Lagbanner
"Vart har vi hamnat nu?”: Barnsley

"Vart har vi hamnat nu?”: Barnsley

Vi kickar igång vår nya artikelserie om klubbarna i The Championship med Yorkshirelaget "The Tykes".

Staden
I mellersta delarna av England, närmre bestämt i norra delen av storstadsområdet South Yorkshire, återfinns staden Barnsley. Historiskt så finns dateringar om stadens existens redan år 1086 med då blott 200 invånare. Idag har den siffran stigit till trakterna av 225 000.

Geografiskt är staden inte optimalt placerad idag då den återfinns mellan Sheffield och Leeds som båda är betydligt större städer och bara ligger ungefär två och en halv mil ifrån Barnsley. Ekonomiskt är det också en i raden av gamla industristäder som numer har stora sociala problem. Faktum är att man, likt våra rivaler Boro’, också fått stå ut med epitet ”worst town in England”. Kanske finns det dock hopp för staden då man inte ens nådde topp 20 listan på Channel 4 senaste lista över de värsta ställena att bo på i landet. Dessutom har man efter lång tids underpresteranden lyckats höja skolbetygen i området så att de ligger på samma nivå som rikssnittet.

Klubbhistorik
De två industrierna främst förknippade med staden är glastillverkning och den tidigare existerande kolgruvan som numer är nerlagd. Kopplingen mellan dessa två industrier och fotbollsklubben Barnsley Football Club är inte bara stark utan påtaglig än idag då klubbens emblem pryds av en glasarbetare och en kolgruvsarbetare. Klubben förblir således starkt förankrade till stadens forna arbetarklass och dess söner.

Klubben grundades år 1887 av en lokal kyrka och namngavs efter den men i takt med att den växte fick den sitt nuvarande namn tio år senare. Beslutet var nödvändigt och föranledde till att man året därpå var en av tre klubbar som antogs att spela i riksomfattande The Football League efter det att omröstningar hade hållits. Tidigare hade man bara spelat i regionala ligor.

Efter tio lugna år i ligan var det i FA cupen Barnsley först gjorde sig ett namn när man 1910 nådde finalen. På andra sidan planhalvan stod dåtidens kanske bästa lag i världen, Newcastle United. Tynesideklubben var mitt uppe i sin mest framgångrika era som bland annat innefattade ytterligare fyra FA cup finaler och tre ligatitlar på dryga tio år. Trots det lät sig inte Yorkshirelaget skrämmas av motståndet och man såg länge ut att stå som slutsegrare men i matchens sista minut kvitterade skatorna till 1-1. Klubbarna fick därför mötas ånyo några dagar senare men då visade sig NUFC vara numret för stora och besegrade The Tykes med 2-0. Säsongen efteråt blev en katastrof och efter mångt och mycket beviljades man att få spela kvar i den näst högsta divisionen efter att ha slutat på en nittonde plats i ligan. Inget ont som inte har något gott med sig! Stärkta av motgångarna lyckades Barnsley återigen ta sig till en FA cup final där man på nytt spelade oavgjort (0-0) i första mötet. I returen såg matchen länge ut att bli mållös men tack vare ett mål som gjorde två minuter från fulltid snuvade man West Brom på pokalen. Målskytten från matchen var förövrigt densamme som hade gjort klubbens enda mål i dubbelmötet två år tidigare vilket gör honom, Harry Tufnell, till en av klubbens största legender genom tiderna. Denna triumph är nämligen deras största någonsin och är än idag deras enda titel.

Årtionden som följde fram till dess att kalla kriget tagit fart på allvar består i stortsätt enbart av ett långt dött lopp där målet varit att gå upp i den högsta divisionen. Det lyckades man aldrig med men smärtsamt nog missade man det ett år på grund av att man hade ett måls sämre målskillnad än Stoke! Det är dock ej det smärtsammaste som fansen fått uppleva. Direkt efter det första världskriget blev man åsido sedda av fotbollsförbundet för en direktuppflyttning när den högsta ligan skulle expandera. Platsen föll istället till Arsenal som slutat längre ner i tabellen. The gunners ordförande medgav senare att beslutet togs efter ett par ”underhand dealings” hade skett vid sidan av…

Hela sextiotalet och stora delar av sjuttiotalet tillskrivs oftast som Barnsleys dystraste dagar. Man härjade i det vi idag kallar för League 1 och 2 men i slutet på sjuttiotalet vände lyckan. Anförda av Allan Clarke och Norman Hunter som spenderade sina glansdagar i Leeds forna storlag lyckades ett lag som även innefattade Neil Warnock och Mick McCarthy bli direktuppflyttade två säsonger i rad så att man ånyo fick spela i The Championship.

Därefter återupptog klubben sin livs långa dröm om att få spela i den högsta ligan. Det lät dock dröja på sig då man fick vänta hela vägen fram till säsongen 1997-98 innan den besannades. Tyvärr blev den dock inte långvarig och man åkte ur samma säsong efter att ha slutat på en nittonde plats i ligan. Barnsley har efter det bevisat det många redan vet. Smällen av att ramla ur Premier Greed, förlåt, League kan bli alldeles för hård. Klubben lyckades nämligen aldrig ta sig tillbaka men däremot föll man ner ytterligare ett steg år 2002. Som följd hamnade man dessutom under administration. Klubben har dock sakta men säkert varit på rätt väg sedan dess. Man lyckades bland annat ta sig tillbaka till The Championship tre år senare. Ytterligare tre år därpå kom FA cup succén som både Liverpool och Chelseas fans minns alldeles för väl då Barnsley lyckades med konststycket att slå ut båda klubbarna innan man tillslut föll mot Cardiff i semin.

Klubbinfo
Namn: Barnsley Football Club
Smeknamn: The Reds och The Tykes
Stadium: Oakwell – invigdes 1888, året efter flyttade BFC in dit
Publikkapacitet: 23 009
Hemsida: barnsleyfc.co.uk
Random supportersida jag fann: onthepontyend.com (blog)

Fjolårssäsongen
Klubben slutade på en tjugonde plats i The Championship. Klubbens främsta målskyttar var forne Manchester City spelaren Jon Macken och Jamaicanske landslagsmannen Jamal Campbell-Ryce som båda stod för sju mål vardera. Man åkte ur första rundan i Liga Cupen och tredje i FA cupen.

Kuriosa
Den första oktober förra året skrev Barnsleyspelaren Reuben Noble-Lazarus in sig i historieböckerna när han slog ett nästan åttio år gammalt rekord. Den talangfulle engelsmannen blev då den yngste spelaren att någonsin ha figurerat i en match anordnad av The Football League med sina femton år och fyrtiofem dagar. Det är sannolikt en spelare att hålla lite extra koll på nästa säsong då han, så vitt jag förstått det, klubbens mest talangfulle spelare.

Peter Holm2009-07-16 20:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies