Lagbanner
Samtliga spelare till salu?
Dessa två herrar kostar klubben £180 000 i veckan enbart i löneutgifter...

Samtliga spelare till salu?

Lokaltidningen The Journal skriver idag att samtliga spelare som tillhör A-laget kommer att vara till salu vid en eventuell degradering.

På söndag spelas sista omgången av Premier League. För Newcastles del innebär det ett möte med Aston Villa på Villa Park. Förutsättningarna är glasklara redan nu. Vinner hemmalaget är denna Premier League sejour över för Tynesideklubben. Slutar matchen oavgjort måste Manchester United bortabesegra Hull för att NUFC ska överleva. Värst av allt är dock att man även vid en vinst mot Birminghamklubben åker ur om Hull besegrar mästarna samtidigt som våra ärkerivaler vinner hemma mot Chelsea. Med andra ord är ödet inte i våra händer. Därför har spekulationerna ökat om vad som kommer att ske om vi inte klarar oss kvar.

En av spekulationerna kan vi hämta från dagens upplaga av Newcastle baserade tidningen the Journal. Deras chefskribent för sportsektionen rapporterar idag om att samtliga spelare som tillhör a-lagstruppen kommer att vara till salu i sommar om man åker ur. Enligt honom vill ägaren Mike Ashley minska löneutgifterna med minst £600 000 i veckan – eller £31,2 miljoner årligen – om klubben degraderas. Det hela tordes vara naturligt då man enligt uppgift spenderar cirka 70% av ens omsättning på spelarlöner i dagsläget.

Två spelare som garanterat kommer att få lämna i så fall är Michael Owen och Mark Viduka. De båda sitter på utgående kontrakt och tillsammans uppgår deras veckolön till smått osannolika £180 000. Luke Edwards, artikelns skribent, spekulerar också i att Joey Barton, Geremi, José Enrique, Alan Smith, Damien Duff, Obafemi Martins, Fabricio Coloccini och Jonás Gutiérrez kommer att få lämna. Samtidigt tror han att manager Shearer är mån om att behålla spelare som Sebastien Bassong, Habib Beye, Steve Harper, Nicky Butt, Kevin Nolan, Danny Guthrie och Andy Carroll. Dessa spelare skulle i så fall utgöra grunden för nybygget som ska se till så att man studsar tillbaka igen men det skulle även behövas ytterligare förstärkningar.

Det stora orosmomentet i situationen är om en eventuell konflikt mellan Ashleys ekonomiska intressen och Shearers sportsliga uppstår. Det som talar för det är att Mike tidigare har satt sina ekonomiska intressen i fokus i dessa sammanhang, något som bland annat ledde till Kevin Keegans kontroversiella avgång. Samtidigt så vet han att Shearer är hans allra sista chans att återfå fansens förtroende. Om han bränner sina broar med Alan finns det inget hopp för honom längre. Förmodligen skulle även turbulensen mellan fans och ledning fortsätta, eller kanske till och med öka, vilket inte direkt gynnar klubbens chanser att ta sig tillbaka till Premier League. Framtiden är oviss med andra ord men det är ingen högoddsare att klubben kommer att stå för en likartad utrensning som Leeds gjorde när de åkte ur. Vad dess konsekvenser blir är dock fortfarande svårt att spekulera i då vi ännu inte vet om Ashley lärt sig av sina misstag eller om han fortsätter på den inslagna vägen som varit huvudanledningen till att vi ens hamnat i denna prekära situation.

Peter Holm2009-05-19 14:22:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies