Lagbanner
Listan på de som kan "F*** O**"
F*** O** fat Mike... Och ta gärna med dig ett par till när du ändå är på väg bort.

Listan på de som kan "F*** O**"

Det blir ord och inga visor denna gång. Här medföljer min högst subjektiva bedömning på varje individs vara eller ickevara i klubben framöver.

I efterspelet till lördagens förlustmatch mot Fulham utlovade jag inte skriva någon matchrapport men att jag däremot skulle försöka ta mig samman och skriva en text om de anställda inom klubben som vi kort och gott borde säga F*** O** till så nu kör vi.

Vi börjar med de två självklara, Mike Ashley och Derek Llambias som innehar ägar- och ordföranderollen. Min ståndpunkt är glasklar. De har fått sina chanser, bränt de, inte tagit lärdom av misstagen och kört vidare på den inslagna vägen fram tills Shearer anställdes. Bara Gud (för er som tror på honom/henne/den) vet om de äntligen lärt sig sin läxa eller om detta bara är ytterligare ett spel för galleriet. Vi har dock inte tid längre för någon återupprättelse från dessa herrar oavsett vilken liga vi spelar i nästa säsong så ta ert pick och pack och stick.

De kontraktslösa i sommar blir, så vitt jag vet, Michael Owen, Mark Viduka och Claudio Cacapa. Samtliga tre bör få lämna. Cacapa kräver nog ingen motivering, han är urusel. Owen är inte den han en gång var och tycks inte längre finna någon glädje i att spela för oss så: F*** O**. The Duke håller än idag hygglig Premier League klass men tack vare sin höga lön och skadefyllda förflutna i klubben ser jag ingen fortsättning för honom. Australiensaren kan dock lämna med hedern i behåll tillskillnad många andra.

Målvaktsfronten är ganska simpel. Tim Krul, Fraser Forster och Ole Söderberg är alla tre unga målvakter som ingen av oss riktigt vet hur bra de är. Jag kommer därför enbart att bedöma vår trotjänare Steve Harper. Harps är Newcastle United. Jag älskar mannen för hans lojalitet men anser inte att han utvecklats sedan Given lämnade. Min uppfattning är snarare att han blivit lite för bekväm men visar ändå upp tillräckligt kvalitativt spel för att få vara kvar oavsett utgången på säsongen.

På högerbacken är det väl ganska självklart att Habib Beye, som är vår ende renodlade högerback, ska få stanna. Fransksenegalesen är rent av det bästa som hänt oss de senaste fem åren och jag hoppas verkligen att han stannar även om vi trillar ner. Vi behöver fler spelare med hans vilja, hjärta, ödmjukhet och framför allt, talang. Behåll till vilket pris som helst!

På motsatt position i backlinjen finner vi spanjoren Jose Enrique. Fascinerande säsong för honom. Han har lyckats ta några steg i rätt riktning men skador har tyvärr satt stop för den trenden. Klubben kommer dock behöva sanera sin ekonomi ganska rejält om vi åker ur och då är det ganska givet att han får lämna. Klarar vi oss dock mot all förmodan kvar ser jag gärna att han fortsätter i klubben.

I mittlåset har vi redan bränt av Cacapa. Hans kollegor Steven Taylor och Sebastien Bassong behåller jag gärna inför nästa säsong. Den senare är utan tvekan vår bästa spelare denna säsong. Den förstnämnde har fortfarande problem med speluppfattningen men man ser verkligen vilken talang han besitter när det hettar till på allvar. Det stora frågetecknet här är dock om deras hårdföra spelstilar verkligen passar ihop? Nåja nu skulle vi bara ägna oss åt utsidan av sommarens Silly Season så det är en fråga vi får ta itu med vid ett senare tillfälle. Jag vill dock behålla båda till nästa säsong. David Edgar tror jag aldrig kommer blomma ut i Premier League. Jag ser därför ingen framtid för honom om resultaten går vår väg på söndag. Gör de inte det så kan vi dock spara honom då han förmodligen inte skulle göra bort sig i The Championship. Fabricio Coloccini bör vi sälja oavsett vilket men kanske inte till vilket pris som helst om vi håller oss kvar. Man får trots allt säga att hans första halvår i klubben såg helt okej ut samtidigt som han är argentinsk landslagsman. Dessa två faktorer gör att jag ändå finner lite hopp för honom om han återfinner sitt självförtroende samtidigt som klubben förstärker på positionerna framför honom. Det kan låta absurt men jag vill alltså behålla honom så länge vi inte kan återfå stora delar av de pengar vi la ut på honom förra sommaren.

