanser men som inte var av samma dignitet som motståndarnas chanser.

I den tjugoandra spelminuten kom genombrottet för de rödklädda. Efter en tam undanresning av Bassong spelades bollen ut till högerkanten där motståndarnas lagkapten stod för ett inlägg. Alan Smith nådde inlägget till men olyckligt nog kunde inte den forne skyttekungen få bort bollen. Istället högg en vaksam Dirk Kuyt till och snodde bollen. Därefter så spelade holländaren in bollen framför mål där Benayon höll sig framme och gav LFC ledningen. Målet såg ut att vara offside och de första reprisbilderna styrkte den tesen men efter många om och men har TV kanalerna lyckats plocka fram bilder där man tydligt ser att så inte var fallet.

Målet blev vändpunkten i matchen. Liverpool tog nu över och spelade ut sina motståndare som såg allt mer trötta, oorganiserade och bedrövade ut. Det bevisade om inget annat i den tjugoåttonde spelminuten när Gerrard slog en hörna som gick till mitten av målvaktsområdet. Där dök en fristående Dirk Kuyt fram och distinkt nickade in 2-0. Halvleken fortsatte i samma manér med ett piggt Liverpool som låg på för ytterligare ett mål medan Newcastlespelarna sprang runt som yra höns utan huvuden.

Den andra halvleken såg i mångt och mycket ut på samma vis. Liverpool som spelförande och det skapande laget som bland annat träffade ribban tre gånger under matchen avslutande halva. I den åttiosjunde spelminuten kunde Aurelio också slå en frispark som Lucas nickade i mål och därmed fastställde slutresultatet.

Det stora samtalsämnet var dock det som inträffade tio minuter före slutresultatet fastställdes. Joey Barton stod då för en bensax på Xabi Alonso trots att han inte hade en chans att ta bollen först. Tacklingen var inte vacker för fem öre och renderade i att Joey blev utvisad. Det tragiska är dock att han och Alan Shearer kom på kant med varandra i omklädningsrummet efteråt. Konsekvensen av det blev att klubben dagen efter matchen valde att stänga av Joey från klubben under obestämd tid. Enligt manager Shearer kommer klubben att göra ett nytt uttalande i ärendet vid ett senare tillfälle. Fokus läggs nu dock på morgondagens match.


Historik
Första matchen denna säsong på Riverside slutade mållös. Det gör att trettiosex av de hundratjugotvå matcher som klubbarna möts i under alla år har slutat oavgjorda. Lyckligtvis leder dock Newcastle vinstligan med sina fyrtiosju kontra Boro’s trettionio.

På Saint James’ Park har klubbarna möts tolv gånger under Premier League eran. Hemmalaget har gått segrande i sex utav dessa medan gästerna endast gjort det vid ett tillfälle. För er som tänker spela på matchen tordes dock ett kryss vara vettigast. Rent statistiskt har mötet slutat oavgjort fem gånger varav fyra utav dessa kommit under de fyra senaste säsongerna.


Newcastle United Football Club

Tabelläget och Formkurva
Senaste vinsten kom den sjunde februari mot West Brom. Sedan det datumet har klubben spelat fyra oavgjorda matcher samt förlorat sex. Med de resultaten är det inte svårt att förstå varför klubben ligger på en artonde plats i ligan. Det finns dock hopp om nytt kontrakt då Hull förlorade i lördags mot Stoke med 2-1. Vinner Newcastle ”derbyt” på måndag kväll går man därmed om klubben från Humberside eftersom det bara skiljer tre poäng mellan klubbarna och NUFC har bättre målskillnad.

Skadeläget
Jose Enrique kommer med all sannolikhet inte kunna delta. Detsamma gäller Alan Smith men lyckligtvis bör Steven Taylor vara tillbaka. Joey Barton är avstängd under säsongens tre avslutande omgångar.

Startelvan
Jag tror på detta lag:

Harper
Beye-Taylor-Bassong-Duff
Geremi-Butt-Gutierrez
Owen
Viduka-Martins


Middlesbrough Football Club

Tabelläget och Formkurvan
Klubben som älskar att hata oss befinner sig i skrivande stund på en nittonde plats i ligan. De har dock en något bättre formkurva än oss då deras senaste seger kom för fyra omgångar sedan. Sedan dess har Southgates mannar spelat en oavgjord och förlorat två. En intressant aspekt är att man är ligans näst sämsta bortalag med blott nio mål gjorda på sjutton bortamatcher.

Poängmässigt har Boro’, likt både Newcastle och West Brom, 31 poäng så här långt. Klubben måste dock vinna med tre måls marginal för att gå om Hull efter måndagens match.

Skadeläget
Slitvargen Emanuel Pogatetz missar resterande delen av säsongen då han ska operera sitt ena knä. Chris Riggot går samma öde till mötes men i övrigt bör truppen vara intakt.


Tips och kommentar
Ibland är det svårt att beskriva enskilda matchers betydelse då orden inte räcker till. Detta är ett typexempel. Den klubb som eventuellt vinner matchen har tagit ett stort steg i kampen om ett nytt Premier League kontrakt. Ett oavgjort resultat vore dock inte bra för någon part. Matchen förväntas därför bli krampaktig och frågan är om något lag har det självförtroende som krävs för att komma tillbaka i matchen om man släpper in det första målet. Det känns därför som att det första målet blir avgörande för matchens utgång. Personligen tvivlar jag dock starkt på att det blir något mål i matchen. Den bild jag har framför mig är en krampaktig tillställning med tjugotvå skitnödiga spelare på plan som enbart kommer skapa målchanser beroende på motståndarnas försvarsmisstag. Jag ber därmed lite extra för att det inte blir vi som begår misstagen men känner jag mitt NUFC rätt kommer nog Steven Taylor, Coloccini eller Butt slå till minst en gång vardera under matchen… Samtidigt så tror jag inte anfallarna har självförtroende nog att ta vara på målchanserna så jag tippar 0-0.

ps. För alla er skator som bor i Stockholmsområdet så ses vi på Southside Pub (ligger vid Zinkensdam, här har ni deras hemsida).

Peter Holm2009-05-10 18:41:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies