Newcastle 3 - Middlesbrough 1
Wor Alan visade prov på mästerlig fingertoppkänsla i den andra halvleken när två av hans inbytta spelare gjorde både 2-1 och 3-1 målet.

Orgasm, sten lättad från hjärta och säker mark är alla passande beskrivningar för måndagskvällen. Det var nämligen då som NUFC tog ett stort steg i rätt riktning mot förnyat Premier League kontrakt. Detta gjorde man genom att besegra Boro’ med 3-1. Tungan på vågen som fällde avgörandet var Shearers byten i den andra halvleken.

Det syntes från första sekund att hemmalaget var taggade till tänderna i denna match. Redan halvminuten in skapades första målchansen när Viduka och Owen samspelar innan Guthrie avlossade ett skott som gick strax utanför målramen.

Som det bör måste dock Newcastle bjuda sina motståndare på målchanser bakåt och det tog gästerna vara på i den tredje matchminuten. Efter svagt agerande av den annars så pålitlige Bassong rann Tuncay igenom på friläge, framspelad av Alves. Turken sköt sedan ett skott som räddades av Harper men olyckligtvis gick den sedan in i mål via en framåtstormande Habib Beye.

Hemmalaget tycktes dock för första gången på länge ignorera det faktum att man åkt på en kalldusch. Istället reagerade man på rätt sätt och var nära att kvittera två gånger om tre minuter senare. Första målchansen uppstod på ett inkast från Nolan. Den för dagen formidable Viduka lyckades skapa sig utrymme i straffområdet innan han vände sig om och drog till på volley när bollen damp ner. Skottet for rakt upp i stolpen och ut till Bassong som förlängde bollen in mot målvaktsområdet igen. Där dök Steven Taylor upp och först bröstade ner bollen innan han på egenvolley sköt bollen strax ovanför ribban. Den gode geordien fick dock sin revansch i den nionde spelminuten. Guthrie slog då en perfekt välavvägd hörna mot den främre stolpen som Saylor distinkt förlängde i mål. 1-1 var nu ett faktum och jublet på Saint James’ visste inga gränser.

Newcastle fortsatte att mala på mot ett allt mer skärrat Middlesbrough. Guthrie t.ex. fortsatte att slå högklassiga hörnor men tyvärr så nådde de svartvitrandiga aldrig hela vägen fram till bollen. Ens första nämnvärda målchans uppstod istället när Viduka, efter ett fint individuellt nummer på kanten där två motståndare fintades bort, slog ett perfekt välavvägt inlägg till Owen. Den forne skyttekungen förlängde bollen på mål med sitt huvud och tvingade fram en högklassig räddning från Jones i motståndarmålet. På Hörnan som följde nådde Saylor återigen högst upp men en olyckligtvis såg Andrew Taylors höft till att stoppa bollen i sin färd mot nätmaskorna.

Boro slank igenom med en chans när knappa halvtimmen var spelad. Emnes sköt först från distans och Harper lyckades rädda. Returen föll dock ut till holländaren igen men denna gång sköt han utanför målramen trots att målet i princip var öppet.

Under halvlekens avslutande fem minuter tog gästerna över tillställning för första gången i matchen. De var flera gånger om nära att komma till farliga avslut men tack vare vaksamma ingripanden från Taylor, Butt och Duff kunde allt avstyras i sista sekund.

Under den första halvlekens avslutande kvart kändes det som att Newcastlespelarna mattades av allt eftersom. Manager Alan Shearer lyckades dock ingjuta lite vinnarmentalitet i spelarna under halvtidsvilan. Det syntes direkt när Beye fick bollen ute på högerkanten på en kontring. Habib slog sedan in bollen till Viduka vars finurliga klack ställde motståndarna men for tyvärr förbi den bortre stolpen. Två halvchanser uppstod efter det. Den första kom från en frispark som Butt slog. Bollen touchade på enn motståndare och for ut till en hörna. Guthrie tog hand om den slog bollen mot den bortre stolpen där Bassong, i duell med Huth, nickade en bra bit ovanför ribban.

Matchen öppnade upp sig allt eftersom och det skapades målchanser åt vartdera hållet. Först ut var egyptiern Shawky vars distansskott for strax ovanför målet. Guthrie hade sedan ett ypperligt läge att göra mål på men hans skott tog på ett par motståndare innan den for ut till hörna. O’Neill kunde sedan gett bortalaget ledningen med sitt volleyskott men en vaksam Harper såg till att så inte blev fallet. Lövenkrands blev strax efteråt inbytt och visade framfötterna direkt när hans vågsamma avslut från straffområdeskanten resultera i en hörna.

I den sjuttionde spelminuten följde Shearer upp det bytet med att slänga in Obafemi Martins istället för den undermålige Michael Owen. Vilken effekt det fick. En halv minut senare hade nigerianen givit klubben ledningen för första gången i matchen. Målet gick till på så vis att Nolan hittade Martins utanför straffområdet. Oba lobbade vidare till Viduka vars nick hamnade tillbaka hos den forne Inter spelaren. Martins vände därefter bort Andrew Taylor och placerade in 2-1. Butt var fem minuter efteråt nära att utöka ledningen på en frispark. Tyvärr så lyckades dock inte den Gorton födde sonen hålla skottet under ribban.

Gästernas stora chans att kvittera kom i den sjuttiosjunde spelminuten. Hoyte slog ett misslyckat inlägg som letade sig in bakom Newcastle backlinje. Det visade sig dock att Emnes uppfattade situationen väl och var tillslut en tå ifrån att nå fram till inlägget innan Harper kunde omfamna bollen. Hade holländaren bara offrat sig lite mer kan man allt undra om han inte gjort mål…

I den åttiosjätte spelminuten fastställde Tynesideklubben slutresultatet. Nolan stod för ett fint inlägg längst med backen som Peter Lövenkrands placerade i mål bakom en chanslös Jones. Under matchens avslutande minuter fick Carroll chansen på Vidukas bekostnad. Den unge Geordieanfallaren fick två målchanser men båda gångerna fick han se sig besegrad av Jones som räddade skotten.