Högermittfältet är kanske rentav vår sämsta position sett till spelarmaterialet. Vi börjar med Geremi Njitap som är ungefär lika snabb som jag är vig, det vill säga inte alls. Den stora skillnaden är att min svaghet inte har någon inverkan på mitt yrke, något man knappast kan säga i Geremis fall. Jag tycker trots allt att han har en hyfsad känsla i sin högerfot men klara han inte av tempot i Premier League kommer han inte göra det i The Championship heller. Därför pekar vi mittfingret till denne högavlönade kamerunare. Ryan Taylor känns som en medioker Championship spelare av det vi sett hittills så han är väl värd att behålla om vi åker ur men i övrigt fäller jag inga tårar om han lämnar efter blott ett halvår i klubben.

Vänsterflanken med Damien Duff och Jonas Gutierrez är solklar: Behåll så länge vi klarar oss kvar. Duffman har ryckt upp sig en aning denna säsong och jag tycker att han ser ut att vara en hygglig ersättare på vänsterbacken när Enrique går skadad. Det kanske är dags att skola om honom? Oavsett vilket kan vi gott behålla honom om vi klarar oss kvar för att inte få allt för stor rullians på spelarmarknaden denna säsong. På sikt bör han dock ersättas med någon som är mer värdig hans saftiga lön. Gutierrez är en kämpe utan dess like så han får stanna alla dagar i veckan men kommer tyvärr behöva flytta om vi åker ur. Han bör trots allt ha en hygglig lön samtidigt som det är viktigt för honom att spela i en av Europas största ligor om han vill fortsätta spela för sitt landslag. Båda dessa blir för dyra för att behålla i The Championship.

Dags för den stora akilleshälen. Den som påstår att det skulle vara backlinjen kan inte ha allting rätt ställt i skallen. Det är innermittfältet som brustit för oss de senaste två säsongerna. Psykfallet Joey Barton är den ende spelaren av rang här i mina ögon. Jag har dock ledsnat på hans utspel, överfall och skador så F*** O**. Danny Guthrie har haft en dålig debutsäsong där hans prestationer varit ojämna och hans tid på skadelistan varit alldeles för lång. Jag ser dock fortfarande en framtid för honom under rätt ledarskap så jag ger honom en ny chans oavsett hur säsongen slutar. Behovet av att ersätta Nicky Butt är stort om Newcastle vill vidareutvecklas. Han tvingas hela tiden vara vår ”spelmotor” och vi alla vet att han inte klarar av att axla den rollen. Det ska dock sägas att han alltid ger sitt yttersta och förmodligen bidrar med lite behövlig rutin till vissa yngre spelare. Han kan därför få göra en sista säsong i klubben men som sagt bara så länge det rör sig om en plats som truppbreddare. Kevin Nolan har likt Guthrie varit frustrerande. Jag tycker mig ha sett lite faktorer som talar för att han kan bli en tillgång men just nu tror jag att han behöver lugn och ro för att prestera. Jag är villig att ge honom en ny chans nästa säsong men förmodligen har en så pass hög lön att han måste lämna om vi trillar ur. Avslutningsvis på denna position har vi ”målsprutan” Alan Smith. Jag undrar om inte han är bättre skadad än frisk. Sälj omgående oavsett omständigheterna.

Anfallet är alltid den lagdel motståndarna stirrar sig blinda på hos oss. Oroväckande nog är lagdelen inte alls lika bra som namnen ger sken av. Vad felet beror på är en kombination av många faktorer men samspelet mellan en stor och en liten har inte alltid varit optimal. Om vi dock utgår från att en sådan konstellation vore det optimala kan vi kategorisera Shola Ameobi och Andy Carroll inom de stora. Den förstnämnde är en trotjänare som folk älskar att hata. Inget fel med det men eftersom merparten av oss är överens om att han trots allt har hjärta för klubben och borde hålla för spel i The Championship kan vi allt behålla honom nästa säsong om vi skulle trilla ur. Just nu förhindrar han dock Carrolls utveckling som Premiershipspelare när han får chansen på en scen han inte behärskar så klarar vi oss kvar är det bara att visa honom ytterdörren. Carroll i sin tur är en man värdig att bygga kring i framtiden. Han har visat framfötterna det senaste halvåret och vunnit tillbaka min respekt efter hans tidigare divaliteter.

Peter Lövenkrands och Obafemi Martins utgör den andra kategorin korta men snabba anfallare. Den senare kommer förvisso alltid att förbli en publikfavorit men hans lön är fog nog för att han ska lämna vid en eventuell degradering. Jag behåller honom gärna om ett mirakel inträffar om tre dagar men som sagt annars bör han få lämna, om inget annat för hans egen skull. Han tycks trots allt kört fast i klubben. Dansken har under den tiden han varit i klubben visat framfötterna. Jag tycker därför att han gjort sig förtjänt av ett nytt kontrakt.

Xisco borde väl också nämnas i sammanhanget. Jag vet dock inte inom vilket kategori man ska sålla honom till men jag vet att han kostade skjorta att köpa loss så ge honom en ny chans nästa säsong så länge vi spelar i högsta divisionen. Priset borde trots allt indikera på att han har någorlunda talang… I annat fall tvingas vi nog sälja honom av ekonomiska skäl.

Och ja juste, jag glömde stjärnan Ignacio Gonzalez. Vem? Ni vet mannen som går under smeknamnet ”Nacho”. Har ni fortfarande ingen aning om vem jag pratar om? Bra då vet ni ungefär lika mycket om honom som jag gör. Han är tydligen på lån hos oss från Valencia men har tack vare skador inte stått för mer än tre korta inhopp i oktober månad. Ingen vet om han är någorlunda talangfull men vi vet att hans intåg i klubben fick Keegan att avgå och därmed indirekt sett till så vi hamna i denna prekära situation. Jag blir arg bara jag tänker på det. F*** O** Nacho. 

Snabb sammanställning:

Behåll
Steve Harper
Habib Beye
Steven Taylor
Sebastien Bassong
Danny Guthrie
Nicky Butt
Andrew Carroll
Peter Lövenkrands

Bör lämna om vi trillar ur
Jose Enrique
Fabricio Coloccini
Damien Duff
Jonas Gutierrez
Kevin Nolan
Obafemi Martins
Xisco

Bör lämna om vi klarar oss kvar
David Edgar
Ryan Taylor
Shola Ameobi

F*** O**
Mike Ashley
Derek Llambias
Michael Owen
Claudio Cacapa
Mark Viduka
Geremi Njitap
Joey Barton
Alan Smith
Ignacio Gonzalez 

Kommentar
Jag är väldigt nöjd med listorna även om detta är mer av en önskedröm än vad som verkligen kommer att ske. Det mest osannolika är väl att vi får behålla guldkornen Beye och Bassong samt eventuellt också Harper och Lövenkrands. Texten skulle dock snarare beröra de som gjort sig förtjänta av att stanna gentemot de som inte har det. Lösningen i sig vore också ganska intressant. Skulle vi klara oss kvar skulle femton spelare få stanna samt tio få lämna. Tre av tio vore i så fall spelare som i alla fall jag inte anser har något i Premier League att göra. Övriga sju vore en stor lättnad för löneutgifterna. Om vi däremot trillar ur försvinner fjorton spelare vars sammanlagda lön sannolikt försätter klubben i ekonomisk kris om de behålls. Utöver det hade vi haft en stomme på åtta spelare att bygga vidare på med ytterligare tre komplementspelare som är bra nog för The Championship. Nå vad tycker ni? Diskutera gärna ämnet och kom med era egna listor på vårt forum.

Peter Holm2009-05-21 08:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies