Lagbanner

Tre eller fyra intressenter finns – dock ingen av dem från Singapore?

Karusellen spinner vidare likt aldrig förr på Tyneside då klubben idag gått ut och förnekat att man förhandlar med The Profitable Group. Istället säger man sig sitta i förhandlingar med tre eller fyra andra parter. Läs mer om detta och lite till i dagens uppdatering om ägarfrågan.

Det verkar inte finnas något slut på sagan om vår framtid. Man blir dessutom än mer för virrad om man läser tidningarna som alla drar till med sina egna historier om vad som håller på att ske i klubben. Igår var de dock alla eniga om att Singapore baserade The Profitable Group var högaktuella men i dagens upplagor framkommer det att företaget inte alls varit i kontakt med ledningen för klubben. I The Journal går det dessutom att finna följande citat från klubbens ordförande Derek Llambias:

“We know who this Profitable group are because we had some dealings with them last summer regarding some business in the Far East, but there has been no contact since,

“We have never spoken to the Profitable Group about the sale of Newcastle United since we put the club up for sale.

“They have claimed they have met Mike and myself to discuss things and they haven’t."

Och en källa inom klubben ska också uppgett följande enligt tidningen angående företaget:

“Anyone who starts shouting from the rooftops about their intentions should set the alarm bells ringing. Talks with three groups who want to remain anonymous for now are ongoing.

“They don’t want to be known just yet. That is how we are trying to do business. That is the proper way to do it, not by talking through the media.”

Vidare så skriver tidningen lite om företaget där man uppger att de har kontor i tolv olika länder. Troligtvis så är de dock inte tillräckligt konkurrenskraftiga själva för att kunna köpa upp klubben utan kommer behöva förlita sig på att någon/några av deras förmögna klienter är med som delägare i projektet. Om de nu är genuint intresserade finns två aspekter som är lovande i jämförelse med Ashleys upplägg. För det första så har man de två forna Liverpoolspelarna Steve McMahon och Kenny Daglish knutna till företaget där den senare till och med varit manager för oss en gång i tiden. En annan med anknytning till fotbollen är forne Birmingham City spelaren Paul Masefield som går under epitet ”Sponsorship Manager”. Utöver det har man även två personer med anknytning till regionen varav en av de till och med jobbat inom klubben mellan åren 2006 till 2008. Jag vet därför inte om vi ännu kan skriva av företaget som en bluff vars ändamål igår enbart var PR relaterade eller om de faktiskt letar investerare för att genomföra ett köp av klubben. Framtiden får utvisa sanningen men just nu ligger alternativ ett nära till hands, tyvärr. Ni får dock själva avgöra hur trovärdiga ni tycker att de är genom att se på deras fyra reklamfilmer som ni finner under ”läs mer” fliken här ute till höger.

Såpan tar dock givetvis inte slut här gott folk. The Evening Chronicle, som inte bara har samma ägare som The Journal utan även ligger i samma byggnad, påstår sig ha pratat med samma källa som igår efter dementin kommit ut som uppgav följande budskap:

“We’re working with Seymour Pierce and in discussions with the people that Mike Ashley has appointed to sell his club.

“We don’t expect to be dealing with the managing director too much.”

Tidningen har I sin artikel också med en intressant (skrämmande kanske är ett mer passande ord) nyhet. Vår forne delägare Freddy Shepherd ska enligt tidningen blivit kontaktad av ett utländskt företag som vill köpa upp klubben och ha honom som sin frontfigur. En indikation om att det ligger någonting i detta är att Shepherd och Shearer uppges ha träffats under måndagen denna vecka efter det att Alan kommit tillbaka från en veckas semester med familjen. Tidningen påstår sig dessutom veta att företaget just nu förbereder ett bud som ligger i trakterna av £75 miljoner. Ni får själva avgöra hur mycket ni tror på denna nyhet men kom ihåg att Shepherd ofta anklagades för att ha alldeles för tighta band med just denna tidning under sin tid som ordförande i klubben.

Innan vi går vidare vill jag förmedla budskapet om att The Evening Chronicle också rapproterar att ett Sydafrikanskt konsortium förebereder ett bud och att en Omansk gruppering fört samtal med Keith Harris. Harris är vd på Seymore Pierce vilket är den investment banken som har i uppgift att sköta förhandlingarna med alla intresserade parter.

Ett annat medieföretag som antyder att Singaporianerna menar allvar är BBC. Deras reporter Gordon Farquhar påstår sig ha samtalat med en representant för företaget som uppgav följande:

"He says they're absolutely serious and hope to have more news in the next couple of days, although they haven't spoken to Mike Ashley yet,

"The group website names Kenny Dalglish as their UK operations adviser and former Liverpool midfielder Steve McMahon is a director.

"Their concept for the club involves hugely increasing supporter involvement through a trust system on the lines of that in place at Barcelona.

"Alan Shearer is their number one choice as manager, they would look to increase capacity of St James' Park and put a footballing man in the boardroom."


Samtidigt har The Daily Telegraph fått en intervju med en “pålitlig källa som star nära Mike Ashley”. Han/hon uppges ha sagt följande:

“This is news to us,

"No one from Singapore has spoken with anyone involved and there has been no contact.

"Talks with three groups who want to remain anonymous for now are ongoing.

"They don't want to be known just yet. That is how we are trying to do business. That is the proper way to do it, not by talking through the media."


Reuters I sin tur hörde igår av sig till The Profitable Groups huvudkontor och fick följande svar av VD:n John Gaunt:

"We are aware of the reports but we have no comment at the moment."

Andra intressanta rapporter i dagens medier:

The Guardian påstår att ingen inom klubben tar The Profitable Groups intresse seriöst och att ledningen för klubben ser de som onödigt tidsfördriv. Det säger sig delvis grundas i de förhandlingar man hade med företaget förra året när Ashley försökte sälja klubben och de påstod sig vara intressanta. Dessutom så tar de upp exemplena med ett nigerianskt och ett sydafrikanskt konsortium som passade på att marknadsföra sig själva som potentiella köpare men i verkligheten aldrig var det när klubben senast var till salu. 

The independent skriver i en mycket kort artikel att ett konsortium baserat i Stor Britannien och en gruppering amerikaner kvarstår som de två mest troliga kandidaterna att köpa upp klubben.

Om vi går tillbaka till The Journals artikel så har vi ytterligare ett citat att rapportera från Derek Llambias:

“There are three or four interested parties who we are talking to but these aren’t one of them (syftar på The Profitable Group, reds anmärkning).”

Vilka det skulle röra sig om förekommer inte och vad man menar med att man för samtal med tre till fyra intresserade parter är ännu oklart. Det kan väl förövrigt inte vara så svårt för vår ordförande att veta om det är tre eller fyra som man för samtal med. Har han verkligen så pass stora problem med matematiken den forne kasinodirektören? Det skulle inte förvåna mig, han verkar inte vara den vassaste kniven i lådan direkt...

Avslutningsvis så går vi lite off topic. Minns ni namnet på honom som representerade det nigerianska konsortium jag talar om? Tragiskt nog gör jag det (Chris Nathaniel). Är det bevis nog för att man ska ta The Profitable Groups intresse med en nypa salt?

Peter Holm2009-06-10 14:22:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies