Lagbanner

Gästkrönika: Vilka stannar? Vilka går? vilka kommer vi att få?

Forumskribenten fo0lish delar här med sig av sina tankar inför den stundande Silly Season perioden.

Självklart spekuleras det efter en säsong om vad som ska hända i lagen. Speciellt med lag som byter division och jag tänkte dela med mig lite av mina tankar om hur Newcastle United FC borde göra eller är tvingade att göra. Jag ska försöka tänka så realistiskt som möjligt men självklart kommer jag säkert att vara för positiv till en del saker men så är det att vara supporter. Jag kommer även spekulera som om att Alan Shearer är managern för att det känns mest troligt och det är svårt att spekulera utan att ha en tränare i tanken.

Steven Taylor sa innan matchen mot Aston Villa att han kommer stanna. Habib Beye sa det bäst själv "I'm a Newcastle player" så han stannar. Damien Duff har uttryckt att han kommer stanna men en sänkning på sin lön kommer att krävas då och det tror jag han är väl medveten om. Nicky Butt kommer inte att köpas av ett PL lag så han väljer nog att stanna ett sista år i en lägre division och säga hej då till fotbollen ordentligt istället för att sluta som en förlorare, även där sänkt kontrakt. Steven Harper kan jag inte se i någon annan klubb och jag tror att han stannar sina sista år. Kevin Nolan och Ryan Taylor måste ha vetat att det fanns en stor möjlighet att vi åkte ner när dom skrev på ett långtids kontrakt. Jag tror dom är redo för att fightas i Championship. Shola Ameobi kommer troligen aldrig lämna Newcastle så någon närmare förklaring behövs troligen inte. Andy Carrol älskar klubben och stannar även nästa år. Kazenga LuaLua kan komma att lämna om andra klubbar läger rätt bud. Men får Alan Shearer bestämma släpper han troligen inte iväg Lua Lua. Tamás Kádár, Ben Tozer, Tim Krul, Haris Vuckic & Nile Ranger kommer troligen att stanna. Fabio Zamblera är en anfallare som många klubbar troligen kommer att jaga men jag hoppas och tror att Alan Shearer inte släpper honom utan förklarar för han att han är inräknad i truppen och den långsiktiga planen. David Edgars kontrakt går ut nu den 1:e Juni, så frågan är om det skrivs på ett nytt kontrakt eller om han släpps fri, troligast ett nytt kontrakt. Danny Guthrie är osäker för att jag vet inte hur villiga Newcastle är att behålla han eller hur intresset från andra klubbar är.

Sébastien Bassong har sagt att han ska lämna om vi flyttas ner. Peter Løvenkrands kommer nog också lämna enligt hans agent. Michael Owen & Caçapa försvinner när deras kontrakt går ut. Fabricio Coloccini, José Enrique & Jonás Gutiérrez kommer antagligen hamna i Spanien. Enrique är jag egentligen lite osäker på, men det mest realistiska är att han lämnar. Obafemi Martins kommer vara den mest saknade spelaren. Hans ålder och skicklighet kräver en högre division så han måste lämna. Joey Barton kommer säljas och en förklaring behövs inte. Alan Smith och Geremi finns nog inte med i planerna så dom kommer att säljas. Xisco vill nog inte stanna och planer för att han ska stanna verkar inte finnas. Mark Vidukas kontrakt går ut och får troligen inget nytt.

Stannar:
S.Taylor, H.Beye, D.Duff, M.Viduka, N.Butt, S.Harper, K.Nolan, R.Taylor, S.Ameobi, A.Carrol, K.Lua Lua, T.Kádár, B.Tozer, T.Krul, H.Vuckic, N.Ranger, F.Zamblera, D.Edgar

Osäker:
D.Guthrie

Lämnar:
S.Bassong, P.Løvenkrands, M.Owen, Caçapa, F.Coloccini, J.Enrique, Jonas Gutierrez, O.Martins, J.Barton, A.Smith, Geremi, Xisco, M.Viduka

Jag är emot stora förändringar för att jag tror stabilitet är ett bättre recept, men jag är medveten om att det behövs rensas och förnyas. Jag tror på att man kan förnya det man redan har genom att slänga hälften, spara resten och släng in det unga i truppen. Sen måste man få in något helt nytt och det gör man genom att köpa några spelare men inte för många. Enligt mig behövs det fem nya spelare men jag tänker inte försöka komma fram till vem det blir utan ni får se på vilka positioner jag tycker att vi behöver köpa. Nu är det dags att ta ut truppen inför nästa säsong, vilken spelare som ska köpas in där det står NY får ni själva välja.

Målvakter: S.Harper / T.Krul
Att få ha en sådan erfaren och så pass skicklig målvakt som Harper i en lägre division kan vara guld värt. Harper ska vara första målvakten men Tim Krul ska få chansen att starta i ett antal matcher så att han inte stannar i sin utveckling. Jag måste ju även nämna Ole Söderberg och Fraser Forster som jag egentligen inte vet någonting om. Jag anser att målvaktsplatsen inte behöver förnyas.

Mittbackar: S.Taylor / H.Beye / D.Edgar / Ben Tozer / NY
Steven Taylor borde bli kapten för hans kärlek till klubben och även för att han vågar säga vad han tycker. Beye är det andra alternativet att ge kaptensbindeln till. Jag sätter inte Beye på högerkanten för att S.Taylor & H.Beye är erfarna och duktiga backar som hjälper och känner varandra och Harper tillräckligt för att få en viss stabilitet. Nu vet jag att dom inte spelat tillsammans som ett mittbacks par men de har ingen av dom andra heller ha gjort. Verkligheten och det som står på pappret ger inte alltid samma resultat men ni förstår själva att dessa två backarna kommer att göra det svårt för alla lag. David Edgar platsar inte i PL men i Championship hade han kunnat platsa i en del av lagen och det gör honom till en utmärkt reserv i Newcastle. Inte bara för att han är en bra back utan för han kan gå ut på högerbacken precis som Beye & S.Taylor. Nu har vi även chansen att lyfta fram Ben Tozer och se vem han verkligen är. Med enbart två mittbacks reserver anser jag att vi behöver minst en till. Inte någon ung talang, utan någon mellan 20-24 år som har Championship erfarenhet.

Högerbackar: R.Taylor / NY
Ryan Taylor är 25 år när serien startar, varken gammal eller ung. Han har spelat över 60 matcher i PL efter han kom till Wigan 2005. Han har inte lyckats sen han kom till Newcastle men jag tror att han kan vara en stabil högerback tillsammans med någon ny ung talang. Han kanske till och med börjar slå sina fina frisparkar som vi alla har fått se när han spelat mot Newcastle i Wigan tröjan. Han är inte riktigt PL klass men han platsar lätt i ett Championship lag. Även om Beye, S.Taylor och Edgar kan gå ut på högerkanten anser jag att vi behöver en ny högerback.

Vänsterbackar: Tamás Kádár / NY
Tamás Kádár har haft skadeproblem sen han kom till Newcastle. Men får han vara skadefri är det en spelare som vi absolut ska satsa på. Fast vi behöver snabbt en ny vänsterback då jag har svårt att se Kádár lyfta den platsen helt själv på sina axlar. Vi behöver inte någon reserv eller någon ung talang utan vi behöver någon som platsar i startelvan.

Inner mittfält: K.Nolan / N.Butt / D.Guthrie / Haris Vuckic
Nicky Butt är en kämpe och han har erfarenhet och han är väldigt duktig defensivt. Han passar perfekt in i Championships krigar liga och med sin rutin kan han hjälpa laget på rätt fötter och även hjälpa dom unga utanför planen. Kevin Nolan hade det svårt i början men han har visat att han kan om han vill. Så jag säger ge han chansen och han kommer att vara viktig i framtiden men tillsvidare får han vara reserv till Butt och Danny Guthrie som är en intressant spelare och kan komma sig vara viktig med sina hörnor. Haris Vuckic som kommer att vara 17 år vid serie starten verkar fruktansvärt intressant och jag tycker absolut att han ska få en plats i startelvan tillsammans med Butt ett antal gånger under säsongen. Många säger att vi behöver stärka vårt mittfält och det håller jag med om, men inte på inner mittfältet (i alla fall inte denna säsongen). Vi har även Mark Doninger som är en lovande spelare att flytta upp. Många vill ha unga hungriga spelare men samtidigt skaffa massa back-up så att inte dom unga får lika mycket chans, rätt motsägande va? Måste tillägga att Kazenga LuaLua kan spela på innermittfältet om det krisar sig.

Ytter mittfält: D.Duff / K.Lua Lua / NY / NY
Som ni själva märker är det här vi behöver köpa. På ungdomsfronten vet jag inte vilka som kan behövas lyftas fram förutom Jonny Godsmark som ska vara en snabb yttermittfältare men sen är ju frågan om han klarar A-lags fotboll i Championship. Danny Guthrie kan i och för sig spela på högerkanten men jag anser att vi behöver minst två nya kantspelare.

Anfall: S.Ameobi / A.Carrol / N.Ranger / F.Zamblera
Oj oj vad vi kan välja unga spelare att ta fram. Jag valde dom ovanför och tog inte med Ryan Donaldson, Wesley Ngo Baheng, Frank Wiafe Danquah och våran svenska Samuel Adjei enbart för jag vet mindre om dom. Men tittar vi på dom som jag har valt ser vi Shola Ameobi som är erfaren och han älskar klubben. Många fans tycker inte om honom och jag tillhör en av dom men jag kan inte förneka att han är grym på huvudet och att i Coca Cola ligan kan han vara en värdefull spelare. Stark, lång och en bra spelare med erfarenhet av PL. Andy Carrol behöver jag knappast förklara varför han ska få chansen att tävla om en plats i startelvan. Fabio Zamblera är det absolut dags att lyfta fram och det samma gäller Nile Ranger. Anfallare behöver vi inte.

Fredrik Karlsson2009-05-27 15:38:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies