Lagbanner
Inför: Newcastle-Fulham
Matchen är så het att den till och med omnämns i FAN TV programet Versus.

Inför: Newcastle-Fulham

Stärkta av måndagens vinst mot Boro’, som såg till att NUFC klättrade ovanför nedflyttningsstrecket, tar sig Newcastle an Fulham under lördagen i säsongens sista hemmamatch. Matchen i sig blir oerhört betydelsefull för vardera klubbar men tillskillnad från för några år sedan har klubbarnas öden förändrats. Denna gång är det Tynesideklubben som slåss för sitt liv medans The Cottagers slåss om en Europacup plats.

Det återstår nu två omgångar av Premier League spel vilket gör att ligans tjugo klubbar allt mer närmar sig sin slutdestination. Denna match, mellan Newcastle och Fulham, är kanske rentav den viktigaste som återstår. De båda klubbarna sitter i skrivande stund i förarsätet mot ett nytt kontrakt respektive spel i Europa League. Med andra ord är det två lag med allt att spela för som möts på Saint James’ Park på klassisk brittisk fotbollstid under lördagen.


Historik
Då var det dags för match nummer sextioett lagen emellan. Ironiskt nog så vore en vinst rent historiskt också av betydelse för båda parter då man inför matchen vunnit tjugofyra matcher var mot varandra. Frågan är alltså om vi får en ledare i den interna maratontabellen eller om vi får skåda mötets trettonde kryss?

Under Premier League åren har resultaten från mötena på Saint James’ varit jämna. Newcastle har ett litet övertag med sina tre vinster gentemot Londonklubbens två. Två matcher har också slutat oavgjorda. Vi noterar också att ifjol när lagen möttes i slutet på säsongen vann Newcastle med 2-0 och påbörjade därmed en formtopp som gjorde att man under Kevin Keegans ledarskap tog sig ur bottenträsket. Första mötet denna säsong slutade i 2-1 vinst för Fulham efter det att Claudio Cacapa haft en sån där dag inte ens Titus Bramble kunde mäkta med när han var som värst… Tack och lov för att brassen numer inte ens är aktuell för bänken.


Newcastle United Football Club

Tabelläget och formkurvan
Newcastle bröt en tio matchers lång formsvacka i måndags när Middlesbrough besegrades. Det medförde att man gick om Hull i tabellen och numer innehar plats nummer sjutton i tabellen. Det i sin tur har stor betydelse eftersom det innebär att man får spela kvar i Premier League nästa säsong så länge man behåller den. Det kommer dock att krävas poäng här framöver för att säkra den då Hull har samma poängantal (34) men sju måls sämre målskillnad. Middlesbrough och West Bromwich som innehar ligans två sista platser har dock bara tre poäng mindre så kontraktet är långt ifrån säkrat. Vi måste därför också hålla utkik efter utgången i följande matcher denna helg:

Bolton – Hull 16.00 lördag
Middlesbrough – Aston Villa 16.00 lördag
West Brom-Liverpool 1700 söndag

För er som känner er segerlystna efter måndagen kan ni även hålla utkik på Sunderlands bortamatch mot Portsmouth på måndag kväll 21.00. Våra ärkerivaler har bara två poäng tillgodo på oss inför helgens omgång vilket gör att vi går om de vid en eventuell vinst samtidigt som the great unwashed förlorar eller spelar oavgjort (båda klubbarna har i dagsläget -17 i målskillnad).


Skadeläget
Joey Barton är fortsatt avstängd från både klubb och förbund. Från Förbundets vägnar är detta match två av tre som han får se från läktaren. Alan Smith och Jose Enrique, som båda missade matchen i måndags, uppges vara tveksamma till spel.

Startelvan
Jag tror att succéinhopparen från i måndags, Lövenkrands, spelar på Gutierrez bekostnad. I övrigt bör laget vara densamma. Obafemi Martins borde rimligtvis spela istället för Owen men jag tror att han inte klarar av nittio minuter på grund av sin ljumskskada.

Steve Harper
Habib Beye-Steven Taylor-Sebastien Bassong-Damien Duff
Danny Guthrie-Nicky Butt-Kevin Nolan
Peter Lövenkrands
Mark Viduka-Michael Owen

Fulham Football Club

Tabelläget och formkurva
Tre vinster, en förlust och en oavgjord på de tre senaste matcherna betyder att klubben kommer in i denna match inställda på att behålla sin sjunde placering i ligan. En plats som skulle rendera i spel i nyskapta Europa League (forna UEFA cupen). Londonklubben har med sina femtio poäng två poäng tillgodo till rivalerna Tottenham och West Ham samt tre till Manchester City. De, likt oss, har sitt öde i sina egna händer och deras fans tittar nog lite extra efter följande matchers utgång i helgen:

Everton-West Ham 16.00 lördag
Tottenham-Manchester City 16.00 lördag

En faktor som talar emot en Fulhamvinst är att man endast vunnit två av arton bortamatcher denna säsong. Det ska dock sägas att dessa kom på rad i mars och april månad. Efter det har man även spelat oavgjort på Riverside samt förlorat på Stamford Bridge. Det är därför lite ovisst om vi kan kalla de för ett dåligt bortalag.

Skadeläget
Enligt Fulhamred är det enbart Simon Davies och Giles Barnes som missar matchen på grund av skada.

Startelvan
Fulhamsidan chansar på denna elva:
Schwarzer
Pantsil-Hughes-Hangeland-Konchesky
Gera-Etuhu-Murphy-Dempsey
Kamara-Johnson 


Tips och kommentar
Senast tippa jag 0-0 med reservationen om att det första målet skulle fälla avgörandet. Jäklar vad fel jag hade. Spelarna kom in i matchen fast beslutna om att vinna och vinna det gjorde man. Jag tror på samma inställning imorgon med 2-1 som slutresultat.


Samlingar runtom i landet
Avspark för matchen är 16.00 på lördag. Matchen sänds förvisso i Canal+ Sport 1 men tveka inte på att ta er till en pub och se matchen tillsammans med likasinnade, framför allt ni som bor i landets två största städer. I Göteborg samlas folk från och med klockan 15.30 på Biljardpalatset. Här finner ni deras hemsida.

I huvudstaden blir det ånyo samling på Southside Pub vid Zinkensdamm (pubens hemsida finner ni här). Tack förövrigt för alla ni som dök upp i måndags och gjorde matchen mot Boro’ än mer minnesvärd. Det kan mycket väl varit första gången femton skator samlas på ett och samma ställe i Stockholm. Förhoppningsvis blir vi minst lika många på lördag!

Peter Holm2009-05-15 19:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies