Lagbanner

Lägesrapport 3/7 - 2009

Efter en halv månads tystnad vaknar redaktionen till liv igen när nytillträdde Noa Bachner ger oss en utförlig uppdatering av hur det står till i NUFC. Vem köper oss? Vilka spelare försvinner? Vilka stannar? Vilka juniorer flyttas upp? Läs vidare så får ni det som förmodas vara svaren.

När ett lag – speciellt ett Premier League –lag – åker ur brukar det hända en handfull saker. En del spelare, som är för bra för att spela i den nya, lägre divisionen, lämnar. En del spelare kommer eftersom klubben i normala fall är mån om att attrahera så bra spelare som möjligt och rusta för ett nytt liv medan man har sin relativt höga status i behåll. Dessutom sker allt som oftast någonting på tränarsidan. Men saker som brukar hända, händer inte nordöstra Englands sorgebarn.

Efter Steven Taylors tårar, Shearers fotknölssågningar av klubben, Mike Ashleys hänvisningar till Keith Harris mailadress och Derek Llambias tvetydiga uttalanden har det varit tyst kring Newcastle. Visserligen har Michael Owen varit snäll nog att tala om för SkySports att han tänker lämna klubben när han kvitterat ut sina sista miljoner i lojalitetsbonus nu i dagarna, men nyheter som handlar om Michael Owen har gudskelov inte med Newcastle att göra längre.

Den enda nyhet som når våra öron är att vi ska nås av den oändligt avlägsna stabiliteten som en tränare och ägare innebär, någon gång i nästa vecka. Men så har det låtit några gånger nu.

Den här försäsongen kommer att börja i det ögonblick vi får in någon form av makthavare i klubben. Den kommer att börja på klassiskt Newcastle-manér. I fullständigt kaos.
Den kommer att bli fantastiskt viktig.

Efter den tidiga veckans skräckrapporter om en eventuell Shepherdåterkomst har det senaste dygnet präglats av gladare nyheter.

Derek Llambias sägs enligt många medier ha visat träningsanläggningen för ett gäng investerare från Malaysia igår morse. Vissa källor uppger att detta konsortium leds av Tatparanandam Ananda Krishnan, en 71- årig man god för ca 7 miljarder dollar (56 miljarder kr). Krishnans inblandning rapporterades först av nufc.com, och dementerades senare under dagen av samma sida. Andra källor uppger att ett annat konsortium från Qatar har ett bud accepterat hos Ashley.

Oavsett vem som i slutändan köper klubben – och oavsett om Shearer blir ny tränare eller inte – så är det en sällan skådad skadad och ihålig trupp man ärver från pajmumsar-Mike och det medieskygga hatobjektet Derek Llambias.

David Edgar tog klivet till Burnley här om dagen, men det ska mycket till om den övergången visar sig vara en större förlust för klubben. Owen till Manchester United är för alla som sett honom var fjärde vecka de senaste åren en obegriplig gåta. Oddsen på att de regerande mästarna åker ur måste minskas drastiskt. Jonás Gutierrez har föga överraskande bekräftat att han vill lämna, Coloccini lika så. Lövenkrands fick inget förlängt kontrakt och åldermännen Mark Viduka och Cacapa har packat sina väskor de också. Xisco lär knappast få en chans att visa sig i höst och försvinner med största sannolikhet, detsamma gäller Geremi, som mot säsongens slut såg ut mer som Yoda från Star Wars på planen än en kamerunsk landslagsman. Hans landsman Sebastien Bassong kommer också dessvärre att säljas. Bassong är förmodligen den enda spelaren som klubben kommer att tjäna en hacka på.

Detta lämnar oss med följande trupp, även om flera spelare inte sålts och några stycken faktiskt påbörjat försäsongsträningen.

Vi står i nuläget med tre målvakter i form av Steve Harper, Tim Krul och Fraser Forster.

Max Johnson och Ole Söderberg förblir juniorer och reserver.

José Enrique, Habib Beye, Steven Taylor är de enda försvararna som beräknas stanna. Dock finns frågetecken för Enriques vara eller icke vara.

Upp kommer Tamas Kadar (tillbaka från benbrott) och kanske Shane Ferguson (vänsterback/mittfältare) från juniorerna. Den senare lär dock tillsammans med Ben Tozer lånas ut.

Nicky Butt kommer att vara kvar, detsamma gäller Danny Guthrie, Kazenga Lua-Lua, Ryan Taylor och Damien Duff. Hull plockar förhoppningsvis Kevin Nolan, och om vi har riktig tur lämnar Alan Smith för Everton eller Blackburn. Joey Bartons framtid avgörs av den tillträdande tränaren. Shearer kommer med största sannolikhet att skicka bort honom under skoningslösa omständigheter.

På juniorsidan kan vi kanske räkna med tillskott i form av Haris Vuckic. Den slovenske kreatören fick mängder av lovord under våren och Richard Money sa mot slutet av säsongen att Vuckic hade en bra chans att ta klivet upp under nästkommande år, speciellt vid nedflyttning. Bradden Inman och Ryan Donaldson (omskolad från anfallsposition under våren) blir reservlagsspelare.

Obafemi Martins verkar vara beredd att stanna. Även om hans lön kan vara ett problem så ska man ha i åtanke att The Championship aldrig har sett en anfallare av Martins kaliber. Han skulle vara guld värd om han stannade. Andy Carroll och plågoanden Shola Ameobi – som ALDRIG verkar försvinna – bildar tillsammans med Nile Ranger resterande anfallsuppsättning.

Ranger har nätat fyra gånger på tre matcher för Englands U19 under början av sommaren och ska åka på U19 EM i Ukraina i slutet av juli. Shearer talade gott om honom i slutet av säsongen.

Må nu någon slutföra köpet av klubben så att någon kan börja reparera den röra som vår trupp är just nu.

Noa Bachner2009-07-04 10:52:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies